SPO_WRO 03.01.2009 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 Witam wszystkich! Mam ostatnio problem z uzyskaniem żadanej temperatury w grzejnikach. Przybliżę na początek kilka informacji o instalacji bo to zepewne będzie konieczne aby uzyskac jakąkolwiek pomoc. Moja instlacja to kocioł na ekogroszek FUTURA ECONO 25 producenta CHT (www. cichewicz.pl) ze sterownikiem RK-2006 http://www.cichewicz.pl/produkty/kotly_grzewcze/na_wegiel/futura_econo.php Instalacja CWU jest w układzie otwartym a grzejniki zamkniętym. W układzie mam 3 pompy oraz wymiennik płytowy. Dom ma ogrzwaną powierzchnię użytkowa około 220 m, nie jest jeszcze ocieplony. Wprowadziłem się we wrześniu 2008 i od poczatku używałem kotła do ogrzewania c.w.u. oraz grzejników. Przez 3 miesiące instalacja działała w miarę poprawnie, uzyskiwałem temperaturę grzejników 50-60st.c. Problemy zaczeły się w ostatnich dniach. Idą mrozy więc prblem jest poważny. Najdziwniejsze jest to że problem ten pojawia się i znika, np. spędziłem kilka godzin przy ustawianiu różnych prędkości pomp, dolewaniu wody do układu, czyszczeniu filtrów przed i za pompami, na odpowietrzaniu grzejników itp - bez żadnego widocznego rezultatu. Nad ranem instalacja działała poprawnie (grzejniki były gorące), około 11:00 przestały grzać, podobna sytuacja powtórzyła się w następnej dobie. Zaznaczę, że nie mam żadnego programatora pokojowego, czasowego itp. Myślę że problem może wynikać z jakiejś wadliwości wymiennika płytowego /rura doprowadzająca od kotła jest gorąca ok. 60st.C, natomiast pozostałe są ledwo ciepłe ok 20-30 st.C/. Temperature na piecu mam ustawioną na 60-75st.c, a zegar temperatury wody do grzejników wskazuje zaledwie ok. 28-32 st.C. A więc tak duża różnica jest nienormalna. Oczywiście sprowadziłem hydraulika, rozmawiałem o tym problemie też z dwoma kolejnymi, ale jak dotąd ich rady i działania na nic się nie zdały, problem występuje nadal. PYT. Co robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 03.01.2009 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 . Nad ranem instalacja działała poprawnie (grzejniki były gorące), około 11:00 przestały grzać, podobna sytuacja powtórzyła się w następnej dobie. Zaznaczę, że nie mam żadnego programatora pokojowego, czasowego itp.Sprawdź, na ile powtarzalne to jest. Może jednak masz jakieś sterowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SPO_WRO 04.01.2009 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 Od wczoraj w nocy jak na razie działa. Co prawda na grzejnikach jest 40-42 st.C a na piecu 68-70 st.C, ale przynajmniej jest w domu w miare ciepło. Na 100% nie mam podłączonej pogodówki, termostatu pokojowego. Z instrukcji pieca ani z żadnych paramentrów ustawień piec też nie wynika aby był w nim jakiś programator czasowy. Musze jednak dowiedziec skąd to się biorą te kłopoty i różnice , bo jak będą mrozy to ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 05.01.2009 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Zakładam, że fachowcy sprawdzili podstawy, ale nie zaszkodzi również to potwierdzić. Jeśli z kotła uzyskujesz temperaturę nastawioną to przyczyna może leżeć wg mnie tylko w dwóch miejscach.1. Masz za duży pobór ciepła i wymiennik nie nadąża. Ale tak mogłoby być tylko w przypadku za dużej małego wymiennika w stosunku do kotła. W innym przypadku woda na kotle też miałaby zbyt niską temperaturę.2. Masz jakiś problem z układem i to jest w miare proste dosprawdzenia bo albo pompka nie pracuje i nie podaje ciepła na grzejniki, albo wymiennik jest czymś zapchany, albo układ jest gdzieś zapowietrzony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts