orinoco 03.01.2009 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 Witam serdecznie w nowym roku. Mam dylemat. Otóż nie znalazłem żadnej ciekawej (i przy tym dość taniej) obudowy kominkowej, więc postanowiłem obudować kominek sam. I pojawił się problem - ścianki na wysokości wkładu zamierzam postawić z bloczków betonu komórkowego, na zwykłej zaprawie murarskiej. Na to z zewnątrz pójdzie druga warstwa - tym razem z cegiełek klinkierowych. Nie wiem tylko czy na bloczki betonowe kłaść wełnę mineralną (izolacja od wkładu) czy nie ma takiej potrzeby?Podobnie jest z istniejącą ścianą, króra znajdzie się za kominkiem - była to zwykła cegła na zaprawie wapiennej, ja zbiłem stare tynki i położyłem warstwę siatki szklanej zatopionej w zwykłej zaprawie - izolować to też czy nie trzeba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 03.01.2009 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 Podobnie jest z istniejącą ścianą, króra znajdzie się za kominkiem - była to zwykła cegła na zaprawie wapiennej, ja zbiłem stare tynki i położyłem warstwę siatki szklanej zatopionej w zwykłej zaprawie - izolować to też czy nie trzeba?A dlaczego zbijałeś te tynki? Ja u siebie mam otynkowany komin systemowy i tuż przy nim będę stawiał wkład. I ciekawi mnie dlaczego dawałeś tą siatkę szklaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orinoco 04.01.2009 10:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 Tynki zbiłem, bo były stare, na dole zawilgocone (dom stał pusty kilka lat) i nierówne. Natomiast siatkę zastosowałem dla wzmocnienia, bo zaprawa miedzy cegłami jest wapienna, dość luźna, niektóre cegły sobie pękły, słowem - trochę się to kruszyło i sypało. Nie chciałem zostawić gołych cegieł, tynkować też się nie opłacało (na reszcie ścian kładę płyty K-G). Dałem więc cienką warstwę zaprawy tynkarskiej, a żeby nie pękała zatopiłem siatkę. Ot cała tajemnica.Sądzę, że to wytrzyma temperatury od kominka, nie wiem natomiast jak jest z wytrzymałością i przewodnością cieplną bloczków z betonu komórkowego, nigdy nie stosowałem tego materiału. I nie wiem czy spoina (zaprawa) nie puści od temperatury. Mogę niby to zaizolować, ale to dodatkowa robota, nie wiem czy potrzebna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 04.01.2009 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 Witam serdecznie w nowym roku. Mam dylemat. Otóż nie znalazłem żadnej ciekawej (i przy tym dość taniej) obudowy kominkowej, więc postanowiłem obudować kominek sam. I pojawił się problem - ścianki na wysokości wkładu zamierzam postawić z bloczków betonu komórkowego, na zwykłej zaprawie murarskiej. Na to z zewnątrz pójdzie druga warstwa - tym razem z cegiełek klinkierowych. Nie wiem tylko czy na bloczki betonowe kłaść wełnę mineralną (izolacja od wkładu) czy nie ma takiej potrzeby? Podobnie jest z istniejącą ścianą, króra znajdzie się za kominkiem - była to zwykła cegła na zaprawie wapiennej, ja zbiłem stare tynki i położyłem warstwę siatki szklanej zatopionej w zwykłej zaprawie - izolować to też czy nie trzeba? hmm daj ty sobie lepiej spokoj i poszukaj kogos kto zna sie na rzeczy. z ogniem nie ma zartow i kompromisow ktore, pewnie beda przychodzic ci do glowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AndrzejS 04.01.2009 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 Zamiast pytać lepiej poszukaj jak to powinno wyglądać. Tu doradców wielu, ale ... . np. tu: http://www.budujemydom.pl/abc/347/ i wiele, wiele innych Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts