Anulek2005 03.01.2009 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 W projekcie mam CO i CW na gaz. Zachciało mi się kominka z płaszczem i postanowiłam zrezygnować w ogóle z gazu w domu. Nie złożyłam nawet papierów do "gazowni". Mam jednak pytanie w kwestii "papierologii" - aby złożyć wniosek o udzielenie pozwolenia na użytkowanie budynku mieszkalnego powinnam złożyć sporo dokumentów związanych z instalacją gazową. A co mam zrobić, jeżeli w trakcie budowy z tej instalacji zrezygnowałam? Wystarczy jakieś oświadczenie (inwestora? kierbuda?) czy trzeba nowy projekt instalacji (pod kominek)? Wybaczcie, że pytam na forum, ale mój kierbud ma na mnie alergię i bardzo usilnie unika czynnika alergizującego (czyli mnie ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 03.01.2009 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 nie musisz zglaszac zadnej rezygnacji (jakkolwiek tego bysmy nie nazwali, ale o ile pamietam moje dokumenty to musialem w nich okreslic rodzaj zasilania domu w energie - sprawdz, czy i ty nie musisz, a sam kominek nie moze byc jedynym zrodlem ciepla w domku, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orinoco 03.01.2009 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 W projekcie mam CO i CW na gaz. Zachciało mi się kominka z płaszczem i postanowiłam zrezygnować w ogóle z gazu w domu. Nie złożyłam nawet papierów do "gazowni". Mam jednak pytanie w kwestii "papierologii" - aby złożyć wniosek o udzielenie pozwolenia na użytkowanie budynku mieszkalnego powinnam złożyć sporo dokumentów związanych z instalacją gazową. A co mam zrobić, jeżeli w trakcie budowy z tej instalacji zrezygnowałam? Wystarczy jakieś oświadczenie (inwestora? kierbuda?) czy trzeba nowy projekt instalacji (pod kominek)? Wybaczcie, że pytam na forum, ale mój kierbud ma na mnie alergię i bardzo usilnie unika czynnika alergizującego (czyli mnie ). Musisz przerobić projekt, uwzględniając nowy rodzaj ogrzewania zamiast gazu. A kierownikowi budowy należy skopać rzyć i przegonić. Potem ewentualnie można dogonić i jeszcze raz skopać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anulek2005 03.01.2009 20:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 Nie kuś orinoco nie kuś .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 03.01.2009 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 Musisz przerobić projekt, uwzględniając nowy rodzaj ogrzewania zamiast gazu. ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anulek2005 03.01.2009 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 Po przejrzeniu wszelkich dostępnym mi obecnie dokumentów również pragnę zapytać orinoco jaki projekt i jak mam przerobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 03.01.2009 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 Podczas adaptacji projektu powinieneś raczej ustalić jaki będziesz miał rodzaj ogrzewania czy na gaz czy na paliwa stałe i architekt adoptujący powinien to zaznaczyć w projekcie i dostosować np kotłownię do tego rodzaju paliwa a z gazowni np u mnie potrzebowali w Starostwie jakiś kwitek. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ex67 03.01.2009 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 Zachciało mi się kominka z płaszczem i postanowiłam zrezygnować w ogóle z gazu w domu. Wybacz ale nie mogę się powstrzymać aby Ci serdecznie odradzić rezygnację z gazu na rzecz kominka. Przeklniesz to rozwiązanie po kilku miesiącach. Żona Cię będzie odsądzać od czci i wiary za to że będzie musiała palić w kominku jak w kotłowni. Nie uda Ci się zastąpić ogrzewania gazowego (zakładam gaz ziemny) niczym równie wygodnym i ekonomicznym. Jeśli masz jeszcze szansę to buduj instalację gazową lub pompę ciepła ale nie palenisko w salonie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Albar 04.01.2009 01:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 a sam kominek nie moze byc jedynym zrodlem ciepla w domku, Możesz podać konkretne paragrafy? Spotkałem się na forum już kilkakrotnie z takim stanowiskiem ale nie spotkałem się z uzasadnieniem tego. Tak, że jeśli nie sprawi ci to kłopotu... Anulek2005 napisał: ale nie palenisko w salonie ... A co to przeszkadza? Zmieni mu się status społeczny? Tak naprawdę to ze względów praktycznych, warto mieć oprócz kominka inne źródło ciepła. Chyba najtańszym w inwestycji będzie kocioł elektryczny. Ja tak zrobiłem. Trzeci sezon palę tylko w kominku, mam jednak tą świadomość, że zawsze mogę wcisnąć włącznik... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 04.01.2009 03:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 Nie ma jak kotłownia w salonie! Indianie w tipi też palą ognisko w centrum. Wszyscy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.01.2009 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 ... A co mam zrobić, jeżeli w trakcie budowy z tej instalacji zrezygnowałam? Wystarczy jakieś oświadczenie (inwestora?) ... wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anulek2005 04.01.2009 08:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 Żona Cię będzie odsądzać od czci i wiary za to że będzie musiała palić w kominku jak w kotłowni. O rany jak ja chciałabym mieć żonę - taką co zamiast mnie zajęłaby się wszelkimi "babskimi" obowiązkami Niestety chwilowo ja robię za żonę i za męża (bo pan mąż zarabia pieniążki na domek) a ja robię całą resztę (jedynie w kwestii potomka musieliśmy dokonać zwarcia szeregów ). Dzięki za rady w kwestii pozostawienia instalacji gazowej. Powiedzcie mi proszę jak wyglądają opłaty za samo posiadanie podłączenia gazowego (w sytuacji gdybym z tego podłączenia nie korzystała) tzw. opłaty stałe? Nigdy we własnym domku ani nawet mieszkaniu nie miałam gazu i poruszam się zupełnie po omacku w tym zakresie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 04.01.2009 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 a sam kominek nie moze byc jedynym zrodlem ciepla w domku, Możesz podać konkretne paragrafy? Spotkałem się na forum już kilkakrotnie z takim stanowiskiem ale nie spotkałem się z uzasadnieniem tego. Tak, że jeśli nie sprawi ci to kłopotu... http://www.muratordom.pl/instalacje/kominki-i-piece-wolnostojace/zamieszanie-wokol-kominka---warunki-techniczne,6385_2080.htm Kwestai interpretacji przy zgłaszaniu/odbiorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orinoco 04.01.2009 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 Po przejrzeniu wszelkich dostępnym mi obecnie dokumentów również pragnę zapytać orinoco jaki projekt i jak mam przerobić? Odpowiedział Ci już TomekC73, więc nie będę powtarzał. Rodzaj ogrzewania i cała instalacja z tym związana musi być naniesiona w projekcie. Nawet jeśli jest to kominek bez płaszcza tylko z rozprowadzeniem powietrza kanałami to przecież musisz mieć rozrysowany przebieg kanałów, obliczone przekroje itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 04.01.2009 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 Odpowiedział Ci już TomekC73, więc nie będę powtarzał. Rodzaj ogrzewania i cała instalacja z tym związana musi być naniesiona w projekcie. Nawet jeśli jest to kominek bez płaszcza tylko z rozprowadzeniem powietrza kanałami to przecież musisz mieć rozrysowany przebieg kanałów, obliczone przekroje itp. Kominek jako samo źródła ciepła w domu nie może być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anulek2005 04.01.2009 11:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 Dzięki orinoco Tomek i reszta. A co z tymi ewentualnymi opłatami stałymi za "nie używane" podłączenie gazowe?O jakich kwotach mówimy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orinoco 04.01.2009 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 ... A co mam zrobić, jeżeli w trakcie budowy z tej instalacji zrezygnowałam? Wystarczy jakieś oświadczenie (inwestora?) ... wystarczy Nie wystarczy. Może wystarczyłoby gdyby to była tylko rezygnacja (choć też nie jestem pewien - rezygnacja z instalacji gazowej może mieć wpływ na zmianę parametrów innych instalacji - np. systemu wentylacyjnego). W tym przypadku nie mamy jednak do czynienia z rezygnacją lecz zmianą jednego na drugie. Kominek z płaszczem nie wymaga projektu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 04.01.2009 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 Dzięki orinoco Tomek i reszta. A co z tymi ewentualnymi opłatami stałymi za "nie używane" podłączenie gazowe? O jakich kwotach mówimy? Podpisując umowę z gazownią deklarujesz ile gazu kupisz rocznie od nich. Nie ma chyba możliwości wykonania przyłacza z opcją zakupu "0". Tzn pewnie jest możliwość ale całkiem na Twój koszt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anulek2005 04.01.2009 11:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 Może mam dzisiaj zniżkę formy budowlanej, ale gdzie nie spojrzę tam zawsze d...a z tyłu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 04.01.2009 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 Dzięki orinoco Tomek i reszta. A co z tymi ewentualnymi opłatami stałymi za "nie używane" podłączenie gazowe? O jakich kwotach mówimy? Podpisując umowę z gazownią deklarujesz ile gazu kupisz rocznie od nich. Nie ma chyba możliwości wykonania przyłacza z opcją zakupu "0". Tzn pewnie jest możliwość ale całkiem na Twój koszt. Nie wiem jak teraz, ale ja mam przyłącze wykonane wtedy, kiedy ciągnięto gazociąg. Zapłaciłem za przyłącze, ale zawór jest zaplombowany w skrzynce i nie mam żadnej umowy, bo z gazu nie korzystam. I nic nie płacę. Jest to logiczne, umowa jest na dostawę gazu (towaru). Nie ma umowy - nie ma dostawy - nie ma opłat. I przyłącze tu nie gra żadnej roli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts