Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie starej poniemieckiej kamienicy czym???

sierocki

Recommended Posts

Witam,

Posiadam mieszkanie parterowe 68m2 w starej poniemieckiej kamienicy. Zamierzam je troszeczkę docieplić. W planach mam docieplenie na klatce schodowej styropianem 5cm oraz ściana północna i zachodnia styropianem 10cm. Ścianę wschodnią muszę zostawić w spokoju gdyż zniszczyłbym wizerunek kamienicy. Czy to wystarczy?Czy powinienem zastosować coś innego?Aha no i czy wiele to da?

Nie konieczine musza byc to widoczne kasetony mozesz zrobic syfit podwieszany ze płyt k-g i miec gładki sufit, ta przestrze3ń miedzy sufitem a płyta da izolacje cieplna.

mozesz przykleic styropian na sufit i przykryc go płytami k-g. masz głaciutki sufit i ocieplny

przy okacji mozesz dać małe zarowki halogenowe

Witam,

Posiadam mieszkanie parterowe 68m2 w starej poniemieckiej kamienicy. Zamierzam je troszeczkę docieplić. W planach mam docieplenie na klatce schodowej styropianem 5cm oraz ściana północna i zachodnia styropianem 10cm. Ścianę wschodnią muszę zostawić w spokoju gdyż zniszczyłbym wizerunek kamienicy. Czy to wystarczy?Czy powinienem zastosować coś innego?Aha no i czy wiele to da?

Ocieplenie wszystkich ścian oprócz jednej to mniej więcej jak uszczelnienie wszystkich dziur w wiadrze oprócz jednej. Efekt znikomy.

a teraz pytanie czy to jest dozwolone??

styropian na klatce schodowej??jak to będzie wygląało wogóle??

Z zewnątrz to znaczy jak?obłożyć swój kawałek muru styropianem?

Nie wiem, gdzie mieszkasz, ale mam nadzieję, że są tam jakieś władze konserwatorskie/miejskie które Ci wybiją z głowy takie akcje...

Widziałem już nie takie rzeczy. Na klatce schodowej nawet nie będzie nic widać. Wszystko będzie pod kolor tip top. Dodatkowo chciałem dodać iż ja i mój tato po zakupie mieszkania wyremontowaliśmy całą klatkę schodową, odmalowaliśmy niemal wszystko, renowacja drzwi nowe szyby itd. Wcześniej panowała komuna, teraz jest klatka na XXIw. Ale na coś takiego i tak nikt nie patrzy. Ściany które mają być docieplone znajdują się z boku budynku oraz od podwórka także raczej nikt tego nie będzie widział.

ale mnie chodzi raczej o to co na to np konserwator miejski..sam mówisz, że to stara kamienica...dyby tak każdy sobie obkładał gdzie mu wygodnie to by była masakra w polskich miastach (tu nie widać, tam nie bardzo widać, a jak widać to trudno, a może skujemy gzyms, żeby mostków cieplnych nie było)...

Moim zdaniem jedyne dopuszczalne rozwiązanie to: wymiana okien i drzwi (oczywiście z oryginalnymi podziałami i w kolorze), docieplenie sufitu, podłogi, ścian (od wewnątrz). Fakt, że odnowiłeś klatkę schodowa powinien sam przez się spowodowac, że nie będziesz jej teraz chciał zepsuć, styropian pod kolor ok, ale swoją grubość ma...wkujesz się na 5cm w ścianę? a może całą klatkę schodową wyłożysz, żeby była jednakowa grubość??

Zamierzam zrobić cały parter klatki schodowej więc nie będzie różnicy dla sąsiadów, mam mieszkanie parterowe. Generalnie to klatka schodowa zmniejszy się o 5cm i nic poza tym. Okna i drzwi wymienione. A co do ocieplania mieszkania od wewnątrz to raczej nie będę sobie zabierać powierzchni. Konserwator to raczej nic nie powie. Miasto jest biedne, nic się nie robi, dachy przeciekają lepiej żeby się tym zajęli niż marudzili komuś o docieplaniu ściany.

ja mimo wszystko bym się obawiał...ok daz styropian i co? farba, tynk? a nie myślałeś o trwałości takiego rozwiązania?? przecież to miękki materiał..a co na to właściciel kamienicy??

Co do biedności miasta to skoro nie ma kasy na dachy, to będą ścigać...wiec uważaj..a co jest an ścianie farba czy jakaś ceramika??

• 8 months później...
Też zamierzam ocieplić klatkę schodową - w moim przypadku akurat z góry na dół. W planie jest położenie styropianu ok. 10 cm. a na to specjalny tynk akumulujący ciepło, który zamierzam też położyć w mieszkaniu. Budynek znajduje się w strefie ochrony konserwatorskiej, ale nie jest wpisany do rejestru zabytków i jeśli chodzi o część wewnętrzną, to konserwator daje tutaj wolną rękę.