carolco 09.01.2009 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 U mojego tescia w tamtym roku w marcu zapalila sie sadza w kominie. Uzywa kominka i pali tylko lisciastym. Tylko ze najczesciej mokrym, nawet nie jeden rok sezonowanym. Przekroj komina ma duzy jakies 24 x 15. Sadza jak sie zapalila to bylo 1200 C w kominie, mur lekko pekl. Strazacy przez 2 godziny probowali ugasic i dopiero jak spalily im sie 2 koce z azbestu to przygaslo ale sadza wypalila sie na maxa i komin czysciutki ale nie zycze tego nikomu, dom mozna sfajczyc szybko jakby ktos mial dach pokryty papa i drzewem tylko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goldboyy 12.10.2009 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Pale w kominku z wkładem ponad 15 latMożna palic generalnie każdym drewnem, gadanie głupot o kopceniu szyby i zatykaniu komina to wciskanie kitu tych co sprzedają "specjalne" drewno do kominków i robią na tym kasę. każde drewno mokre pali sie marnie- mokre czyli swierzo scięte. sosna mokra generalnie nie pali się wcale. drewno mokre, ale leżące w stosie-czyli mokre pod wpływem warunków atmosferycznych też nadaje się do palenia-ale daje mniej ciepła. Najlepsze drewno to drewno "spod wiaty" i może byc to wszystko: sosna,dąb,grab, brzoza, itp paliłem róznymi rodzajami drewna, i szczerze mówiąc nie widzę większej róznicy, czasem szyba sie brudzi itp, ale przepalając mocniej suchym drewnem oczyszcza sie sama. Ja palę w kominku w celach grzewczych i szybę mogę miec brudną. deski jesli są suche nadają się do palenia idealnie- dają dużo ciepła. czasami zostaja z nich gwożdzie, ale można je spokojnie wybrać po wygaszeniu paleniska. ważne podczas palenia w kominku to nie przegrzewać kominka i palić efektywnie-jesli nie mamy doprowadzenia powietrza do spalania z zewnątrz to nie warto rozpalać na pełen "cug" gdyż powietrze ogrzane jest spowrotem zassane przez kominek a szparami leci zimne. zaletą kominka jest wymiana powietrza w domu,gdyż kazdy w zasadziekominek (nawet ten z pobieraniem powietrza z zewnątrz) ssie powietrze z domu,a na jego miejsce napływa swierze. podczas rozpalania aby sie nie dymiło dobrze uchylić okno w pomieszczeniu w którym jest kominek. do rozpalania nie nadają sie "kolorowe sliskie" gazety naganne jest spalanie róznych smieci w kominku w postaci odpadów domowych i plaskików, powstają bardzo toksyczne spaliny -przecież są kontenery do segregacji odpadów. płyt wiórowych tez palić się nie powinno-gdyż zawarty w nich klej podczas spalania wydziela trujące i toksyczne spaliny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 27.11.2014 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Jak zamieszkałem w nowym domu to oczywiście nie miałem wcześniej kupionego drewna liściastego i wysezonowanego 2 lata. Miałem za to, składowane w metalowym, przewiewnym garażu drewno z budowy - deski szalunkowe, stemple, resztki krokwi itd.Palę tym drugi sezon. Dzięki temu, drewno liściaste które kupiłem leży teraz w wiacie i schnie, a ja mam pewnie z 8m3 bardzo suchego (kupionego w 2011) drewna sosnowego Komin mam systemowy, Schiedel Rondo plus (komin do palenia paliwami stałymi). Nie bardzo rozumiem, co się może stać z tym kominem. Co roku trzeba wyczyścić sadzę (której przy tak suchym drewnie nawet sosnowym jest jak na lekarstwo) i dzięki temu zamiast palić niesezonowaną brzozą można spalić wysuszoną na pieprz sosnę, która w tym momencie jest gratis. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 27.11.2014 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 .......... Nie bardzo rozumiem, co się może stać z tym kominem............... Pytasz sam siebie czy przedmówcę?Jeśli jego to przez 5 lat nauczył się ,że byle gó....do kominka nie wkładamy jak dla mnie nawet dech suchych sosnowych.Na rozpałkę kilka szczapek i owszem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 27.11.2014 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Pytasz sam siebie czy przedmówcę?Jeśli jego to przez 5 lat nauczył się ,że byle gó....do kominka nie wkładamy jak dla mnie nawet dech suchych sosnowych.Na rozpałkę kilka szczapek i owszem. byle g__na nie wkładam, ale co jest złego w paleniu sosną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 27.11.2014 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 byle g__na nie wkładam, ale co jest złego w paleniu sosną? Cały czas mowa o KZPŁW z mojej strony. Forest mówi ,że nic ,na FM uczą suchym sezonowanym,grabem dębem .Kiedyś się działo z tą sosną.sam brałem w tym udział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts