misiakulka 20.07.2010 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 no to jest tak: za dwie działki zabudowane nie ma opłaty adiacenckiej, za trzecią około 1800zł...ufff jeszcze raz dzięki za odzew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
huragan 30.11.2010 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2010 Witam, mam pytanie: na mojej ulicy robili kanalizację, a ja wtedy byłam w trakcie budowy. Mieszkańcom gmina za opłatę ok. 900 zł podłączała kanalizację do domu. Ja musiałam sama wykonać projekt przyłącza, sama za nie zapłacić. Teraz moi sąsiedzi dostali opłatę adiacencką ok 600zł. Czy ja też mogę się jej spodziewać? Zgodę na przyłączenie otrzymałam w listopadzie 2007, a umowę na odprowadzanie ścieków podpisałam w maju 2008r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 02.12.2010 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 To zależy od urzędu. Mogą naliczyć, a ty wówczas piszesz pismo że nie zgadzasz się na naliczenie tej opłaty. Że ty na swój koszt wykonałaś projekt, bo musiałaś i kosztował on: ....zł., sama płaciłaś za wykonanie przyłącza i kosztowało to: ....zł W związku z w/w uważasz, że nie powinnaś opłaty płacić. Jak odpiszą, że jednak musisz, to ponownie pismo do gminy z nagłówkiem Samorządowe Kolegium Odwoławcze i opisujesz sytuacje jak w piśmie pierwszym.Po kilku miesiącach dostaniesz odpowiedź co SKO na to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 02.12.2010 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 To zależy od urzędu. Mogą naliczyć, a ty wówczas piszesz pismo że nie zgadzasz się na naliczenie tej opłaty. Że ty na swój koszt wykonałaś projekt, bo musiałaś i kosztował on: ....zł., sama płaciłaś za wykonanie przyłącza i kosztowało to: ....zł W związku z w/w uważasz, że nie powinnaś opłaty płacić. Jak odpiszą, że jednak musisz, to ponownie pismo do gminy z nagłówkiem Samorządowe Kolegium Odwoławcze i opisujesz sytuacje jak w piśmie pierwszym. Po kilku miesiącach dostaniesz odpowiedź co SKO na to. Obawiam się, że powyższa propozycja może być nieskuteczna dlatego, że: a) koszty wykonania przyłącza obciążają właściciela nieruchomości, a ich poniesienie nie ma wpływu na opłatę adiacencką, b) opłatę nalicza się w drodze decyzji administracyjnej, po uprzednim wszczęciu przez urząd postępowania – jeżeli już składać odwołanie to od decyzji o naliczeniu opłaty. Moim zdaniem znacznie lepiej będzie sprawdzić: 1) czy w gminie obowiązuje uchwała o stawce procentowej opłaty adiacenckiej, 2) czy od dokonania odbioru inwestycji. upłynęło więcej niż 3 lata, Jeżeli wystąpiło zdarzenie w pkt 1 brak jest uchwały lub wystąpiło zdarzenie w pkt 2 (upłynęły już 3 lata) , urząd nie ma prawa naliczyć opłaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts