Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Proszę pomocy - opłata adiacencka za podłączenie kanalizacji

pi0tr

Recommended Posts

• 4 months później...
Witam, mam pytanie: na mojej ulicy robili kanalizację, a ja wtedy byłam w trakcie budowy. Mieszkańcom gmina za opłatę ok. 900 zł podłączała kanalizację do domu. Ja musiałam sama wykonać projekt przyłącza, sama za nie zapłacić. Teraz moi sąsiedzi dostali opłatę adiacencką ok 600zł. Czy ja też mogę się jej spodziewać? Zgodę na przyłączenie otrzymałam w listopadzie 2007, a umowę na odprowadzanie ścieków podpisałam w maju 2008r.

To zależy od urzędu. Mogą naliczyć, a ty wówczas piszesz pismo że nie zgadzasz się na naliczenie tej opłaty. Że ty na swój koszt wykonałaś projekt, bo musiałaś i kosztował on: ....zł., sama płaciłaś za wykonanie przyłącza i kosztowało to: ....zł W związku z w/w uważasz, że nie powinnaś opłaty płacić.

Jak odpiszą, że jednak musisz, to ponownie pismo do gminy z nagłówkiem Samorządowe Kolegium Odwoławcze i opisujesz sytuacje jak w piśmie pierwszym.

Po kilku miesiącach dostaniesz odpowiedź co SKO na to.

To zależy od urzędu. Mogą naliczyć, a ty wówczas piszesz pismo że nie zgadzasz się na naliczenie tej opłaty. Że ty na swój koszt wykonałaś projekt, bo musiałaś i kosztował on: ....zł., sama płaciłaś za wykonanie przyłącza i kosztowało to: ....zł W związku z w/w uważasz, że nie powinnaś opłaty płacić.

Jak odpiszą, że jednak musisz, to ponownie pismo do gminy z nagłówkiem Samorządowe Kolegium Odwoławcze i opisujesz sytuacje jak w piśmie pierwszym.

Po kilku miesiącach dostaniesz odpowiedź co SKO na to.

Obawiam się, że powyższa propozycja może być nieskuteczna dlatego, że:

a) koszty wykonania przyłącza obciążają właściciela nieruchomości, a ich poniesienie nie ma wpływu na opłatę adiacencką,

b) opłatę nalicza się w drodze decyzji administracyjnej, po uprzednim wszczęciu przez urząd postępowania – jeżeli już składać odwołanie to od decyzji o naliczeniu opłaty.

Moim zdaniem znacznie lepiej będzie sprawdzić:

1) czy w gminie obowiązuje uchwała o stawce procentowej opłaty adiacenckiej,

2) czy od dokonania odbioru inwestycji. upłynęło więcej niż 3 lata,

Jeżeli wystąpiło zdarzenie w pkt 1 brak jest uchwały lub wystąpiło zdarzenie w pkt 2 (upłynęły już 3 lata) , urząd nie ma prawa naliczyć opłaty.