Kretes 03.01.2009 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 Pytanie może głupie ale je zadam, bo czeka mnie wykonanie tynków (i kosztorysowanie ich): jak liczyliście powierzchnię ścian wewnętrznych? Czy może mieliście tą powierzchnię podaną w projekcie? (ja nie mam). Wiadomo że wszelka wykończeniówka jest liczona z m/kw więc umowa na robotę z każdym wykonawcą "powierzchniowym" (również tynkarzem) musi zawierać tą powierzchnię do zrobienia. Czy pracowicie liczyliście "na piechotę" na podstawie wymiarów budynku czy też były to obliczenia bardziej szacunkowe? Jaki zakładaliście margines błędu? Z góry dzięki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urszulak 03.01.2009 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 Wykonawca tynków miał dalmierz i tym pomierzył A my wczesniej sami zmierzyliśmy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 03.01.2009 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 moj wykonawca powiedzial, ze z reguly szacuje wg formuly "pow. uzyt. x 4" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 03.01.2009 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 szacować można j.w.jak Cię stać to tak wystarczy a jak jesteś centusiem to KNR 2-02 Dział 08. Tynki, sztablatury i okładziny wewnętrznena początku działu znajdują zasady przedmiarowaniai wyliczanka z projektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kretes 03.01.2009 16:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 Dzięki za odpowiedzi Ja wychodzę z założenia że każda stówa się liczy... Wolałbym znać powierzchnie w miarę dokładnie. Pewnie więc czeka mnie żmudne obliczenie ściana po ścianie Nie mam niestety dostępu do KNR 2-02 (jest gdzieś w necie?) więc jeśli ktoś może przybliżyć zasady przedmiarowania będę wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 03.01.2009 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 moj wykonawca powiedzial, ze z reguly szacuje wg formuly "pow. uzyt. x 4" W moim przypadku to akurat prawda (4*147 = 588m^2), a obliczeń ścian wyszło mi coś ok 600 m^2 (bez odliczania otworów) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 03.01.2009 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 byle by nie placic za m2 szacunkowe .... chyba ze sie z wykonawca umawiacie, ze zaplacicie tak okolo 8-12 tysiecy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kretes 03.01.2009 18:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 Otóż to! A z pobieżnych już wyliczeń widzę że jest tu spore pole do manipulacji. Stąd chyba warto dość precyzyjnie policzyć pow. ścian, bo po tynkach mamy glazury i malowanie - też liczone z metra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogus33 03.01.2009 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 Kretes!po prostu geometria podstawowa, taśma miernicza i do dzieła! umawiasz się od metra i wszystko jasne. zwykle nie odlicza się powierzchni otworów wokół których są szpalety i wtedy nie liczy się obróbki tych otworów ekstra. ja zawsze po robocie pytam "ile wyszło panu metrów?" jak się zgadza z moimi wyliczeniami to płacę umówioną cenę , jak nie to mierzymy jeszcze raz razem.pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts