Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mroźne powietrze przez okap!!!!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 90
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Adam ale to nie jest w tej samej zabudowie, znaczy kominy wentylacyjne sa w innym pionie wiec jesli chodzi o rozgrzanie komina spalinowego to raczej nie to. Chyba ze masz na mysli cos innego. Mam dwie kratki wentylacyjne w kuchni i przez obie wieje tyle ze kratke mozna zamknac a przez okap wieje. Okapy nie maja jakies funkcji "zawrou zwrotnego"?? :D

Adam ale to nie jest w tej samej zabudowie, znaczy kominy wentylacyjne sa w innym pionie wiec jesli chodzi o rozgrzanie komina spalinowego to raczej nie to. Chyba ze masz na mysli cos innego. Mam dwie kratki wentylacyjne w kuchni i przez obie wieje tyle ze kratke mozna zamknac a przez okap wieje. Okapy nie maja jakies funkcji "zawrou zwrotnego"?? :D

poszukaj w leroy lub innym sieciowym z instalacją takiej klapki do rur wentylacyjnych

Adamowi chodzi o to że rozpalając w kominku i jeszcze pewnie czerpiąc powietrze do spalania z wnętrza budynku powodujesz powstanie deficytu ciśnienia wewnątrz domu w stosunku do zewnętrza . Efekt jest taki że paląc w kominku usuwasz mnóstwo powietrza z wnętrza budynku i aby bilans ciśnień się zgadzał do wnętrza budynku musi być dostarczone powietrze w tej ilości jaka jest usuwana przez komin kominka - i właśnie to powietrze jest dostarczane przez kanał wentylacyjny okapu ... - czyli kolokwialnie mówiąc z okapu pizga zimnem ...

Rozszczelnij lub otwórz okna , doprowadź powietrze do budynku , wówczas przestanie pizgać ...

poszukaj w leroy lub innym sieciowym z instalacją takiej klapki do rur wentylacyjnych

Nic to nie da - przestanie pizgać z okapu , zacznie pizgać w łazience lub w kotłowni lub w innym pomieszczeniu z kratką wentylacyjną ...

Nic to nie da - przestanie pizgać z okapu , zacznie pizgać w łazience lub w kotłowni lub w innym pomieszczeniu z kratką wentylacyjną ...

ale obiad będzie stygł wolniej

Kolego pablitoo, otoz powietrze do kominka jest dostarczane z zewnatrz i co ciekawe sytaucja nawiewu do domu miala rowniez miejsce gdy w kominku nie bylo palone wogole wiec chyba cos innego. Kiedy wychodzimy na spacer jest wietrzone. A chyba nie o to chodzi zeby w taki mroz rozszczelniac okna?? Wiec czemu sie tak dzieje??

Kolego czaguz - przykład z kominkiem był tylko obrazowym wytłumaczeniem - wewnątrz budynku masz zbyt niskie ciśnienie powietrza - z wnętrza jest usuwane więcej powietrza niż dostarczane przez nawiewniki czy nieszczelności okien , drzwi ...

Jeżeli z wnętrza budynku usuwasz więcej niż dostarczasz wewnątrz masz niższe ciśnienie - aby ciśnienie się wyrównało musi tego powietrza więcej doń napłynąć - i u Ciebie właśnie napływa przez jeden z kanałów wentylacyjnych - czyli z okapu ...

Pootwieraj nawiewniki w oknach , rozszczelnij okna , niestety musisz doprowadzić więcej powietrza do wnętrza budynku .

Ewentualnie zmniejsz przekroje kanałów wentylacyjnych / pozasłaniaj częściowo kratki went / przez które powietrze jest wywiewane , zmniejszysz wówczas ilość usuwanego powietrza więc deficyt się zmniejszy .

A chyba nie o to chodzi zeby w taki mroz rozszczelniac okna??

Właśnie dokładnie o to chodzi. Inaczej wentylacja NIE DZIAŁA. Szok - no nie?

Przy szczelnych oknach wentylacja zasysa powietrze wszelkimi mozliwymi otworami czyli przez kanałay wentylacyjne. Przy okazji cały syf z kanłów wpada Ci z powrotem do domu.

A chyba nie o to chodzi zeby w taki mroz rozszczelniac okna??

Właśnie dokładnie o to chodzi. Inaczej wentylacja NIE DZIAŁA. Szok - no nie?

Przy szczelnych oknach wentylacja zasysa powietrze wszelkimi mozliwymi otworami czyli przez kanałay wentylacyjne. Przy okazji cały syf z kanłów wpada Ci z powrotem do domu.

SZOK i to jak cholera

co jesien powraca ten temat ale jakos coroczne powtarzanie tego samego nie skutkuje

By coś wyleciało coś musi wlecieć

masz jeszcze jedna możliwość - otworzyć wlot powietrza do kominka, otworzyć drzwiczki do niego i zobaczyć co będzie - juz powinno byc o niebo lepiej a wrecz zjawisko powinno zniknąć

i przede wszystkim przestać myśleć kategoriami - nie po to mam szczelne okna by w ziąb je rozszczelnić bo kolejne posty będą o grzybie na ścianach

trzeba było myśleć zanim zacząłeś budować i zamiast grawitacyjnej zastosować mechaniczna - nie musi być z REKU jak to się większości wydaje

Innym rozwiązaniem na tym etapie jest latem zainstalowanie minimum jednego nawietrzaka na pomieszczenie

a tu przykład tematu jaki rokrocznie jest wałkowany http://forum.muratordom.pl/wsteczny-ciag-na-kominie-porady,t38022.htm?highlight=wentylacja

Nawietrzaki dobra rzecz, i już wiem że mam ich za mało, dojdą jeszcze 2 szt na dole a domek mały. Nie wiem jaką pow. mają Wasze problemowe domki ale 1 nawietrzak na pom. do 20m i 2 nawietrzaki na pom. powyżej 20 m2 to prawda.

I tak w sypialniach, kuchni - nawietrzaki higrosterowalne, kotłownia lub tam gdzie kominek podciśnieniowe i nie ma przebacz.

W kuchni jeżeli jest indukcja to nie musi być nawiewnika jednak ja dałam bo w salonie mam jeden więc powierzchniowo musi się zgadzać, po za tym w kuchni też się zbiera wilgoć.

Wentylacji jeszcze nie zdecydowałam czy zostawić grawitacyjną czy też zrobić hybrydową, na razie odpukać działa wszystko w miarę ok.