sierocki 04.01.2009 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 Witam, Posiadam mieszkanie parterowe 68m2 w starej poniemieckiej kamienicy. Zamierzam je troszeczkę docieplić. W planach mam docieplenie na klatce schodowej styropianem 5cm oraz ściana północna i zachodnia styropianem 10cm. Ścianę wschodnią muszę zostawić w spokoju gdyż zniszczyłbym wizerunek kamienicy. Czy to wystarczy?Czy powinienem zastosować coś innego?Aha no i czy wiele to da? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sierocki 05.01.2009 07:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Jakieś pomysły?Nie wierzę, że nikt nic nie wie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blindmen 05.01.2009 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Najprosciej daj kasetony na sufit nie bedzie ci odbierac ciepła, na podłogo daj kilkucentymentrowy styropian a potem na to płytyy OSB lub paździerzowe, wymien okna bo to podstawa i nie zatykaj otowrów wentylacyjnych bo grzyb Ci wejdzei i bedziesz miał problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sierocki 05.01.2009 11:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Hej, w podłodze jest 30cm warstwa styropianu na to położona jest podłoga sosnowa. Chcę docieplić budynek z zewnątrz a nie zakładać kasetony, które przepraszam ale były modne 10 lat temu:). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blindmen 05.01.2009 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Nie konieczine musza byc to widoczne kasetony mozesz zrobic syfit podwieszany ze płyt k-g i miec gładki sufit, ta przestrze3ń miedzy sufitem a płyta da izolacje cieplna.mozesz przykleic styropian na sufit i przykryc go płytami k-g. masz głaciutki sufit i ocieplny przy okacji mozesz dać małe zarowki halogenowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 05.01.2009 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Witam, Posiadam mieszkanie parterowe 68m2 w starej poniemieckiej kamienicy. Zamierzam je troszeczkę docieplić. W planach mam docieplenie na klatce schodowej styropianem 5cm oraz ściana północna i zachodnia styropianem 10cm. Ścianę wschodnią muszę zostawić w spokoju gdyż zniszczyłbym wizerunek kamienicy. Czy to wystarczy?Czy powinienem zastosować coś innego?Aha no i czy wiele to da? Ocieplenie wszystkich ścian oprócz jednej to mniej więcej jak uszczelnienie wszystkich dziur w wiadrze oprócz jednej. Efekt znikomy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sierocki 05.01.2009 12:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 WItam, Dziękuję za profesjonalne podejście. Ale czy docieplenie ma sens, wówczas jeśli ta jedna ściana niedocieplona znajduje się w pokoju do którego drzwi są zamknięte?Natomiast reszta mieszkania to obszar otwarty bez drzwi same przejścia. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 05.01.2009 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 a teraz pytanie czy to jest dozwolone??styropian na klatce schodowej??jak to będzie wygląało wogóle??Z zewnątrz to znaczy jak?obłożyć swój kawałek muru styropianem?Nie wiem, gdzie mieszkasz, ale mam nadzieję, że są tam jakieś władze konserwatorskie/miejskie które Ci wybiją z głowy takie akcje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sierocki 05.01.2009 12:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Widziałem już nie takie rzeczy. Na klatce schodowej nawet nie będzie nic widać. Wszystko będzie pod kolor tip top. Dodatkowo chciałem dodać iż ja i mój tato po zakupie mieszkania wyremontowaliśmy całą klatkę schodową, odmalowaliśmy niemal wszystko, renowacja drzwi nowe szyby itd. Wcześniej panowała komuna, teraz jest klatka na XXIw. Ale na coś takiego i tak nikt nie patrzy. Ściany które mają być docieplone znajdują się z boku budynku oraz od podwórka także raczej nikt tego nie będzie widział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 05.01.2009 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 ale mnie chodzi raczej o to co na to np konserwator miejski..sam mówisz, że to stara kamienica...dyby tak każdy sobie obkładał gdzie mu wygodnie to by była masakra w polskich miastach (tu nie widać, tam nie bardzo widać, a jak widać to trudno, a może skujemy gzyms, żeby mostków cieplnych nie było)...Moim zdaniem jedyne dopuszczalne rozwiązanie to: wymiana okien i drzwi (oczywiście z oryginalnymi podziałami i w kolorze), docieplenie sufitu, podłogi, ścian (od wewnątrz). Fakt, że odnowiłeś klatkę schodowa powinien sam przez się spowodowac, że nie będziesz jej teraz chciał zepsuć, styropian pod kolor ok, ale swoją grubość ma...wkujesz się na 5cm w ścianę? a może całą klatkę schodową wyłożysz, żeby była jednakowa grubość?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sierocki 05.01.2009 17:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Zamierzam zrobić cały parter klatki schodowej więc nie będzie różnicy dla sąsiadów, mam mieszkanie parterowe. Generalnie to klatka schodowa zmniejszy się o 5cm i nic poza tym. Okna i drzwi wymienione. A co do ocieplania mieszkania od wewnątrz to raczej nie będę sobie zabierać powierzchni. Konserwator to raczej nic nie powie. Miasto jest biedne, nic się nie robi, dachy przeciekają lepiej żeby się tym zajęli niż marudzili komuś o docieplaniu ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 05.01.2009 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 ja mimo wszystko bym się obawiał...ok daz styropian i co? farba, tynk? a nie myślałeś o trwałości takiego rozwiązania?? przecież to miękki materiał..a co na to właściciel kamienicy??Co do biedności miasta to skoro nie ma kasy na dachy, to będą ścigać...wiec uważaj..a co jest an ścianie farba czy jakaś ceramika?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sierocki 06.01.2009 06:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Na ścianie jest lamperia pomalowana olejną do połowy oraz zwykła krzywa i pomalowana na żółto ściana. Także jakbym dał styropian potem go obtynkował i pomalował w te same kolory to nie będzie wielkiej różnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malachite 08.09.2009 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 Też zamierzam ocieplić klatkę schodową - w moim przypadku akurat z góry na dół. W planie jest położenie styropianu ok. 10 cm. a na to specjalny tynk akumulujący ciepło, który zamierzam też położyć w mieszkaniu. Budynek znajduje się w strefie ochrony konserwatorskiej, ale nie jest wpisany do rejestru zabytków i jeśli chodzi o część wewnętrzną, to konserwator daje tutaj wolną rękę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts