Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zwrot vat

walor

Recommended Posts

ja też mam prozaiczne pytanie w kwestii VAT-u.

Czy mogę rozliczyć się w tym roku z VATu, jeśli do tej pory nie robiłem tego w latach ubiegłych, pozwolenie na budowę (rozbudowę) jest z grudnia 2006r., a część faktur jest z roku 2005 i 2006 do grudnia? Jeśli mogę, to które faktury można uwzględniać?

Proponuję zapytać w swoim US bo jak wiadomo "co kraj to..." Można spróbować bo ustawa mówi ze mamy mieć tytuł prawny na dzień złożenia wniosku. Argumentem może być trudna sytuacja na rynku materiałów i w związku z tym gromadziliście je aby uniknąć podwyżek :wink:

Jeżeli nie przejdzie jako rozbudowa to już na pewno można jako remont to rozliczyć.

Więc jeśli w tym roku po raz pierwszy chciałbym się rozliczyć, to mogę to zrobić z materiałów "na remont"? A jeśli tak, to z jakich lat faktury mogę uwzględnić?

Jedyny warunek to taki że fakturki muszą być wystawione po 1 maja 2004. Drugi oczywiście to taki żeby na czas ponoszenia wydatków posiadać tytuł prawny do remontowanego budynku/lokalu.

• 4 weeks później...
U mnie uznano część kostki brukowej. Należy najlepiej opisać na fakturze, że taka to a taka ilość kostki i obrzeży została zużyta na wykonanie opaski przeciwdeszczowej wokół domu.

Kostka betonowa brukowa - PKWiU 26.61.11-50.29

Obrzeże betonowe chodnikowe - PKWiU 26.61.11-50.23

są w wykazie ale można odliczyć tylko na wykonanie opaski wokół budynku.

WanKon dobrze radzi.

Aktualna cena 1 m2 powierzchni użytkowej

Interaktywne formularze VZM