Damon 04.01.2009 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 ..., nie chcę płytek ani marmuru (chyba, że płytki max duże - nienawidzę fug). Dodam że kominek będzie narożny, dwuszybowy (nie w kącie, ale w słupie). Macie jakieś pomysły? Co macie u siebie? PS szukam wkładu narożnego, z płaszczem wodnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 04.01.2009 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 To może będzie Ci pasowała blacha. Mosiężna na przykład? Albo kamień w jednym kawałku. Nie napisałaś co to za kominek więc trudno zgadnąć co by pasowało do niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 04.01.2009 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 jak nie chcesz fug to albo kamień w kawałku, albo kamień na styk bez fug, albo płytki kalibrowane bez fug/1mm fugi..albo parkiet...ja tak mam i pzez 4 lata nic się nie stało...drewno sobie spokojnie leży pod kominkiem, a rozżarzonymi polanami nie rzucam po pokoju:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 04.01.2009 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 szkło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leli1 04.01.2009 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 ja mam drewno-kominek tez dwuszybowy. Nic sie nie dzieje (oprocz normalnej pracy drewna).W gruncie rzeczy to dzieło przypadku (parkieciarz sie rozpędził), ale w efekcie ciesze sie ze tak wyszlo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damon 04.01.2009 19:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 Pokój dzienny będzie w modnym ostatnio stylu eklektycznym, więc szkło to raczej nie (natomiast na pewno tak w kuchni zamiast płytek na ścianie). Chociaż może szkło matowe albo piaskowane na parkiet? O takim rozwiązaniu nie myślałam, jaka musiałaby być grubość i chyba szkło zbrojone? Podoba mi sie pomysł z blachą, ale czy kłaść to na parkiet (przewidziane deski dębowe) czy bezpośrenio na wylewkę i tylko nie wiem jak zamaskować róznicę poziomów, bo o blachę o takiej grubości będzie chyba trudno (po za tym chyba spore koszty). A może trochę masy samopoziomującej i to wyrównałoby poziom? Taką blachę sie przykleja czy tylko kładzie? Gdzie szukać takich rzeczy? Kominek ma być z płaszczem wodnym, więc sam parkiet niestety odpada, chociaż to by mi najbardziej odpowiadało. Jeżeli płytki, lub kamień bezfugowo, to chyba w kolorze najbardziej zbliżonym do parkietu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 04.01.2009 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 Pokój dzienny będzie w modnym ostatnio stylu eklektycznym, więc szkło to raczej nie (natomiast na pewno tak w kuchni zamiast płytek na ścianie). Chociaż może szkło matowe albo piaskowane na parkiet? O takim rozwiązaniu nie myślałam, jaka musiałaby być grubość i chyba szkło zbrojone? Podoba mi sie pomysł z blachą, ale czy kłaść to na parkiet (przewidziane deski dębowe) czy bezpośrenio na wylewkę i tylko nie wiem jak zamaskować róznicę poziomów, bo o blachę o takiej grubości będzie chyba trudno (po za tym chyba spore koszty). A może trochę masy samopoziomującej i to wyrównałoby poziom? Taką blachę sie przykleja czy tylko kładzie? Gdzie szukać takich rzeczy? Kominek ma być z płaszczem wodnym, więc sam parkiet niestety odpada, chociaż to by mi najbardziej odpowiadało. Jeżeli płytki, lub kamień bezfugowo, to chyba w kolorze najbardziej zbliżonym do parkietu? Oczywiście masa szpachlowa samorozlewna. Podnieśc na wysokośc desek minus blacha. BLACHĘ MOZNA KLEIC DO PODŁOŻA. Nie znam się na kominkach! Dlaczego nie drewno,jezeli kominek z płaszczem wodnym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 04.01.2009 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 A może duże płytki rektyfikowane, które można kłaść bez fug Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 04.01.2009 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 A może duże płytki rektyfikowane, które można kłaść bez fug Otoczenie kominka powinno by utrzymane w jego stylu. Barok, mieszczański, popart... Czy te płyty da się dostosowac do stylu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 04.01.2009 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 Trzeba by było pooglądać jakie są dostępne z tych rektyfikowanych, niestety nie są tanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damon 05.01.2009 09:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Nie znam się na kominkach! Dlaczego nie drewno,jezeli kominek z płaszczem wodnym? Tak myślę ze jak kominek z płaszczem, to częściej się pali, wtedy ryzyko wypadnięcia czegoś z paleniska jest większe, częste czyszczenie, chyba szkoda by mi było parkietu. Chyba ta blacha mosiężna lub w podobnym stylu najbardziej mi przemawia do wyobraźni. może ktoś ma jakieś zdjęcie? Gdzie się kupuje takie rzeczy? Jakoś nigdy w oko mi nie wpadło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 05.01.2009 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Nie znam się na kominkach! Dlaczego nie drewno,jezeli kominek z płaszczem wodnym? Tak myślę ze jak kominek z płaszczem, to częściej się pali, wtedy ryzyko wypadnięcia czegoś z paleniska jest większe, częste czyszczenie, chyba szkoda by mi było parkietu. Chyba ta blacha mosiężna lub w podobnym stylu najbardziej mi przemawia do wyobraźni. może ktoś ma jakieś zdjęcie? Gdzie się kupuje takie rzeczy? Jakoś nigdy w oko mi nie wpadło. Spróbuj w firmach specjalizujacych się sprzedażą i montażem kominków. Mają duzy wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SIN 05.01.2009 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Mam ten sam problem, nie wiem co w koło kominka. :/ Ciągle kombinuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika_Gdynia 05.01.2009 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 ja chciłabym położyc u siebie pod kominkeim kawałek szkła (hartowane , zbrojone, laminowane - no właśnie jakie się nadaje?). Chciałabym aby wyglądało to tak. Podłoga z prarkietu (lub lite deski) pod kominkem szkło (przezroczyste) położone na tych deskach ale w taki sposób aby było zlicowane z cała podłogą. Czyli pod szkłem należałoby zeszlifować część podłogi na grubość szkła. Mam pytania w związku z tym:1. jakie to powinno być szło?2. jaka gruba powinna być tafla szkla? 3. czy jest wogóle to wykonalne?4. może ma ktos coś podobnego u siebie? Proszę o zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woland1980 05.01.2009 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 bardzo ciekawy pomysł, ale chyba będziesz pionierem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 05.01.2009 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 ja chciłabym położyc u siebie pod kominkeim kawałek szkła (hartowane , zbrojone, laminowane - no właśnie jakie się nadaje?). Chciałabym aby wyglądało to tak. Podłoga z prarkietu (lub lite deski) pod kominkem szkło (przezroczyste) położone na tych deskach ale w taki sposób aby było zlicowane z cała podłogą. Czyli pod szkłem należałoby zeszlifować część podłogi na grubość szkła. Mam pytania w związku z tym: 1. jakie to powinno być szło? 2. jaka gruba powinna być tafla szkla? 3. czy jest wogóle to wykonalne? 4. może ma ktos coś podobnego u siebie? Proszę o zdjęcia. Oczywiscie można. Na http://www.parpo.pl link referencje/mieszkania prywatne- na zdjeciu drugim od góry jest szyba po której chodzą domownicy. Szyba jest zlicowana z parkietem bambusowym z jednej strony a blachą z drugiej. Powinna to byc szyba klejona hartowana o grubości minimum 10mm. Szyba powinna byc położona na równo sfrezowanej powierzchni drewna i 10mm fugą miedzy krawędziamui szyby i drewna wypełnione korkiem lub sika flexem. Drewno powinno wykazywac niewielkie skurcz/pęcznienie pod wpływem zmian klimatycznych w pomieszczeniu a przy kominku tymbardziej. Rozszerzalnośc liniowa szkła + skurcz/pęcznienie musi zosta przejęta przez dylatację. Nawiasem mówiąc są to moje prace. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika_Gdynia 05.01.2009 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 dziękuję za opowiedz. A może wie ktoś ile kosztowałaby taka szyba o wymiarach minej wiecej 1mx0,6 m. I jeszcze proszę o zdjecia , jeżeli ma ktos takie rozwiązanie u siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Natalia Stanko 05.01.2009 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Blacha przed kominek: http://www.artfuego.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damon 05.01.2009 21:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Chyba faktycznie miedziana lub mosiężna blacha jest tym co położymy, pewnie i tak będzie trzeba na wymiar bo blachy z powyższego linku są do klasycznych kominków, a ten nasz będzie w dwuszybowy, więc do obudowy będzie zewnątrzn strona L. Muszę sie rozejrzec w okolicy. Dzięki za podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 05.01.2009 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 ja chciłabym położyc u siebie pod kominkeim kawałek szkła (hartowane , zbrojone, laminowane - no właśnie jakie się nadaje?). quote] Ja bym się bała, że ciągle to będzie trzeba pucować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts