Gość 24.10.2003 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2003 Witam WszystkichJestem w posiadaniu niewielkiej działeczki ok. 1000 m. Na razie leży sobie w oczekiwaniu na lepsze czasy tzn. pieniądze na budowę, ale nie o tym. Mój sąsiad, buduje sobie obok mnie jakieś magazyny, (nie wiem dokładnie) i wynikł z tego mały kłopot, otóż pod moją nieobecność (rzadko tam bywam) zrobił sobie z części mojej działeczki zaplecze budowy. Nasypał tam jakieś kupy ziemi, rozjeździł trawę a najgorsze, że zniszczył dwa słupki graniczne za których rok temu dałem 600zł (za cztery słupki). Po ostrej, że tak powiem wymianie zdań, sąsiad z wielkiej łaski zobowiązał się do uprzątnięcia terenu i przywrócenia słupków granicznych.Dodam jeszcze, że o planowanej budowie nikt mnie nie uprzedził, żadnego pisma urzędowego NIC. Co zrobić w takiej sytuacji? Czy w Polsce jest coś takiego jak prawo własności? Dodam, że na prawników to nie za bardzo mam pieniądze.Proszę o radę.PozdrawiamPaweł W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 24.10.2003 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2003 No cóż, domyślam sie, ze działke masz nieogrodzoną, po prostu musisz jej pilnować. Pięćdziesiąt lat komuny skutecznie zabiło w ludziach szacunek dla prawa własności, poza nielicznymi wyjątkami... A jeśli nie byłeś stroną w sprawie, to nie musiałeś wiedzieć o toczacym się postępowaniu w sprawie budowy. O wejściu z zapleczem budowy na Twój teren powinieneś był zawiadomić Nadzór Budowlany, przy okazji dowiedziałbyś się, czy sąsiad w ogóle ma pozwolenie budowlane . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michcioizi 24.10.2003 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2003 jedno masz wyjscie musisz zrobic sobie ogrodzenie lub dac mu po mordzie ale lepsze wyjscie to te pierwsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts