Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

obrzydła mi ojczyzna -:(

bobiczek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 441
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A bo ja wiem ?

Ostatnio dochodze do wnoisku, ze rewolucje tez czemus sluza . :D

Lubie tez coraz bardziej sformulowanie " przetrzepanie skory elitom politycznym i finansowym". :D

Masz na mysli zapewne rade dla Polakow placacych w Polsce podatki, bo Polakow , ktorzy wyjechali jest multum i nie staja sie przez to mniej Polakami .....choc oczywiscie powoli wsiakaja w inny kraj i obyczaj. i moze dobrze.

Szykuje sie kolejna fala emigracji - Polska moze stracic do 30 % ludnosci tak w ogole - czyli program zalesianai prowadzony przez UE jest jak najbardziej na miejscu.

Ale oni nie przeszli przez komunistyczne kolejki za papierem toaletowym i za mięsem od 1.00 w nocy do 9 rano, żeby dostac kawałek ścierwa z kością, na kartki zresztą !

Dopiero od 1.00 ? U mnie ( a mieszkałem w bloku 10 metrów od masorza) jak tylko pogoda sprzyjała to siedziały baby całą noc na ławkach.Jak to pierwszy raz zobaczyłem to mi gały tak wylazły...

A co do Francji to chyba jeden z najgorszych przykładów że sielanka etc... Francja boryka się z tym że było własnie w latach 90tych głównie zbyt sielankowo , szczególnie w głowach paru polityków. Ciagłe zmiejszanie tygodnia pracy , podwyższanie świadczeń socjalnych itd... No i niestety prognozy są takie że albo się to ukróci albo za paredziesiąt lat system sie rypnie . Ledwo Sarkozy zaczął swoje reformy już zaczeły się demoinstracje i protesty . W osłupienie wprawiła mnie informacja że wśród studentów jednym z wymarzonych zawodów jest bibliotekarz . No bo gwarancja zatrudnienia , płaca niczego sobie , urlopy , świadczenia itd, no i najważniejsze poczytać se w pracy można ile dusza zapragnie. Więc może nie porównujmy się do krajów w których rozbuchane świadczenia socjalne spowodowały że budzet tych krajów tego nie wytrzyma na dłuższą metę.

No wlasnie......lepiej od razu zastosowac szczepionke przeciw lenistwu, pracowac po 16 godzin na dobe i zaczac porownywac sie do Chin prowincjonalnych :D

A nie tam.....rozbuchane swiadczenia socjalne i takie tam.

i ja tez chce byc bibliotekarzem /] ! Francuzi sa sprytniejsi niz ustawa przewiduje.

W Stanach tez praca w bibliotece jest uznawana za prace dobra. A dlaczego w Polsce nie ?

No wlasnie......lepiej od razu zastosowac szczepionke przeciw lenistwu, pracowac po 16 godzin na dobe i zaczac porownywac sie do Chin prowincjonalnych :D

A nie tam.....rozbuchane swiadczenia socjalne i takie tam.

i ja tez chce byc biblitekarzem !

A co mają do tego Chiny prowincjonalne? Chcesz mieć luzik i sielanke to miej za co (Norwegia się kłania) ! Niestety wszyscy kombinują jak by tu zeżreć ciastko i je mieć, albo a po nas choćby potop.

1. baby całą noc na ławkach.Jak to pierwszy raz zobaczyłem to mi gały tak wylazły...

2. Ciagłe zmiejszanie tygodnia pracy , podwyższanie świadczeń socjalnych itd... No i niestety prognozy są takie że albo się to ukróci albo za paredziesiąt lat system sie rypnie .

3. wśród studentów jednym z wymarzonych zawodów jest bibliotekarz . No bo gwarancja zatrudnienia , płaca niczego sobie , urlopy , świadczenia itd

4. Więc może nie porównujmy się do krajów w których rozbuchane świadczenia socjalne spowodowały że budzet tych krajów tego nie wytrzyma na dłuższą metę.

1. Ja tez siedziałam całą noc ... za meblami do kuchni, badziewnymi zresztą.

2.U nas system tez sie rypnie i gdzie indziej też .... w wiekszości państw systemy ledwo dyszą.

3. albo np. świetliczanka czy pani w przedszkolu ....

4. U nas nie potrzeba rozbuchanych świadczen socjalnych i budżet ma ciagle deficyt a nasze składki emerytalne zostaja obecnie wypłacane naszym rodzicom jako emerytury ....

Nie tylko Francja sie boryka inne państwa też, wszędzie sie słyszy o tych rozbuchanych świadczeniach ....

Do czego sie mamy porównywac do Kambodży ?

Laura Bush ( zona odchodzacego prezydenta ) tez byla biblitekarka. :D

Dlatego jej wyobrazenie o dyskusji polega na powtarzaniu " prosze byc cicho".

W Stanch praca w bibliotece jest gwarancja stalych, srednich dochodow, dobrego ubezpieczenia medycznego ( powiedzmy ) , ciekawej pracy jesli ktos kocha ksiazki i to co robi i kulturalnego zachowania klientow. :D

To moze nalezy w Polsce zlikwidowac biblioteki ? Czy nie swietny pomysl mam ? ?

Zostaje Kambodza lub Chiny prowincjonalne choc podobno i tam sie zmienia i cos czuje, ze niedlugo zaczna domagac sie bibliotek i niektorzy zechca zostac bibliotekarzami a nie maklerami na gieldzie. Zgroza.