braszyns 14.01.2009 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Byszek 14.01.2009 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 ja też mam prozaiczne pytanie w kwestii VAT-u. Czy mogę rozliczyć się w tym roku z VATu, jeśli do tej pory nie robiłem tego w latach ubiegłych, pozwolenie na budowę (rozbudowę) jest z grudnia 2006r., a część faktur jest z roku 2005 i 2006 do grudnia? Jeśli mogę, to które faktury można uwzględniać? Proponuję zapytać w swoim US bo jak wiadomo "co kraj to..." Można spróbować bo ustawa mówi ze mamy mieć tytuł prawny na dzień złożenia wniosku. Argumentem może być trudna sytuacja na rynku materiałów i w związku z tym gromadziliście je aby uniknąć podwyżek Jeżeli nie przejdzie jako rozbudowa to już na pewno można jako remont to rozliczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
u2collector 14.01.2009 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Więc jeśli w tym roku po raz pierwszy chciałbym się rozliczyć, to mogę to zrobić z materiałów "na remont"? A jeśli tak, to z jakich lat faktury mogę uwzględnić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Byszek 15.01.2009 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 Więc jeśli w tym roku po raz pierwszy chciałbym się rozliczyć, to mogę to zrobić z materiałów "na remont"? A jeśli tak, to z jakich lat faktury mogę uwzględnić? Jedyny warunek to taki że fakturki muszą być wystawione po 1 maja 2004. Drugi oczywiście to taki żeby na czas ponoszenia wydatków posiadać tytuł prawny do remontowanego budynku/lokalu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
u2collector 15.01.2009 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 super, dzięki wielkie za informacje;) Z tytułem prawnym nie ma problemu, więc może jakiś grosz z faktur wpadnie;)pozdawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pit_er 07.02.2009 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 U mnie uznano część kostki brukowej. Należy najlepiej opisać na fakturze, że taka to a taka ilość kostki i obrzeży została zużyta na wykonanie opaski przeciwdeszczowej wokół domu. Kostka betonowa brukowa - PKWiU 26.61.11-50.29 Obrzeże betonowe chodnikowe - PKWiU 26.61.11-50.23 są w wykazie ale można odliczyć tylko na wykonanie opaski wokół budynku. WanKon dobrze radzi. ____________________________________________ Aktualna cena 1 m2 powierzchni użytkowej Interaktywne formularze VZM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts