czaguz 03.01.2009 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 Mam problem. Gdy zaczela sie zima i spore wiatry w kuchni jest bardzo chlodno. Powietrze wdmuchwiane z zewnatrz wylatuje w kuchni przez okap. Czy jest jakis sposob uszczelnienia?? Okap Taka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 03.01.2009 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 W zależności ile masz kratek w mieszkaniu, jak dostarczasz do wewnątrz świeże powietrze. Może być tak że wiatr tylko z określonej strony dmucha i nadmuchuje przez okap. Podaj więcej szczegółów a może sie coś uda zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 03.01.2009 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 wieje tylko z okapu ?czy z kratek rowniez ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.01.2009 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 Święta, Nowy Rok, trochę wolnego no to se kominek odpalił....Tłumaczyć dalej? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czaguz 03.01.2009 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 Adam ale to nie jest w tej samej zabudowie, znaczy kominy wentylacyjne sa w innym pionie wiec jesli chodzi o rozgrzanie komina spalinowego to raczej nie to. Chyba ze masz na mysli cos innego. Mam dwie kratki wentylacyjne w kuchni i przez obie wieje tyle ze kratke mozna zamknac a przez okap wieje. Okapy nie maja jakies funkcji "zawrou zwrotnego"?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 03.01.2009 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 Adam ale to nie jest w tej samej zabudowie, znaczy kominy wentylacyjne sa w innym pionie wiec jesli chodzi o rozgrzanie komina spalinowego to raczej nie to. Chyba ze masz na mysli cos innego. Mam dwie kratki wentylacyjne w kuchni i przez obie wieje tyle ze kratke mozna zamknac a przez okap wieje. Okapy nie maja jakies funkcji "zawrou zwrotnego"?? poszukaj w leroy lub innym sieciowym z instalacją takiej klapki do rur wentylacyjnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 03.01.2009 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 Wiesz już, którędy wlata.Ile wlata zimnego, tyle z grubsza wylata ciepłego.Wiesz, którędy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 03.01.2009 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 Adamowi chodzi o to że rozpalając w kominku i jeszcze pewnie czerpiąc powietrze do spalania z wnętrza budynku powodujesz powstanie deficytu ciśnienia wewnątrz domu w stosunku do zewnętrza . Efekt jest taki że paląc w kominku usuwasz mnóstwo powietrza z wnętrza budynku i aby bilans ciśnień się zgadzał do wnętrza budynku musi być dostarczone powietrze w tej ilości jaka jest usuwana przez komin kominka - i właśnie to powietrze jest dostarczane przez kanał wentylacyjny okapu ... - czyli kolokwialnie mówiąc z okapu pizga zimnem ...Rozszczelnij lub otwórz okna , doprowadź powietrze do budynku , wówczas przestanie pizgać ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 03.01.2009 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 Adam ale to nie jest w tej samej zabudowie, znaczy kominy wentylacyjne sa w innym pionie wiec jesli chodzi o rozgrzanie komina spalinowego to raczej nie to. Chyba ze masz na mysli cos innego. Mam dwie kratki wentylacyjne w kuchni i przez obie wieje tyle ze kratke mozna zamknac a przez okap wieje. Okapy nie maja jakies funkcji "zawrou zwrotnego"?? poszukaj w leroy lub innym sieciowym z instalacją takiej klapki do rur wentylacyjnych Nic to nie da - przestanie pizgać z okapu , zacznie pizgać w łazience lub w kotłowni lub w innym pomieszczeniu z kratką wentylacyjną ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 03.01.2009 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 Adam ale to nie jest w tej samej zabudowie, znaczy kominy wentylacyjne sa w innym pionie wiec jesli chodzi o rozgrzanie komina spalinowego to raczej nie to. Chyba ze masz na mysli cos innego. Mam dwie kratki wentylacyjne w kuchni i przez obie wieje tyle ze kratke mozna zamknac a przez okap wieje. Okapy nie maja jakies funkcji "zawrou zwrotnego"?? poszukaj w leroy lub innym sieciowym z instalacją takiej klapki do rur wentylacyjnych Nic to nie da - przestanie pizgać z okapu , zacznie pizgać w łazience lub w kotłowni lub w innym pomieszczeniu z kratką wentylacyjną ... ale obiad będzie stygł wolniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czaguz 03.01.2009 20:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 Kolego pablitoo, otoz powietrze do kominka jest dostarczane z zewnatrz i co ciekawe sytaucja nawiewu do domu miala rowniez miejsce gdy w kominku nie bylo palone wogole wiec chyba cos innego. Kiedy wychodzimy na spacer jest wietrzone. A chyba nie o to chodzi zeby w taki mroz rozszczelniac okna?? Wiec czemu sie tak dzieje?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 03.01.2009 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 Kolego czaguz - przykład z kominkiem był tylko obrazowym wytłumaczeniem - wewnątrz budynku masz zbyt niskie ciśnienie powietrza - z wnętrza jest usuwane więcej powietrza niż dostarczane przez nawiewniki czy nieszczelności okien , drzwi ...Jeżeli z wnętrza budynku usuwasz więcej niż dostarczasz wewnątrz masz niższe ciśnienie - aby ciśnienie się wyrównało musi tego powietrza więcej doń napłynąć - i u Ciebie właśnie napływa przez jeden z kanałów wentylacyjnych - czyli z okapu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czaguz 03.01.2009 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 Ok a jak w takim razie zaradzic temu?? Jakbys ty postapil? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 03.01.2009 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 Pootwieraj nawiewniki w oknach , rozszczelnij okna , niestety musisz doprowadzić więcej powietrza do wnętrza budynku .Ewentualnie zmniejsz przekroje kanałów wentylacyjnych / pozasłaniaj częściowo kratki went / przez które powietrze jest wywiewane , zmniejszysz wówczas ilość usuwanego powietrza więc deficyt się zmniejszy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 03.01.2009 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 pojutrze spodziewane -15 w celsjuszach .... to tak na marginesie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 03.01.2009 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 Na połedniu spodziewane -20 też w celsjuszach ... - no - nareszcie zima przyszła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 03.01.2009 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 ide zdjac bombki z choinki (juz jest na zewnatrz), bo potrzaskają ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 03.01.2009 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 A chyba nie o to chodzi zeby w taki mroz rozszczelniac okna?? Właśnie dokładnie o to chodzi. Inaczej wentylacja NIE DZIAŁA. Szok - no nie? Przy szczelnych oknach wentylacja zasysa powietrze wszelkimi mozliwymi otworami czyli przez kanałay wentylacyjne. Przy okazji cały syf z kanłów wpada Ci z powrotem do domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 03.01.2009 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 A chyba nie o to chodzi zeby w taki mroz rozszczelniac okna?? Właśnie dokładnie o to chodzi. Inaczej wentylacja NIE DZIAŁA. Szok - no nie? Przy szczelnych oknach wentylacja zasysa powietrze wszelkimi mozliwymi otworami czyli przez kanałay wentylacyjne. Przy okazji cały syf z kanłów wpada Ci z powrotem do domu.SZOK i to jak cholera co jesien powraca ten temat ale jakos coroczne powtarzanie tego samego nie skutkuje By coś wyleciało coś musi wlecieć masz jeszcze jedna możliwość - otworzyć wlot powietrza do kominka, otworzyć drzwiczki do niego i zobaczyć co będzie - juz powinno byc o niebo lepiej a wrecz zjawisko powinno zniknąć i przede wszystkim przestać myśleć kategoriami - nie po to mam szczelne okna by w ziąb je rozszczelnić bo kolejne posty będą o grzybie na ścianach trzeba było myśleć zanim zacząłeś budować i zamiast grawitacyjnej zastosować mechaniczna - nie musi być z REKU jak to się większości wydaje Innym rozwiązaniem na tym etapie jest latem zainstalowanie minimum jednego nawietrzaka na pomieszczenie a tu przykład tematu jaki rokrocznie jest wałkowany http://forum.muratordom.pl/wsteczny-ciag-na-kominie-porady,t38022.htm?highlight=wentylacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zazdrośnica 03.01.2009 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 Nawietrzaki dobra rzecz, i już wiem że mam ich za mało, dojdą jeszcze 2 szt na dole a domek mały. Nie wiem jaką pow. mają Wasze problemowe domki ale 1 nawietrzak na pom. do 20m i 2 nawietrzaki na pom. powyżej 20 m2 to prawda. I tak w sypialniach, kuchni - nawietrzaki higrosterowalne, kotłownia lub tam gdzie kominek podciśnieniowe i nie ma przebacz.W kuchni jeżeli jest indukcja to nie musi być nawiewnika jednak ja dałam bo w salonie mam jeden więc powierzchniowo musi się zgadzać, po za tym w kuchni też się zbiera wilgoć.Wentylacji jeszcze nie zdecydowałam czy zostawić grawitacyjną czy też zrobić hybrydową, na razie odpukać działa wszystko w miarę ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts