Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Elektrownia wiatrowa

Smok

Recommended Posts

• Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Może ustalmy, czy mówimy o produkcji ogniw fotowoltaicznych (PV) -- tu jestem w stanie uwierzyć, że zużywa się więcej energii, niż one wyprodukują -- czy o kolektorach słonecznych...

Gość z tym idącym wikingiem też mówi chyba o czym innym. Właśnie musimy sprecyzować. Ja mówiąc o solarach mam namyśli te, które grzeją wodę. Zestaw do domu kosztuje ok. 7000zł do 10000zł. Dobrym rozwiązaniem są też te nie próżniowe korektory, są może mniej wydajne ale trudniej je popsuć co też jest istotne. Sam znam przypadki uszkodzenia przez wiatr + głupotę ludzką, można to nazwać nieprzewidzianym lub nieprzemyślanym zniszczeniem. Solarów wartych nawet i 4000 tyś zł. Wtedy to się wogóle niekalkuluje.

Może ustalmy, czy mówimy o produkcji ogniw fotowoltaicznych (PV) -- tu jestem w stanie uwierzyć, że zużywa się więcej energii, niż one wyprodukują -- czy o kolektorach słonecznych...

Gość z tym idącym wikingiem też mówi chyba o czym innym. Właśnie musimy sprecyzować. Ja mówiąc o solarach mam namyśli te, które grzeją wodę. Zestaw do domu kosztuje ok. 7000zł do 10000zł. Dobrym rozwiązaniem są też te nie próżniowe korektory, są może mniej wydajne ale trudniej je popsuć co też jest istotne. Sam znam przypadki uszkodzenia przez wiatr + głupotę ludzką, można to nazwać nieprzewidzianym lub nieprzemyślanym zniszczeniem. Solarów wartych nawet i 4000 tyś zł. Wtedy to się wogóle niekalkuluje.

To, że po uszkodzeniu sprzętu nie kalkuluje się go instalować to w miarę oczywiste. Pytanie jest kiedy się to kalkuluje?

Dla mojej rodziny boiler elektryczny z grzałką 1,5kW pracujący 3 godziny/dobę przez cały rok zapewnia 100% zapotrzebowania na wodę. Pracując w pierwszej taryfie daje to koszt roczny około 820zł. Zaszalejmy, niech to będzie 1000zł rocznie. Ile można oszczędzić na solarach? Zakładając, że zapewnią 100% zapotrzebowania na ciepłą wodę przez pół roku - 500zł. Odejmująć od tego koszt prądu do napędu pompki i sterownika - zostanie jakieś 400zł. Odejmując od tego 6% rocznie z kwoty 10000zł (koszt obsługi kredytu na solary) - każdy może sam sobie wpisać od 0-600zł. Co z tego wynika? Ano to, że jeśli układ będzie dobry to ma szanse zwrotu najwcześniej po 25 latach i to pod warunkiem, że korzysta się z najdroższej formy podgrzewania wody. Zapewne odezwą się też tacy, którzy już kupili część zestawu (np. zbiornik dwuwężownicowy), sami sobie zamontują solary i dostaną dotację i wtedy czas ich zwrotu będzie krótszy.

Jeszcze jedno. Fakt posiadania solarów i tak nie zwalnia z posiadania jakiegoś innego systemu podgrzewania wody użytkowej.

Jeśli ktoś się z moimi obliczeniami nie zgadza to z chęcią podyskutuję. :)

PS moje 3 chińskie wysokoobrotowe turbiny w styczniu nadal nic konkretnego nie wyprodukowały mimo że podobno styczeń to najwietrzniejszy miesiąc a wykręcił tylko średnią 3,6m/sek, jak tak dalej pójdzie to okres zwrotu tych wiatraczków przekroczy 200 lat

Pogadaj z nimi, może strajkują?

ja się zbigmor z tobą nie zgodzę i podyskutuję, po pierwsze ten wątek nie jest o solarach tylko o wiatrakach, wiec o zyskowności solarów podyskutujcie sobie tutaj

http://forum.muratordom.pl/kolektor-sloneczny-oplaca-sie-czy-nie,t90819-360.htm

Rzeczywiście, spuszczam głowę, choć nie ja temat wywołałem, ale to rzeczywiście nie ten wątek.

a po drugie artykuł który podlinkował Jurand jest w mojej ocenie bardzo trafny, i wniosek jaki wysnuł Jurand też, małe elektrownie wiatrowe są tak mało ekonomiczne że wszystko inne przy nich okaże się znacznie lepsze, nawet taka droga fanaberia jak solar przy turbinie wiatrowej będzie znacznie zyskowniejsza

znacznie mniej stratna