Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zwrot vat

walor

Recommended Posts

W moim przypadku odrzucono mi kostkę brukową i obrzeża, ale na moją interwencję i skserowaniu projektu oraz jego opisu gdzie podano że w projekcie jest taras i opaska. Napisałem oświadczenie , że będzie to z kostki polbrukowej. Pani przyjmująca wniosek nie była przekonana czy będzie dobrze, nawet przyprowadziła kierownika który próbował się targować, ale się uparłem i przeszło.

Ja dołączyłam pismo do naczelnika US z prośbą o uznanie tego wydatku o mniej więcej takiej treści:

"Zwracamy się z uprzejmą prośbą o uwzględnienie poz.107 z wykazu VZM-1/A jako zasadnej. Prośbę swą motywujemy tym, iż poniesione wydatki są zgodne z art. 3 ust 1 pkt. 1, art. 3 ust 2, art. 3 ust. 3. ustawy z dnia 29 sierpnia 2005 r. o zwrocie osobom fizycznym niektórych wydatków związanych z budownictwem mieszkaniowym .

Jednocześnie oświadczamy, iż materiały budowlane ( kostka brukowa szara – 15,19 m2, kostka brukowa żółta – 40,61 m2 i palisada – sztuk 438) w ilościach wyliczonych zostały wbudowane w schody wejściowe i taras budynku mieszkalnego. Schody wejściowe i taras zgodnie z art.2 ust 1 w/w ustawy stanowią cześć budynku mieszkalnego i służą zaspokajaniu potrzeb mieszkaniowych. Schody wejściowe i taras są objęte pozwoleniem na budowę budynku mieszkalnego jednorodzinnego nr ........... z dnia ............. r. i stanowią integralną cześć tego budynku. Niewykonanie tych elementów skutkowałoby brakiem zgody Nadzoru Budowlanego na użytkowanie obiektu. Dlatego wnosimy jak wyżej."

Do tego dołączyłam szkic z wyliczeniem ilości, fotografie i ksero z projektu.

Dany materiał nie tylko musi byc w wykazie ale musi byc częścią budynku mieszkalnego i słuzyc zaspokajaniu potrzeb mieszkaniowych. Dlatego np siatka ogodzeniowa jest w wykazie a nie podlega odliczeniu.

Witam, jestem nowym czytelnikiem, a właściwie czytelniczką tego wątku. Moje pytanie może się wydać niektórym śmieszne.

Czy jeśli pozwolenie na budowę będzie tylko i wyłącznie na mnie, to czy faktury za materiały budowlane też muszą figurować na moją osobę czy mogą także na męża? Z góry dziękuję za odpowiedź.

faktury może brać też mąż pod warunkiem że dokonacie wspólnego rozliczenia

ja miałem podobny przypadek lecz pani z US powiedziała że jeśli jesteśmy małżeństwem i mamy wspólny majątek nie ma problemu. Ja proponuję jednak udać się do swojego urzędu skarbowego i tam się spytać osoby która się tym zajmuje ponieważ lepiej mieć pewność

ja też mam prozaiczne pytanie w kwestii VAT-u.

Czy mogę rozliczyć się w tym roku z VATu, jeśli do tej pory nie robiłem tego w latach ubiegłych, pozwolenie na budowę (rozbudowę) jest z grudnia 2006r., a część faktur jest z roku 2005 i 2006 do grudnia? Jeśli mogę, to które faktury można uwzględniać?