Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

obrzydła mi ojczyzna -:(

bobiczek

Recommended Posts

Hej, ja mam raczej pozytywny obraz lokalnej Polski - w urzędach najczęściej spotykam pomocnych ludzi, niestety problemem jest brak decyzyjności - każdy się boi... Nowi sąsiedzi mili, mimo że trochę wiocha, ale my również się staraliśmy - jak ktoś był ciekawy, zapraszałem pooglądać, pogadać, drogę utwardziłem (bo rozwaliłem wcześniej :).

Oczywiście są też kłopoty - z odbiorem, firma żony do likwidacji (dziecko plus zusy i podatki = umowy na zlecenie + zdrowotne u męża i emerytura ike).

Osobiście nie odczuwam kryzysu w Pl, ale wierzę, że niektórym jest b. ciężko. Natomiast nie wszędzie jest różowo, znajomi z Paryża się przenieśli do Wrocławia (ceny mieszkań), przyjaciele Włosi zawsze jak rozmawiamy mówią, że u nich to tragedia a w Pl cud-miód :-)

• Odpowiedzi 441
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Można głosować na tych,co są na listach albo nie głosować wcale,nikt nikomu nie broni kandydować,trzeba zmienić ordynację wyborczą i zmniejszyć liczbę posłów,zastanowić się nad zasadnością istnienia senatu,czyli trzeba zmienić prawo,ale do tego trzeba oprócz kompetencji odwagi i zmiany mentalnosci Polaków.

Gość Konto usunięte_12*
trzeba zmienić ordynację wyborczą i zmniejszyć liczbę posłów,zastanowić się nad zasadnością istnienia senatu,

Mniejsza ilość posłów i brak senatorów, to istny raj dla "lobbystów" - mniej ludzi do "kupienia" ;)

Raczej nie szedłbym tym tropem :no:

Trzeba by się zastanowić, jak skusić ludzi skromnych i uczciwych, by zechcieli kandydować (bo przecież takich na szczęście jeszcze nie brakuje!).

Aby zniechęcić cwaniaczków i złodziejaszków do kandydowania wystarczyłoby przypomnieć istotę "posłowania" (że jest to SŁUŻBA!) i opłacać ich nieco skromniej. Tylko że TEN SEJM czegoś TAKIEGO nie uchwali :no:

• 3 weeks później...

Zgadzam się :cool: jakby mnie kasy zarabiali to by nie było tylu chętnych żeby tam siedzieć. Kocham Polskę i bardzo chcę tu zostać ale nie ma przyszłości, za te grosze które zarabiam nie postawię domu i nie zapewnię bytu rodzinie. Więc planuję wyjazd.

Tworzyć stron www ? Tylko z nami !

kuffffaaa!

znowu mnie podkusiło - czytać!!!!

Wśród szkół zaplanowanych do zamknięcia w woj. śląskim w wyniku tej reformy znalazło się m.in. 10 uzupełniających liceów ogólnokształcących, 11 liceów profilowanych, 14 techników uzupełniających.

2 gimnazja zostaną zamknięte w związku z negatywną opinię kuratora

14 szkół, w tym m.in. dwa gimnazja i siedem liceów ogólnokształcących znikną z powodu niżu demograficznego oraz braku naboru.

• 2 weeks później...

rządzący skurwiele, doją nas z każdego grosza, nic w zamian nie dając. Jak przeczytałem, że prawdopodobnie niebawem podatek za sam garaż dwustanowiskowy wyniesie mnie prawie tyle, co obecnie za działkę z domem, to postanowiłem, że w cholerę to sprzedam i wyjadę z tego kraju. Nie patrzę na to, że teraz mnie stać to mam to gdzieś, bo kiedyś moja sytuacja może się zmienić. A to co robią z nami od lat, rządzący kłamcy i złodzieje, to się raczej nigdy nie zmieni na lepsze. Ja już nie mam nadziei i dość mam utrzymywania tych okradających nas pod płaszczykiem prawa, które sami ustanawiają pod siebie, obłudników z ul. Wiejskiej w Warszawie. Mi też już obrzydła ta ojczyzna, w której najlepiej traktowany jest ten, kto nic nie ma, nic nie wnosi dla kraju i wyciąga rękę po zapomogę. Jak ktoś bardziej kreatywny, to fiskus już go naprostuje, ze się odechciewa.

Dla nachlanego, brudnego menela z rozbitą głową, który na bieżące konsumpcje dostanie z MOPSu plus to co wyżebrał pod marketem i nie płaci składek, dla niego tomograf jest dostępny od ręki, jak karetka go zawiezie, a ludzie płacący przymusowe składki, ze skierowaniem, np. z podejrzeniem nowotworu, czekają w kolejce miesiącami na badania ...... no chyba, że extra zapłacą, to nie ma problemu.....przecież pracują, to można z nich jeszcze wydoić.

Edytowane przez montixe

Nie jestem malkontentem, pracuje po 14-18 godzin na dobe od prawie 8 lat, w tym czasie wybudowałem dom, urodziło mi się dwoje cudownych dzieci, nie moge narzekać, przynajmniej materialnie.

ALE dużo przebywam w delegacjach, przebywam tu i tam i niestety musze stwierdzić że największy cham to Polak, oczywiście uogólniam temat. Jednak spotykam wielu managerów polaków będących na kierowniczych stanowiskach w "zachodnich" firmach i nikt tak nie poniża podwładnych jak my. Nieraz wydaje mi się że właśnie cudzoziemcy są bardziej ludzcy dla podwładnych niż nasza wyższa klasa. Skąd to się bierze?

CO do naszej klasy politycznej, sami ich sobie wybraliśmy, niestety prawie nie kandydują ludzie uczciwi i moralni wiec wybieramy pomiędzy kanaliami, złodziejami i karierowiczami. Z tego nigdy nic dobrego nie będzie a obserwując te same gęby od roku 90 jestem przekonany że nic za mojego życia sie nie zmieni. Po prostu nie ma na kogo głosować, wszyscy już byli u koryta.

Dlatego inwestuje w syna, na szczęście ma smykałke do języków obcych, naucze go angola i jak Bóg da to go wykształce i kupie mu bilet w jedną stronę do New Zeland, Kanady albo do Australii. To jest mój cel, tu nie ma przyszłości jeśłi mają nami rządzić ludzie pokroju Tuska, Kaczyńskiego, Millera i wszytskich pozostałych gnid to ja dziękuje, gasze światło.

Znam mnóstwo porządnych Polaków i aż dziw że tak trudno im sie przebić by coś osiągnąć. Moja żona po wychowawczym nie mogła znaleźć pracy, wysłaliśmy setki CV, zarejestrowaliśmy sie na portalach z pracą i po pół roku jest praca, 1200 zeta. Jak mnie szlak trafi to tracimy dom i stajemy sie żebrakami ponieważ ona nie utrzymie całej rodziny, z czego. Jaka perspektywa na przyszłosć? Coraz częściej myśle o emigracji ale strach przed nowym i rodzina mnie tu trzymią, rodzice starsi ludzie, opiekować się nimi trzeba, młody już też nie jestem.

Wiec postarajmy sie być bardziej życzliwi dla siebie a pseudo klasie politycznej życze wiecej odpowiedzialności by odbudować kraj który tak chętnie sprzedali a może będzie lepiej naszym dzieciom.

Jak to powiedział "Pan Paprykarz" - premierze tusk, mordo ty moja, jak żyć, jak już wszystko ukradliście i sprzedaliście łącznie z naszymi emeryturami? jak żyć?

Swoją drogą szkoda że ten facet nie wjechał furgonetką z C4 do sejmu i rozpier.. wszystkiego, pozostali zastanowili by sie co robią, choć czasem wątpię po ich wypowiedziach.

Co za sfustrowane społeczeństwo :)

Mnie się podoba ten rząd - politycy PO są najlepiej ubrani ze wszystkich na Wiejskiej. Chwała ich stylistą. Jak tak dalej będą trzymać szyk, fason i klasę to dalej będę na nich głosował. Pilnie śledzę najnowsze trendy w krawatach na TVN 24 ( moja ulubiona stacja telewizyjna - nadaje po bandzie na wszystkich oprócz PO a więc pewnie mają rację ). Jak tylko coś u nich podpatrzę w tych krawatach to śmigam do luksusowego sklepu Biedronki na polowanie. Te Lidle, Tesco, Auchany, Netto, Piotry i Pawły, Reale to oszusty - tylko Biedronka - sponsor Euro. Bardzo mi się to logo podoba. Jest takie typowo polskie.

A Wy się bierzta za robotę na Zachodzie bo długi trzeba spłacać - swoje i państwowe. Przelewu z OFE nie wystarczy do nowych wyborów.

Co za sfustrowane społeczeństwo :)

Mnie się podoba ten rząd - politycy PO są najlepiej ubrani ze wszystkich na Wiejskiej. Chwała ich stylistą. Jak tak dalej będą trzymać szyk, fason i klasę to dalej będę na nich głosował. Pilnie śledzę najnowsze trendy w krawatach na TVN 24 ( moja ulubiona stacja telewizyjna - nadaje po bandzie na wszystkich oprócz PO a więc pewnie mają rację ). Jak tylko coś u nich podpatrzę w tych krawatach to śmigam do luksusowego sklepu Biedronki na polowanie. Te Lidle, Tesco, Auchany, Netto, Piotry i Pawły, Reale to oszusty - tylko Biedronka - sponsor Euro. Bardzo mi się to logo podoba. Jest takie typowo polskie.

A Wy się bierzta za robotę na Zachodzie bo długi trzeba spłacać - swoje i państwowe. Przelewu z OFE nie wystarczy do nowych wyborów.

Nie wiem co bierzesz i w jakich dawkach :p ale działa rewelacyjnie, chyba że to skutek spotkań z Maliniakową na orliku :p, brakuje tylko retransmisji w TVN :)

I have a drime

Odpalam satelitę na newsy;

1. rząd podał się do dymisji z powodu ujawnienia kompromitujących nagrań przez polskiego Snowdena z pogaduchy rudego i jego sitwy na cmentarzu . Argumenty w nagraniach otwierają wszystkim lemingom ślipia na real.

2. zezujący i przygłupi prezydent podał się do dymisji. Jego Andźka się ochlała na wieść, że bul pukał sprzątaczkę w Białym Domu i wygadała się na Youtub co o nim myśli.

3. za 3 tygodnie nowe wybory

4. wybory wygrywa nowa partia o intrygującej wszystkich nazwie PKDP - Partia Komfortu i Dobrobytu dla Polski

5. w nowym Sejmie i Rządzie nie ma ani jednego polityka uczestniczącego w obradach Okrągłego Stołu z 1989 roku. Bravo Polacy.

6. pierwsze co nowy rząd robi to zmienia Ustawę Zasadniczą dopisując Zakaz Zadłużania Państwa + Odpowiedzialność Karną Polityków + Zakaz Dymania Obywateli RP przez urzędników państwowych i bankowych. Ustawę uchwalono i wydrukowano w 2 tygodnie

7. k...wa budzik w komórce dzwoni, berneńczyk mordę liże ze smyczą w zębach ... kolejny dzień walki o parę pln-ów.

Odpalam satelitę na newsy;

1. rząd podał się do dymisji z powodu ujawnienia kompromitujących nagrań przez polskiego Snowdena z pogaduchy rudego i jego sitwy na cmentarzu . Argumenty w nagraniach otwierają wszystkim lemingom ślipia na real.

2. zezujący i przygłupi prezydent podał się do dymisji. Jego Andźka się ochlała na wieść, że bul pukał sprzątaczkę w Białym Domu i wygadała się na Youtub co o nim myśli.

3. za 3 tygodnie nowe wybory

4. wybory wygrywa nowa partia o intrygującej wszystkich nazwie PKDP - Partia Komfortu i Dobrobytu dla Polski

5. w nowym Sejmie i Rządzie nie ma ani jednego polityka uczestniczącego w obradach Okrągłego Stołu z 1989 roku. Bravo Polacy.

6. pierwsze co nowy rząd robi to zmienia Ustawę Zasadniczą dopisując Zakaz Zadłużania Państwa + Odpowiedzialność Karną Polityków + Zakaz Dymania Obywateli RP przez urzędników państwowych i bankowych. Ustawę uchwalono i wydrukowano w 2 tygodnie

7. k...wa budzik w komórce dzwoni, berneńczyk mordę liże ze smyczą w zębach ... kolejny dzień walki o parę pln-ów.

Ehh... Niestety to marzenia. Zastanawiam się cały czas dlaczego głosujemy na tych samych ludzi cały czas? Przecież Tusk, Kaczor i inni są po jednych pieniądzach...

Ehh... Niestety to marzenia. Zastanawiam się cały czas dlaczego głosujemy na tych samych ludzi cały czas? Przecież Tusk, Kaczor i inni są po jednych pieniądzach...

Bo innych brak. A nawet jak się trafią, to ordynacja jest taka a nie inna... Przydałyby się JOW, byłby to jakiś kroczek wychodzący poza wydeptane ścieżki niemocy...

Bardzo ciekawy artykuł, polecam:

http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,9571

ja od zawsze stawiam krzyżyk przy tym kandydacie.

A co mnie obchodzi że raz ma 2,4% a kiedy indziej nawet miał 1,6%

Ja uważam że nie było szkoda mojego głosu wcale

I nigdy

http://www.youtube.com/watch?v=R6p_7Rmz0v8

Gość Pepeg z Gumy
N

ALE dużo przebywam w delegacjach, przebywam tu i tam i niestety musze stwierdzić że największy cham to Polak, oczywiście uogólniam temat. .

A byłeś na delegacji w Austrii? Ja stwierdzam, że polski cham to pikuś, bo największy cham to jednak Austriak i... też , nie bezpodstawnie wcale, tak sobie uogólnię.

PS

Czytając Was niestety musiałem sobie włączyć "As -dur" Chopina a w tle, małoletniemu dziecku nakazałem głośno czytać pierdoły o pałającej dzięcielinie.

Spróbujcie sami, to jest dopiero pierd...ęcie.