rudasiak 04.01.2009 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 Ludziska kochane. Mam pytanko.... Będziemy z mężem budowali domek, nieduży, 130 m2 z poddaszem użytkowym. Mąż upiera się tylko przy ogrzewaniu podłogowym... Ja mam wątpliwości, czy sama podłogówka ogrzeje dom, żeby nie było zimno (zmarzluch jestem) Na parterze domku na podłodze będzie kamień i kafelki, natomiast poddasze w drewienku (panele, czy cuś tam). Myślałam że grzejniki raczej też są wskazane....bo jakoś kurka nie umiem sobie wyobrazić, że sama podłogówka da mi ciepełko. Proszę o wypowiedzi na ten temat...może ktoś ma samą podłogówkę i powie mi jak się sprawuje? Co sądzicie o tym, żeby tylko tak grzać..... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 04.01.2009 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 dużo ludzi tutaj ma samą podłogówkę.Napewno sama da radę, a jeśli dasz grubszą wylewkę, to będziesz miała akumulację ciepełka i nie trzeba będzie często odpalać kotła. Tylko na podłogówkę trzeba będzie płytki.Ja u siebie na dole mam samą podłogówkę na poddaszu grzejniki i na dole jest cieplej niz na górze po wyłączeniu kotła.Na poddaszu też miałbym ogrzewanie podłogowe, ale nie chciałem mieć płytek.Także wal podłogówkę i na to grubą wylewkę 8-10 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 04.01.2009 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 Mam teraz parterowy dom ,grzeje sama podlogowka bez jednego nawet grzejnika w lazience - 200 m2 . W sypialniach mam panele , reszta plytki . Jedyne co zmienie w kolejnym domu to to , ze wszedzie beda plytki , zero paneli . Chyba nic nie daje wiecej ciepla niz taki rodzaj ogrzewania , co wazne cieplo to jest wszedzie , a nie tylko w poblizu grzejnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rudasiak 04.01.2009 19:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 Dzięki za odpowiedzi ..... znaczy się ...na podłogówkę lepiej nie dawać paneli? Dlaczego? ( podobno są takie specjalne, dostosowane do takiego ogrzewania) To co jeszcze w takim razie mogę dać na podłogę oprócz kamienia i kafelek, żeby było ciepło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 04.01.2009 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 Domek około 200 m2, wszędzie podłogówka, na dole gres na górze panele. Nie ma problemu z ogrzaniem, a grzeję tylko kominkiem z płaszczem wodnym. Na parterze utrzymuję temp 22-23 stopnie a na górze 20-21 (sypialnie). Ważne, żeby mieć osobne mieszacze pod gres i pod panele żeby można było ustawić inne temperatury wody zasilającej. Pod panelami woda musi mieć wyższą temperaturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 04.01.2009 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 Dzięki za odpowiedzi ..... znaczy się ...na podłogówkę lepiej nie dawać paneli? Dlaczego? ( podobno są takie specjalne, dostosowane do takiego ogrzewania) To co jeszcze w takim razie mogę dać na podłogę oprócz kamienia i kafelek, żeby było ciepło?Panele na podlogowke sa ok , ja polozylam je tylko dlatego , ze nie bylo czasu na wybieranie i ukladanie plytek akurat w sypialniach . Po prosu ich nie lubie i nie podobaja mi sie . Innych przeciwwskazan nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 04.01.2009 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 rudasiak napisała:Dzięki za odpowiedzi ..... znaczy się ...na podłogówkę lepiej nie dawać paneli? Dlaczego? ( podobno są takie specjalne, dostosowane do takiego ogrzewania) To co jeszcze w takim razie mogę dać na podłogę oprócz kamienia i kafelek, żeby było ciepło? można dawać, podobno są i co niektórzy deski i parkiet walą, ale ja dałem płytki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz.cy 04.01.2009 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 Ciekaw jestem panowie ile węgla spalicie do końca zimy /? ja mam podłogówki i grzejniki alu z termostatem. owszem podłogówka dłużej grzeje ale i dłużej się nagrzewa. Na ogrzewanie domu jesienią i wiosna się raczej nie sprawdza. Mój dom 150 m2, zużywa 2 tony węgla przy utrzymywaniu temp 22 st, zaznaczam jednak ze często pali się drzewem, przy ogrzewaniu całodobowym zużyłem jednak 4 tony węgla w sezonie . zużycie więc zależy od zimy, ale też w dużym stopniu od strategii palenia w piecu. pozdrawiam i proszę o uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts