walor 04.01.2009 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 CZY MOZNA KOSTKE BRUKOWA I OBRZEZA TRAWNIKOWE ODLICZYC JAKO ROZNICE VAT? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia1667 04.01.2009 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 A jak się to ma do budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 04.01.2009 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 jak jest w wykazie MF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 04.01.2009 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 A jak się to ma do budowy? a taras na gruncie jest elementem domu czy nie jest ? a może być z kostki czy nie może być ? a tak serio to nie wiem czy można odliczyć czy nie można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 04.01.2009 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 podłączam się pod to pyt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walor 04.01.2009 21:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 to da sie czy nie?jezeli tak to pod jakim NR.SWW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 04.01.2009 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 Ze strony Castoramy można ściągnąć wykaz towarów podlegających odliczeniu VATu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BigPiotr 04.01.2009 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 to da sie czy nie?jezeli tak to pod jakim NR.SWW? ex 26.6 - "wyroby z betonu z wyłączeniem płyt kamiennych surowych" To nr 40 w załączniku rozporządzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walor 04.01.2009 21:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 czyli kostke brukowa mozna do ex 26.6 zaliczyc?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walor 04.01.2009 21:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 zalezy mi na tym poniewaz jutro chce zlozyc faktury do U.S! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 04.01.2009 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 Czytałam gdzieś, chyba w dziale Prawo i pieniądze że można odliczyć kostki tylko jeśli służą do wykończenia domu (tarasy, wiatrołapy) jeśli do podjazdów to nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walor 04.01.2009 21:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 COS W TYM MOZE BYC,PONIEWAZ TERAZ PRZYPOMINAM SOBIE ZE OBIŁO MI SIE O USZY ZE KOSTKA TO DOBRO LUKSUSOWE I TAKIE TAM CMOJE BOJE!ZAŁĄCZE POPROSTU TA FAKTURE I ZOBACZE JAK U.S DO TEGO SIE USTOSUNKUJE! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WanKon 05.01.2009 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 U mnie uznano część kostki brukowej. Należy najlepiej opisać na fakturze, że taka to a taka ilość kostki i obrzeży została zużyta na wykonanie opaski przeciwdeszczowej wokół domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 05.01.2009 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 W moim przypadku odrzucono mi kostkę brukową i obrzeża, ale na moją interwencję i skserowaniu projektu oraz jego opisu gdzie podano że w projekcie jest taras i opaska. Napisałem oświadczenie , że będzie to z kostki polbrukowej. Pani przyjmująca wniosek nie była przekonana czy będzie dobrze, nawet przyprowadziła kierownika który próbował się targować, ale się uparłem i przeszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WanKon 05.01.2009 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Fajny domek w Twym logo, podeślij linka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 05.01.2009 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Jeżeli chodzi o mój domek to http://www.archon.pl/projekt_domu/Dom_w_stokrotkach_3/m41078239d2e60 lustrzane odbicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 05.01.2009 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Ja dołączyłam pismo do naczelnika US z prośbą o uznanie tego wydatku o mniej więcej takiej treści:"Zwracamy się z uprzejmą prośbą o uwzględnienie poz.107 z wykazu VZM-1/A jako zasadnej. Prośbę swą motywujemy tym, iż poniesione wydatki są zgodne z art. 3 ust 1 pkt. 1, art. 3 ust 2, art. 3 ust. 3. ustawy z dnia 29 sierpnia 2005 r. o zwrocie osobom fizycznym niektórych wydatków związanych z budownictwem mieszkaniowym .Jednocześnie oświadczamy, iż materiały budowlane ( kostka brukowa szara – 15,19 m2, kostka brukowa żółta – 40,61 m2 i palisada – sztuk 438) w ilościach wyliczonych zostały wbudowane w schody wejściowe i taras budynku mieszkalnego. Schody wejściowe i taras zgodnie z art.2 ust 1 w/w ustawy stanowią cześć budynku mieszkalnego i służą zaspokajaniu potrzeb mieszkaniowych. Schody wejściowe i taras są objęte pozwoleniem na budowę budynku mieszkalnego jednorodzinnego nr ........... z dnia ............. r. i stanowią integralną cześć tego budynku. Niewykonanie tych elementów skutkowałoby brakiem zgody Nadzoru Budowlanego na użytkowanie obiektu. Dlatego wnosimy jak wyżej."Do tego dołączyłam szkic z wyliczeniem ilości, fotografie i ksero z projektu.Dany materiał nie tylko musi byc w wykazie ale musi byc częścią budynku mieszkalnego i słuzyc zaspokajaniu potrzeb mieszkaniowych. Dlatego np siatka ogodzeniowa jest w wykazie a nie podlega odliczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolla25 06.01.2009 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Witam, jestem nowym czytelnikiem, a właściwie czytelniczką tego wątku. Moje pytanie może się wydać niektórym śmieszne. Czy jeśli pozwolenie na budowę będzie tylko i wyłącznie na mnie, to czy faktury za materiały budowlane też muszą figurować na moją osobę czy mogą także na męża? Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braszyns 13.01.2009 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 faktury może brać też mąż pod warunkiem że dokonacie wspólnego rozliczenia ja miałem podobny przypadek lecz pani z US powiedziała że jeśli jesteśmy małżeństwem i mamy wspólny majątek nie ma problemu. Ja proponuję jednak udać się do swojego urzędu skarbowego i tam się spytać osoby która się tym zajmuje ponieważ lepiej mieć pewność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
u2collector 14.01.2009 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 ja też mam prozaiczne pytanie w kwestii VAT-u.Czy mogę rozliczyć się w tym roku z VATu, jeśli do tej pory nie robiłem tego w latach ubiegłych, pozwolenie na budowę (rozbudowę) jest z grudnia 2006r., a część faktur jest z roku 2005 i 2006 do grudnia? Jeśli mogę, to które faktury można uwzględniać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts