Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Działka z wjazdem od zachodu - SALON OD FRONTU ???

Recommended Posts

Witam

będę budował dom parterowy bez poddasza użytkowego. Jestem na etapie projektu indywidualnego. Poszukuję doświadczenia osób z działką z wjazdem od zachodu.

Stoję przed dylematem jak rozmieścić pomieszczenia dzienne, tj.:

- OPCJA 1 - czy robić układ tradycyjny pomieszczeń, tj. kuchnia od frontu (zachodu), a jadalnia i salon od ogrodu (od wschodu). Dodam że w elewacji południowej nie będę miał okna (za wąska działka). Jako że wjazd jest od zachodu - w tej wersji obawiam się jednak przegrzanej kuchni w lato (od zachodu) oraz ciemnego salonu cały rok (zwłaszcza w okresie pozaletnim)

- OPCJA 2 - czy zaryzykować układ zgodny z teorią rozmieszczenia pomieszczeń, tj. dać salon od zachodu (ale wówczas od strony wejścia na działkę), a jadalnię i kuchnię od strony wschodniej, czyli tarasu i ogrodu. Kusi mnie to rozwiązanie, nawet podoba się (szybkie przejście z kuchnia na taras, poranne słońce w kuchni, popołudniowe w salonie) ale nie wiem jak to jest jeżli miałbym widok z salon teoretycznie na ... drogę.?

Przykładowe projekty z tym rozwiązaniem, żebyście wiedzieli o co mi chodzi:

http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=141&a=344#rzuty

http://domartic.pl/projekt.php5?p=834&a=3&x=Migdał

Pomińmy w ww przykładowych projektach pozostałe szczegółowe rozwiązania reszty pomieszczeń, chodzi wylącznie o SALON / JADALNIA / KUCHNIA. I tak projekt robię indywidualny.

Dodam że ulica dojazdowa jest mało ruchliwa, widok z okna w salonie od frontu byłby poprzez wąską ulicę na nowo wybudowanych sąsiadów i miłe zachody słońca.

Liczę na opinie osób, które stały przed podobnym dylematem i wybrały rozwiązanie "salon od wejścia / tj. od zachodu".

Z góry dzięki!