Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogówka zasilana powrotem z grzejnika

kst

Recommended Posts

Planuję zainstalować ogrzewanie podłogowe w kuchni gdzie będą płytki ceramiczne na podłodze.

CO zasilane piecem na ekogroszek + ruszt na drewno czyli układ otwarty z obiegiem zasilanym pompą obiegową.

W kuchni planuję na odpływie z grzejnika dać powrót już do kotła poprzez wężownicę podłogówki rozmieszczonej tylko w miejscach gdzie z reguły się stoi a więc przed płytą roboczą (przed szafkami) oraz pod stołem umieszczonym przy grzejniku.

Ta podłogówka nie ma za zadanie OGRZAĆ całej kuchni lecz jedynie PODGRZAĆ niektóre strefy podłogi - max.50% całej wolnej powierzchni podłogi w kuchni czyli jakieś 5 m2 podłogi.

Przewody podłogówki dam w ilości 2 razy MNIEJSZEJ niż w typowej podłogówce bo nie chodzi mi o ogrzanie podłogi do 28 st.C lecz jedynie podgrzanie jej do około 21 st.C czyli takiej jaka będzie w pomieszczeniach.

Czy ktoś ma takie rozwiązanie j jak się sprawdziło ?

Będę wdzięczny za opinie.

U mnie w łazience hydraulik poprowadził podłogówkę z powrotu kaloryfera i to bez zaworu RTL. Jak dobrze się pali to rzeczywiście płytki są tak jakby "neutralne'' w porównaniu z płytkami w kuchni gdzie brak podłogówki i aż w nogi zachodzi. :evil:

Jednak gdy na piecu jest nie za duża temperatura, to i powrót z kaloryfera zimny = nie działająca podłogówka :(

U mnie w łazience hydraulik poprowadził podłogówkę z powrotu kaloryfera i to bez zaworu RTL. Jak dobrze się pali to rzeczywiście płytki są tak jakby "neutralne'' w porównaniu z płytkami w kuchni gdzie brak podłogówki i aż w nogi zachodzi. :evil:

Jednak gdy na piecu jest nie za duża temperatura, to i powrót z kaloryfera zimny = nie działająca podłogówka :(

Czyli powoli wyciągam prawidłowe wnioski:

płytki w Twojej łazience są neutralne bo grzejnik już nagrzewa to pomieszczenie natomiast nie ma wymiany ciepła między podłogą a powietrzem w łazience bo ono już jest ogrzane grzejnikiem - czyli podłoga nie grzeje tylko przystosowuje się do temperatury otoczenia.

Gdyby podłogówka była podłączona poprzez RTL to i tak by podłoga była chłodniejsza bo otoczenie byłoby już nagrzane przez grzejnik a RTL zamknąłby przepływ na podłogówce bo ta nie oddawałaby ciepła do otoczenia.

Już w innym temacie napisałem, że mając podłogówkę na RTLu i grzejnik to podstawowym ogrzewaniem powinna być podłogówka natomiast grzejnik służyć do szybkiego dogrzania lub suszenia.

• 4 weeks później...

witam

W swoim domu zdecydowałem sie na wodne ogrzewanie w kuchni, przedpokoju i w łazience. Za kosztowne było robienie osobnego obiegu i fachowcy doradzali mi właśnie RTLa z Heimeiera. Jednak sprawdziłem również opinie sąsiadów bo tez poszli w pojedyńcze pętle na takim rozwiązaniu. Z tym że 2 pętle zrobili na Multiboxie a jedną RTLu. Rozwiązanie ze skrzynką okazało sie lepsze z powodu możliwości odpowietrzenia tej pętli. Na zaworze RTL tego sie nie da zrobić.

Radziłem się fachowca który sporo zagranicą pracował i tam w większości idą rozwiązania z tymi pudełkami + separator powietrza obowiązkowo jak jest podłogówka.

Poszperałem trochę w sieci i znalazłem firmę która ma i jedno i drugie.

http://www.imi-internationalcee.com/pl/news/heimeier,list,1,doc,275,Podtynkowy_regulator_ogrzewania_podlogowego_w_pomieszczeniu_.html

http://www.imi-internationalcee.com/pl/news/pneumatex,list,1,doc,266,Separatory_Zeparo.html

Kupiłem skrzynkę o nazwię Multibox C/RTL wychodzi najtaniej i ma ładny design i nic ze ściany nie wychodzi + separator Zepara ZUV.

nakoniec powiem wam że ani nie mam kłopotu z zapowietrzaniem i świetnie mi to pracuje.

Tak więc mogę to z chęcia polecić

Mam w łazience RTL i jestem bardzo zadowolony. Ostrożny byłbym jednak z podłogówką na RTL'u przy groszku bo na zasilaniu z tego co inni piszą ( ja mam kondensacyjny kocioł gazowy ) jest ok 85 st. C, więc będzie zbyt wysoką temp na zasilaniu podłogówki, podłoga na początku pętli może być zdecydowanie cieplejsza niż na jej końcu.

Pętla podłogówki na powrocie z kaloryfera ma jedną zasadniczą wadę - głowica termostatyczna na grzejniku jak odetnie dopływ wody do grzejnika / pomieszczenie nagrzeje się / odcina dopływ wody do pętli podłogówki - skutek - podłoga zimna ...

Weź jeszcze pod uwagę że kuchnie z reguły są ciepłe ponieważ dogrzewa się je jeszcze kuchenkami podczas gotowania , piekarnikami , lodówką , zmywarką i innymi sprzętami agd które emitują ciepło ...

Lepiej zrób osobną petlę zasilaną bezposrednio z rozdzielacza z RTL'em na powrocie ...