rodick 04.01.2009 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 Witam, mam problem - jedyne miejsce pod nowy telewizorek w salonie jest nad kominkiem i do tego na ściance z karton gipsu . Pytanie1: czy jest jakas sensowna mozliwosc powieszenia LCD na istniejacej sciance? np poprzez jakies specjalne kolki itp? Pytanie2. jesli nie ma takiej opcji to jak obejsc ten problem ? - myslalem ew o dodaniu nowej scianki gk na istniejaca a pomiedzy nimi zamontowac jakies kontowniki metalowe od sufitu do kominka. prosze o porady. ps. sciana sie nie nagrzewa za bardzo a tv to max 40 cali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irreality 04.01.2009 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 U mnie w pracy wieszali TV LCD na ścianie z G-K to dali takie kotwy przez ścianę na wylot. Z drugiej strony były blaszane podkładki. Trzymało się pewnie. Jedyny problem to estetyka drugiej strony ściany. W biurze było prosto... plakaty propagandowo-motywacyjne i po problemie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 04.01.2009 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 Philips Viera szerokosci ponad 1 mb, ciezkie to cholerstwo tak ze dla bezpieczeństwa zawieszałem wraz z teściem i wisi sobie na płytach GK gdzie na stelażu do tego telewizora przewidzianym jest w każdej dziurce kolek stalowy co się rozgina po drugiej stronie w taki motylek wisi to to już drugi rok i jakoś spaść nie chce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
numerek 04.01.2009 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 ja montowalem w ten sposób że najpierw wyciąłem sobie takie podkładki z deski fi 50 mm gr 30 mmpotem w płycie G/K takie same otwory jak podkładki centralnie w otworach wywierciłem otwory pod kołki potem stelaż razem z podkładkami przykręciłem do ściany mój TV waży prawie 60 kg więc dla próby uwiesiłem się na tym i ani drgnęło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Killer_su 05.01.2009 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Zalezy jaki tv. Do 50 kg można wieszać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rodick 05.01.2009 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 do 50kg ...lcd ok 40 cali to razem ze stelazem max 30kg! Z tego co piszecie wynika ze powieszenie takiego tv w moim przypadku jest calkiem realne- az mi sie wierzyc nie chce. Macie moze jakis link lub dane tych kolkw (motylkow) do plyt GK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 06.01.2009 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Macie moze jakis link lub dane tych kolkw (motylkow) do plyt GK?może coś takiego http://www.wiking.krakow.pl/kolki-do-plyt-gipsowo-kartonowych.html (na szybko z google'a) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Killer_su 06.01.2009 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Rodick - ale pomyśl też o ubezpieczeniu, żeby później nie było na nas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Killer_su 06.01.2009 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Faktycznie wypadałoby wiedzieć jak to jest zbudowane... Ale można zrobić stelaż i przykręcić go przy narożach. Nie wiem jak szeroką Rodick ma obudowę kominka, ale nawet średnio wypasione LCD powinno skutecznie zasłonić takie wzmocnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kenji 06.01.2009 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 U mnie też wisi na płycie k/g tylko kołki mam takie wkręcane w płytę. http://www.wkret-met.com.pl/produkty/zamocowania_do_lekkich_technologii_budowlanych/kolek_driva_do_scian_gipsowo_kartonowych_nylon/?sub=applic Jak widać z katalogu jeden kołem wytrzymuje 25kg, więc jak przykręcisz na 4 kołki (czy tam na ile jest ta rama pod TV) to nic nie powinno spaść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pszulawski 26.03.2009 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 Witamszukam informacji na temat przygotowania miejsca pod telewizorchodzi mi o to jakie wtyczki trzeba zamontowaćjakie kable wpuścić w ścianetak żeby wszystko miało ręce i nogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 26.03.2009 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 Witam szukam informacji na temat przygotowania miejsca pod telewizor chodzi mi o to jakie wtyczki trzeba zamontować jakie kable wpuścić w ściane tak żeby wszystko miało ręce i nogito wszystko zależy co będzie tam umieszczone. Na pewno potrzebujesz min jedno gniazdko i kabel antenowy. To absolutne minimum. Ja u siebie mam tak przygotowane miejsca na ewentualne TV: 1) Sypialnia: - puszka 4 elementowa - 2x gniazdko prądowe - 1x gniazdko antenowe - 1x gniazdko z dwoma skrętkami 2) Kuchnia - puszka 3 elementowa - 2x gniazdko prądowe - 1x gniazdko mieszane - 1x kabel antenowy, 2x skrętka 3) Salon - puszka 4 elementowa - 2x gniazdko prądowe - 1x gniazdko antenowe (dwa kable) - 1x gniazdko z dwoma skrętkami - puszka 4 elementowa - 2x gniazdko prądowe - 1x gniazdko z dwoma kablami audio do przeniesienie dźwięku na drugą stronę pokoju - 1x gniazdko z dwoma skrętkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pszulawski 26.03.2009 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 jestme totalnie zielony w tym twmacie do czego będzie służyło gniazdo z dwoma skrętkami? i jeszcze jedno czy moge puścić kabel od głośników w podłodze (nie są jeszcze zrobione wylewki) a to zawsze krucej niż po scianie i nie bede musiał tak dużo kuć i teraz tak gniazdo antenowe rozumiem że polega na tym że jeden konieć jest wmontowany w antene a drugi jest wmontowany w ta puszke, i potem tylko biore krótki kabel antenowy od telewizora i wpinam w gniazdo antenowe i wszystko działa TAK? i teraz jeszcze jendo pytanie co jak będe chciał założyc np cyfrowy polsat albo coś podobnego? czy do tego jest potrzebne jakieś inne gniazdo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 26.03.2009 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 jestme totalnie zielony w tym twmacie do czego będzie służyło gniazdo z dwoma skrętkami?Jeszcze nie wiem Można to wykorzystać w każdy dowolny sposób: - podłączyć jakiś router wifi - podłączyć stację bazową telefonu stacjonalnego - podobno nowocześniejsze dekodery cyfrowe potrzebują takiego kabla - i inne nie planowane przeznaczenia (w zasadzie skrętkę mam praktycznie w większości puszek) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 26.03.2009 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 i jeszcze jedno czy moge puścić kabel od głośników w podłodze (nie są jeszcze zrobione wylewki) a to zawsze krucej niż po scianie i nie bede musiał tak dużo kuć Ja tak mam. Nie wiem czy jest jakaś różnica w kablu idącym po ścianie a pod podłogą. Ja mam też puszczone 2 w suficie podwieszanym, żeby było różnorodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 26.03.2009 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 i teraz tak gniazdo antenowe rozumiem że polega na tym że jeden konieć jest wmontowany w antene a drugi jest wmontowany w ta puszke, i potem tylko biore krótki kabel antenowy od telewizora i wpinam w gniazdo antenowe i wszystko działa TAK? i teraz jeszcze jendo pytanie co jak będe chciał założyc np cyfrowy polsat albo coś podobnego? czy do tego jest potrzebne jakieś inne gniazdo?Mniej więcej o to chodzi. Z jednej strony podłączasz TV jak pewnie masz teraz w mieszkaniu gniazdko anteny zbiorczej. Z drugiej strony może być cokolwiek: - antena szerokopasmowa - antena satelitarna Jeżeli chodzi o wspomniany cyfrowy polsat czy inną cyfrę, to właśnie z drugiej strony musi być antena satelitarna. I tutaj właśnie pojawia się dlaczego w jednym miejscu mam dwa kable antenowe. Podobno aby mieć możliwość nagrywania jednego programu oglądając drugi właśnie potrzebujesz dwa kable od anteny do dekodera. Nawet jeżeli to się nie potwierdzi lub z czasem nie będzie to wymagane, to zawsze na drugim kablu można puścić sygnał z jakiejś anteny szerokopasmowej i mieć lokalne wieści TVP a nie warszawskie jak jest w przypadku satelit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 26.03.2009 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 A co do samego wieszania TV na rigipsach, to ja w miejscu planowanego telewizora w profile wkręciłem płytę OSB. Tak więc mam i płytę g-k z wierzchu a pod spodem dodatkowo osb. Wzmocniło to po pierwsze całą konstrukcję a po drugie z OSB trudniej wyrwać aniżeli z rigipsa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pszulawski 26.03.2009 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 jakie gniazdo anteny zbiorczej?sytuacja jest takajest to dom (3 segmenty)na jednym piętrze stoi juz telewizor i jest na zewnątrz antena taka zwykła (dom jest na wsi)i teraz ja na górze chce drugi telewizor i musze teraz w ścianie zamontowac gniado antenowe i w ścianie puścić kabel na zewnątrz do anteny(czy moge to podłączyć pod jedną antene? czy musze miec dwie jeśli mam dwa telewizory?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kor_nick 26.03.2009 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0e5a157af85ad441.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 26.03.2009 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 jakie gniazdo anteny zbiorczej?Nie mieszkałeś pewnie w bloku, gdzie miałeś przydziałowo gniazdko antenowe do anteny zbiorczej znajdującej się na dachu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts