Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

montaż telewizora LCD na ściance G-K

Recommended Posts

Witam,

mam problem - jedyne miejsce pod nowy telewizorek w salonie jest nad kominkiem i do tego na ściance z karton gipsu :).

Pytanie1: czy jest jakas sensowna mozliwosc powieszenia LCD na istniejacej sciance? np poprzez jakies specjalne kolki itp?

Pytanie2. jesli nie ma takiej opcji to jak obejsc ten problem ? - myslalem ew o dodaniu nowej scianki gk na istniejaca a pomiedzy nimi zamontowac jakies kontowniki metalowe od sufitu do kominka.

prosze o porady.

ps.

sciana sie nie nagrzewa za bardzo a tv to max 40 cali.

Philips Viera szerokosci ponad 1 mb, ciezkie to cholerstwo tak ze dla bezpieczeństwa zawieszałem wraz z teściem i wisi sobie na płytach GK gdzie na stelażu do tego telewizora przewidzianym jest w każdej dziurce kolek stalowy co się rozgina po drugiej stronie w taki motylek

wisi to to już drugi rok i jakoś spaść nie chce :)

ja montowalem w ten sposób że najpierw wyciąłem sobie takie podkładki z deski fi 50 mm gr 30 mm

potem w płycie G/K takie same otwory jak podkładki

centralnie w otworach wywierciłem otwory pod kołki

potem stelaż razem z podkładkami przykręciłem do ściany

mój TV waży prawie 60 kg więc dla próby uwiesiłem się na tym i ani drgnęło

U mnie też wisi na płycie k/g tylko kołki mam takie wkręcane w płytę.

http://www.wkret-met.com.pl/produkty/zamocowania_do_lekkich_technologii_budowlanych/kolek_driva_do_scian_gipsowo_kartonowych_nylon/?sub=applic

Jak widać z katalogu jeden kołem wytrzymuje 25kg, więc jak przykręcisz na 4 kołki (czy tam na ile jest ta rama pod TV) to nic nie powinno spaść.

• 2 months później...
Witam

szukam informacji na temat przygotowania miejsca pod telewizor

chodzi mi o to jakie wtyczki trzeba zamontować

jakie kable wpuścić w ściane

tak żeby wszystko miało ręce i nogi

to wszystko zależy co będzie tam umieszczone. Na pewno potrzebujesz min jedno gniazdko i kabel antenowy. To absolutne minimum.

Ja u siebie mam tak przygotowane miejsca na ewentualne TV:

1) Sypialnia:

- puszka 4 elementowa

- 2x gniazdko prądowe

- 1x gniazdko antenowe

- 1x gniazdko z dwoma skrętkami

2) Kuchnia

- puszka 3 elementowa

- 2x gniazdko prądowe

- 1x gniazdko mieszane - 1x kabel antenowy, 2x skrętka

3) Salon

- puszka 4 elementowa

- 2x gniazdko prądowe

- 1x gniazdko antenowe (dwa kable)

- puszka 4 elementowa

- 2x gniazdko prądowe

- 1x gniazdko z dwoma kablami audio do przeniesienie dźwięku na drugą stronę pokoju

jestme totalnie zielony w tym twmacie

do czego będzie służyło gniazdo z dwoma skrętkami?

i jeszcze jedno

czy moge puścić kabel od głośników w podłodze (nie są jeszcze zrobione wylewki) a to zawsze krucej niż po scianie i nie bede musiał tak dużo kuć :(

i teraz tak gniazdo antenowe rozumiem że polega na tym że jeden konieć jest wmontowany w antene a drugi jest wmontowany w ta puszke, i potem tylko biore krótki kabel antenowy od telewizora i wpinam w gniazdo antenowe i wszystko działa TAK?

i teraz jeszcze jendo pytanie co jak będe chciał założyc np cyfrowy polsat albo coś podobnego? czy do tego jest potrzebne jakieś inne gniazdo?

jestme totalnie zielony w tym twmacie

do czego będzie służyło gniazdo z dwoma skrętkami?

Jeszcze nie wiem ;) Można to wykorzystać w każdy dowolny sposób:

- podłączyć jakiś router wifi

- podłączyć stację bazową telefonu stacjonalnego

- podobno nowocześniejsze dekodery cyfrowe potrzebują takiego kabla

- i inne nie planowane przeznaczenia (w zasadzie skrętkę mam praktycznie w większości puszek)

i jeszcze jedno

czy moge puścić kabel od głośników w podłodze (nie są jeszcze zrobione wylewki) a to zawsze krucej niż po scianie i nie bede musiał tak dużo kuć :(

Ja tak mam. Nie wiem czy jest jakaś różnica w kablu idącym po ścianie a pod podłogą. Ja mam też puszczone 2 w suficie podwieszanym, żeby było różnorodnie.

i teraz tak gniazdo antenowe rozumiem że polega na tym że jeden konieć jest wmontowany w antene a drugi jest wmontowany w ta puszke, i potem tylko biore krótki kabel antenowy od telewizora i wpinam w gniazdo antenowe i wszystko działa TAK?

i teraz jeszcze jendo pytanie co jak będe chciał założyc np cyfrowy polsat albo coś podobnego? czy do tego jest potrzebne jakieś inne gniazdo?

Mniej więcej o to chodzi. Z jednej strony podłączasz TV jak pewnie masz teraz w mieszkaniu gniazdko anteny zbiorczej.

Z drugiej strony może być cokolwiek:

- antena szerokopasmowa

- antena satelitarna

Jeżeli chodzi o wspomniany cyfrowy polsat czy inną cyfrę, to właśnie z drugiej strony musi być antena satelitarna.

I tutaj właśnie pojawia się dlaczego w jednym miejscu mam dwa kable antenowe. Podobno aby mieć możliwość nagrywania jednego programu oglądając drugi właśnie potrzebujesz dwa kable od anteny do dekodera. Nawet jeżeli to się nie potwierdzi lub z czasem nie będzie to wymagane, to zawsze na drugim kablu można puścić sygnał z jakiejś anteny szerokopasmowej i mieć lokalne wieści TVP a nie warszawskie jak jest w przypadku satelit.

jakie gniazdo anteny zbiorczej?

sytuacja jest taka

jest to dom (3 segmenty)

na jednym piętrze stoi juz telewizor i jest na zewnątrz antena taka zwykła (dom jest na wsi)

i teraz ja na górze chce drugi telewizor i musze teraz w ścianie zamontowac gniado antenowe i w ścianie puścić kabel na zewnątrz do anteny

(czy moge to podłączyć pod jedną antene? czy musze miec dwie jeśli mam dwa telewizory?)