Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co wokół kominka na podłodze....

Damon

Recommended Posts

Pokój dzienny będzie w modnym ostatnio stylu eklektycznym, więc szkło to raczej nie (natomiast na pewno tak w kuchni zamiast płytek na ścianie). Chociaż może szkło matowe albo piaskowane na parkiet? O takim rozwiązaniu nie myślałam, jaka musiałaby być grubość i chyba szkło zbrojone?

Podoba mi sie pomysł z blachą, ale czy kłaść to na parkiet (przewidziane deski dębowe) czy bezpośrenio na wylewkę i tylko nie wiem jak zamaskować róznicę poziomów, bo o blachę o takiej grubości będzie chyba trudno (po za tym chyba spore koszty). A może trochę masy samopoziomującej i to wyrównałoby poziom? Taką blachę sie przykleja czy tylko kładzie? Gdzie szukać takich rzeczy?

Kominek ma być z płaszczem wodnym, więc sam parkiet niestety odpada, chociaż to by mi najbardziej odpowiadało.

Jeżeli płytki, lub kamień bezfugowo, to chyba w kolorze najbardziej zbliżonym do parkietu?

Pokój dzienny będzie w modnym ostatnio stylu eklektycznym, więc szkło to raczej nie (natomiast na pewno tak w kuchni zamiast płytek na ścianie). Chociaż może szkło matowe albo piaskowane na parkiet? O takim rozwiązaniu nie myślałam, jaka musiałaby być grubość i chyba szkło zbrojone?

Podoba mi sie pomysł z blachą, ale czy kłaść to na parkiet (przewidziane deski dębowe) czy bezpośrenio na wylewkę i tylko nie wiem jak zamaskować róznicę poziomów, bo o blachę o takiej grubości będzie chyba trudno (po za tym chyba spore koszty). A może trochę masy samopoziomującej i to wyrównałoby poziom? Taką blachę sie przykleja czy tylko kładzie? Gdzie szukać takich rzeczy?

Kominek ma być z płaszczem wodnym, więc sam parkiet niestety odpada, chociaż to by mi najbardziej odpowiadało.

Jeżeli płytki, lub kamień bezfugowo, to chyba w kolorze najbardziej zbliżonym do parkietu?

Oczywiście masa szpachlowa samorozlewna. Podnieśc na wysokośc desek minus blacha. BLACHĘ MOZNA KLEIC DO PODŁOŻA.

Nie znam się na kominkach! Dlaczego nie drewno,jezeli kominek z płaszczem wodnym?

Nie znam się na kominkach! Dlaczego nie drewno,jezeli kominek z płaszczem wodnym?

Tak myślę ze jak kominek z płaszczem, to częściej się pali, wtedy ryzyko wypadnięcia czegoś z paleniska jest większe, częste czyszczenie, chyba szkoda by mi było parkietu.

Chyba ta blacha mosiężna lub w podobnym stylu najbardziej mi przemawia do wyobraźni. może ktoś ma jakieś zdjęcie?

Gdzie się kupuje takie rzeczy? Jakoś nigdy w oko mi nie wpadło.

Tak myślę ze jak kominek z płaszczem, to częściej się pali, wtedy ryzyko wypadnięcia czegoś z paleniska jest większe, częste czyszczenie, chyba szkoda by mi było parkietu.

Chyba ta blacha mosiężna lub w podobnym stylu najbardziej mi przemawia do wyobraźni. może ktoś ma jakieś zdjęcie?

Gdzie się kupuje takie rzeczy? Jakoś nigdy w oko mi nie wpadło.

Spróbuj w firmach specjalizujacych się sprzedażą i montażem kominków. Mają duzy wybór.

ja chciłabym położyc u siebie pod kominkeim kawałek szkła (hartowane , zbrojone, laminowane - no właśnie jakie się nadaje?).

Chciałabym aby wyglądało to tak. Podłoga z prarkietu (lub lite deski) pod kominkem szkło (przezroczyste) położone na tych deskach ale w taki sposób aby było zlicowane z cała podłogą. Czyli pod szkłem należałoby zeszlifować część podłogi na grubość szkła.

Mam pytania w związku z tym:

1. jakie to powinno być szło?

2. jaka gruba powinna być tafla szkla?

3. czy jest wogóle to wykonalne?

4. może ma ktos coś podobnego u siebie? Proszę o zdjęcia.

ja chciłabym położyc u siebie pod kominkeim kawałek szkła (hartowane , zbrojone, laminowane - no właśnie jakie się nadaje?).

Chciałabym aby wyglądało to tak. Podłoga z prarkietu (lub lite deski) pod kominkem szkło (przezroczyste) położone na tych deskach ale w taki sposób aby było zlicowane z cała podłogą. Czyli pod szkłem należałoby zeszlifować część podłogi na grubość szkła.

Mam pytania w związku z tym:

1. jakie to powinno być szło?

2. jaka gruba powinna być tafla szkla?

3. czy jest wogóle to wykonalne?

4. może ma ktos coś podobnego u siebie? Proszę o zdjęcia.

Oczywiscie można. Na http://www.parpo.pl link referencje/mieszkania prywatne- na zdjeciu drugim od góry jest szyba po której chodzą domownicy. Szyba jest zlicowana z parkietem bambusowym z jednej strony a blachą z drugiej. Powinna to byc szyba klejona hartowana o grubości minimum 10mm.

Szyba powinna byc położona na równo sfrezowanej powierzchni drewna i 10mm fugą miedzy krawędziamui szyby i drewna wypełnione korkiem lub sika flexem.

Drewno powinno wykazywac niewielkie skurcz/pęcznienie pod wpływem zmian klimatycznych w pomieszczeniu a przy kominku tymbardziej. Rozszerzalnośc liniowa szkła + skurcz/pęcznienie musi zosta przejęta przez dylatację.

Nawiasem mówiąc są to moje prace.

Chyba faktycznie miedziana lub mosiężna blacha jest tym co położymy, pewnie i tak będzie trzeba na wymiar bo blachy z powyższego linku są do klasycznych kominków, a ten nasz będzie w dwuszybowy, więc do obudowy będzie zewnątrzn strona L. Muszę sie rozejrzec w okolicy.

Dzięki za podpowiedzi