Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Właśnie zamówiłem projekt domu w kiwi. Jest optymalny na naszą działkę. Projekt jest dość świeży bo z końca sierpnia, więc zdjęć raczej nie będzie. Co do zmian: muszę zmniejszyć okapy o 20 cm. Myślę nad powiększeniem łazienki na dole (kosztem spiżarki). Muszę zmienić kąt dachu nad garażem. Poza tym projekt jest fajnie rozwiązany w środku i chyba nie trzeba wiele zmieniać. Pozdr

• 1 year później...
My już budujemy, jesteśmy na etapie wykończeniówki. Chciałabym ostrzec przed błędem w projekcie! Bynajmniej był jak my kupiliśmy. Zwracajcie uwagę na okna przy zamawianiu. W projekcie był błąd w kuchennym na dole koło spiżarki i w pokoju na górze - tym nad kuchnią! Niestety nie zauważyliśmy i zamontowaliśmy tak, że ograniczają przestrzeń. Otwierają się nie na ścianę, ale tak, że zabierają miejsce.

A dom jest śliczny! Dużo światła wpada z góry!

Znajomi stukają się w głowę, że tyle okien do mycia, ale chyba warto :)

co do zmian to spiżarnia i łazienka dla mnie są ok, ale pokój na górze z garderobą moim zdaniem nie był ustawny, jak na sypialnię, więc zmieniliśmy ścianki działowe i sypialnię mamy z drugiej strony, a dodaliśmy okno dachowe nad łożkiem :)

witam ja właśnie zaczynam budowę tego domu (10 maj) systemem gospodarczym... zastanawiam się ile mnie wyjdzie stan surowy jak ktoś wie proszę o przybliżoną kwotę... jakie pułapki mnie czekają w projekcie (o oknach już wiem i skorygują). kosztorysy są strasznie niewiarygodne w projekcie nic nie zmieniłem prócz ogrzewania i pokrycia nie dachówką a blachą budynek w 100 procentach zgodny z oryginałem. zastanawiam się nad kominem czy opłaca mi go robić ze zwykłej cegły czy zgodzić się na składany z elementów gotowych (tak w projekcie jest) firmy leiner(lub innej), dzięki za rady i jak coś ja mogę wam pomóc piszcie śmiało.

to, że warto podnieść górę o jeden bloczek to chyba wiesz.. dużo osób tak teraz robi i warto - my przynajmniej jestesmy wysocy i to duzo daje..

uwazaj na okna kuchenne - jezeli chodzi o wysokosc na ktorej sa.. zebys nie mial kolizji z blatem kuchennym zalezy co chcesz.. my wzielismy szafki standardowe z blatem i parapety osobno (krotkie) z tego samego kamienia jest roznica miedzy wysokoscia ale na etapie projektowania kuchni byl strach bo okna sa nisko (podobno)

uwaga na rolety na wykuszu, bo trzeba ja z cala pewnoscia podzielic.. u nas zamontowali dzielona na dwie czesci (jedno okno + plus dwa- boczne i srodek)

co do komina to robilismy gotowy i jest ok, kominek wyjdzie w standardzie przy scianie..

co do kosztów to chyba indywidualna sprawa co stosujesz wiec nie podaje..

pozdrawiam :)

no i jeszcze kilka spraw technicznychdot. kotłownii, na których ja sie za bardzo nie znam ale jeśli chodzi o kotłownie to jest mała i mielismy problem z piecem.. umiescilismy go, ale musielismy kuć drzwiczki w scianie od garazu, zeby w razie czego dostac sie do "slimaka".. jeśli planujesz solary to sprawdż czy wszystko Ci się zmieści.. rozplanuj kotłownię przed budową...

• 1 year później...

Wiatm

Mam pytanie, o dom w kiwi.

Jak wyglada doswietlenie poddasza, my zastanawiamy sie nad rezygnacja z okien polaciowych, do tego zmiany okien w szycztach, na szczycie po stronie garazu chemy dac 3 okna zamiast balkonu, a po drugiej stronie zamiast 2 balkonowych to takie zwykle, tyle ze nie wiemy czy nie bedzie za ciemno