Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

za drogie ogrzewanie gazowe

mar220

Recommended Posts

witam. bardzo proszę o pomoc w obliczeniu prawidłowej mocy pieca gazewego itp. domu z kamienia 200m2 w parterze ściana 60cm+ 5cm styropian., okna 1,1 instalacja kaloryfery płytowe i konwektorowe. piec chyba dwufunkcyjny, odnoszę wrażenie, ze dużo spala przy ogrzewaniu c.w.u. planuje zmienić termostat na nowszy a dlaej już nie mam pomysłów.czy to sie da ogrzać za mniej niż 1000zł miesięcznie?

mam w obiegu zamknietym z pompką grundfo- niestety rurki 0.5" nie są izolowane. ostataniej doby zjadło 22m gazu. teraz zmieniłem program na eko. przezcytałem,m, że taki piec niekonwekcyjny najlepiej chodzi na wiekszych mocach.

Na nie izolowanych rurkach bardzo dużo tracisz :cry:

Pomyśl czy nie da się ich izolować i to najlepiej podwójną otuliną (2 x 9mm)

nawet kosztem kucia ścian.

Wyłącz pompkę obiegową , odetnij powrót obiegu wody i pomęcz się przez dobę czekając na ciepłą wodę z kranu w efekcie eksperymentu zobaczysz ile ucieka przez c.w.u.

Odcięcie powrotu nie pozwala na samoistną cyrkulacje nie mylić z zaworem zwrotnym na powrocie on ma inne zadanie.

rtoibp- dzieki za radę ale tak po polsku. wyłączyć pompke-rozumiem, odciąć powrót obiegu wody na piecu czy wyjściu z zasobnika? apropos znowu zjadło 24m3 ale na dworze -15 a program zostawiłem na eko. tobie dużo dało zaizolowanie rurek?- a może cała instalacja jest do bani(długie rozgałęziające się ciągi grzewcze z odnogami) i dwie łazienki daleko od siebie? :oops:

Ciepła woda wychodzi z zasobnika :wink:

biegnie po domu napotykając krany i wraca do kotłowni :wink:

tu powinna spotkać filtr siatkowy (zalecany), pompkę i zawór zwrotny

gdzieś pomiędzy nimi mogą się ukrywać zaworki do docięcia instalacji

i właśnie taki zaworek masz zakręcić :wink:

Musisz zamknąć powrót wody do zasobnika by nie było samoistnej cyrkulacji.

Izolacja instalacji c.w.u to jedno a izolacja instalacji grzewczej to drugie .

witam. bardzo proszę o pomoc w obliczeniu prawidłowej mocy pieca gazewego itp. domu z kamienia 200m2 w parterze ściana 60cm+ 5cm styropian., okna 1,1 instalacja kaloryfery płytowe i konwektorowe. piec chyba dwufunkcyjny, odnoszę wrażenie, ze dużo spala przy ogrzewaniu c.w.u. planuje zmienić termostat na nowszy a dlaej już nie mam pomysłów.czy to sie da ogrzać za mniej niż 1000zł miesięcznie?

Jeśli masz CO i CWU na tym samym kotle to co za różnica, gdzie on więcej spali? Nie słuchaj rad o izolacji rurek. Ciepło z tych rurek to gdzie ucieka? W kosmos? Jeśli zabierzerz to ciepło z domu poprzez ich zaizolowanie (co z gruntu jest dobrym rozwiązaniem) to więcej spalisz na CO. Bilans musi wyjść na 0.

Domyślam się ,że mieszkasz w starej kamienicy i przy tej kubaturze do ogrzania masz większą masę powietrza.

Mam jeszcze pytanie czy piwnica i poddasze są ogrzewane ? Jeśli nie to następne pytanie jaka jest izolacja cieplna tych stropów?

W ilu pomieszczeniach masz wentylację grawitacyjną ?

Buda wiatrem podszyta i do tego o kolosalnej pojemności cieplnej!

Ten styropian 5cm to chyba dla rozweselenia jest tam...

Pewnie mokre jak bruk po deszczu.

To tak z ilości spalanego paliwa.

Uszczelnij sobie stropy. Sprawdź izolacje poziome.

Zrób obrzędy gromniczne...

Odłącz cyrkulację na jaka dobę.

Zobacz spalanie. - Pewnie większych różnic nie będzie.

Masz termomodernizację w przyszłym sezonie.

Wiesz o tym?

Adam M.

A co do tego czy się da...

Tak! Tylko sporo trzeba poprawić.

SPORO napisałem a nie DROGO!

:lol:

• 2 weeks później...

adam mk. stropy z polepy( słoma glina i nie wiadomo co). ale nad nimi wełna mineralna 20cm i folia. izolacja pozioma zrobiona i pionowa też około trzech lat temu - niestety wilgoć w kamieniu siedzi.ojkna na drewno z 1,1 szyba wymieniłem- to chyba termomoedernizacja troche jest? masz racje chałupa wysoka i jeszcze od drzwi ciagnie ale to nie tłumaczy takiego spalania. myślę czy jakiegoś audytu cieplego nie zrobic czy co. :(

margarytka :) piwnice ma m tylko w korytarzu na metr trzydzieści i tyle - nieogrzewana. w kazdym pokoju jakiś kaloryfer. ZASTANAWIAM SIĘ CZY PODNIEŚĆ TAKI DOM W GÓRĘ JAKEIŚ 160M2 DODATKOWO I ZMIENIĆ PIEC NA WIĘKSZY ALBO KOMINEK Z PŁASZCZEM WODNYM I ROZPROWADZANIEM POWIETRZA?

PS:magrarytka, adam mk, zbigmor, rtoppib -DZIĘKI :lol:

blindmen. dysze wszystkie wymieniałem w 2007roku( po sugestiach serwisanta ). masz pomysł jak sprawdzić czy spalany jst cały gaz- zgóry DZieki :lol: