Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bezkonkurencyjna oferta kredytu bankowego

rafalg

Recommended Posts

Wiesz co, nie ma jednej oferty najlepszej dla wszystkich. Każdy ma inne oczekiwania, typu: możliwość wcześniejszej spłaty, wysokość wkładu własnego, sposób rozliczania z bankiem, czy to, jakie bank ma wymagania...

A jeśli chodzi o Multibank... fakt, dają kredyt na 30 lat, co jest jeszcze rzadkością, ale za to oprocentowanie kredytu w złotych mają jedno z wyższych...

Rafal, najlepiej wejdź na http://www.expander.pl i sam porównaj sobie oferty. Ciężko jest powiedzieć która oferta jest najlepsza, jak już pewnie zorientowałeś się na forum, każdy co innego uważa za najlepsze, bo każdy ma inną sytuację, inny wkład własny, inne zabezpieczenia itp.

Jak przeanalizujesz parę ofert, to Ci się rozjaśni, sam będziesz wiedział, co jest dla Ciebie istotne, oprócz oprocentowania.

Polecam ostatni numer "Profitu". Tematem miesiąca są kredyty - analiza od podszewki na co uważać i komemtarze - ile to dużo , ile mało a ile normalnie (opłaty, procenty etc). Polecam - ja kredyt będę brać za rok i na pewno do rozmowy się przygotuję wypisując na co zwracać uwagę i o co pytać na podstawie artykułu w Proficie

pozdrawiam

Jestem na etapie poszukiwania kredytu, szperam w sieci, dzwonię gadam...

W chwili obecnej rozważam oferty PKO BP ( mam tam ROR) i Kredyt Banku ( konkretna rozmowa telefoniczna ) W KB fajne jest to, że wymagają faktur tylko na 50 % wydatków, można więc spokojnie budować sobie systemem gospodarczym. Do wiosny mam jeszcze trochę czasu, myślę że ostateczna weryfikacja nastąpi gdy do banku pofatyguję się osobiście...

Zwróć uwagę na sposób rozliczenia transz kredytu. Jesli planujesz budowę sposobem gospodarczym jest to bardzo istotne. Niektóre banki nie żądają rachunków i to przy sposobie gospodarczym jest bardzo przydatne.

Tutaj zgadzam się z Tobą absolutnie, że ważnym atutem jest, aby bank nie żądła rachunków. Będzie to jeszcvze ważniejsze, kiedy podskoczy VAT do 22% :wink:

Rafal, najlepiej wejdź na http://www.expander.pl i sam porównaj sobie oferty. Ciężko jest powiedzieć która oferta jest najlepsza, jak już pewnie zorientowałeś się na forum, każdy co innego uważa za najlepsze, bo każdy ma inną sytuację, inny wkład własny, inne zabezpieczenia itp.

Jak przeanalizujesz parę ofert, to Ci się rozjaśni, sam będziesz wiedział, co jest dla Ciebie istotne, oprócz oprocentowania.

Expander to dobry pomysł. Wszyscy moi znajomi korzystali z usług Expandera (Gdańsk) i są bardzo zadowoleni. Ale z tego co wiem, to nie obsługują chyba wszystkich banków. Chyba, że się myle ...

Oj, akurat gdańskim expanderem nie byłam zachwycona :(

Wprawdzie nie załatwialiśmy przez nich kredytu, tylko byliśmy na spotkaniu, żeby się zorientować. Po pierwsze nie dowiedzieliśmy się więcej niż ze strony internetowej, po drugie pan kładł bardzo duży nacisk na banki, które akurat dla nas wcale nie miały rewelacyjnej oferty, a po trzecie informacja co do dokumentów, które trzeba złożyć nie do końca zgadzała się z informacją uzyskaną bezpośrednio w banku...

Ale dobrze jest popatrzeć na ich stronę, bo łatwo jest samemu porównać różne oferty...

Drodzy forumowicze!

Ci którzy kredyt już wzięli, mają to za sobą, Ci którzy planują - mają TO przed sobą. Otóż przy rozważaniu ofert kredytowych korzystałam z miliona kalkulatorów kredytowych na stronach banków, expandera, rozmów telefonicznych, porad znajomych itd.itp. I co się okazało na samym końcu? Że w Polsce jesteś ( jako osoba prowadząca działalność) z góry traktowana jako element niebezpieczny. Byle jaki świstek z zakładu pracy jest dla każdego banku solidną podstawą, a Twoje osiągi na niwie prywatnej działalności są NICZYM. Ludzie! Zanim się ucieszycie złudnymi obietnicami cudownie nisko oprocentowanych kredytów i zaczniecie gromadzić setki kwitków wymaganych przez dany bank, zapytajcie najpierw, czy macie tzw. zdolność kredytową i czy hipoteka na nowobudowany dom wystarczy do zabezpieczenia kredytu! Bo potem okazuje się, że - tak jak w naszym przypadku- mamy hipotekę na nowy dom, na mieszkanie w którym mieszkamy i jeszcze poręczyciela! Rany, życzę wszystkim mniejszych problemów niż nas dotknęły i dużo cierpliwości przy "donoszeniu" coraz to nowszych niezbędnych papierków:)))

Pozdrawiam

ryb_ka

PS. A kredyt w końcu wzięliśmy w PKO BP - tam gdzie mamy konta firmowe, bo po prostu błyskiem nam załatwili sprawy a czas nas gonił!

A Expander chetnie obsługuje, a jakże, w wielkich miastach - jak tylko jesteś ze wsi, to żegnaj!

I dobra rada dla wszystkich: jak macie ubezpieczenia w III filarze, to się nie chwalić w banku, bo zaraz cesję zrobia i figa dla dzieci jakby co:)))