Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z s?siadem

Recommended Posts

Witam Wszystkich

Jestem w posiadaniu niewielkiej działeczki ok. 1000 m. Na razie leży sobie w oczekiwaniu na lepsze czasy tzn. pieniądze na budowę, ale nie o tym. Mój sąsiad, buduje sobie obok mnie jakieś magazyny, (nie wiem dokładnie) i wynikł z tego mały kłopot, otóż pod moją nieobecność (rzadko tam bywam) zrobił sobie z części mojej działeczki zaplecze budowy. Nasypał tam jakieś kupy ziemi, rozjeździł trawę a najgorsze, że zniszczył dwa słupki graniczne za których rok temu dałem 600zł (za cztery słupki). Po ostrej, że tak powiem wymianie zdań, sąsiad z wielkiej łaski zobowiązał się do uprzątnięcia terenu i przywrócenia słupków granicznych.

Dodam jeszcze, że o planowanej budowie nikt mnie nie uprzedził, żadnego pisma urzędowego NIC. Co zrobić w takiej sytuacji? Czy w Polsce jest coś takiego jak prawo własności? Dodam, że na prawników to nie za bardzo mam pieniądze.

Proszę o radę.

Pozdrawiam

Paweł W.

https://forum.murator.pl/topic/11422-problem-z-ssiadem/

No cóż, domyślam sie, ze działke masz nieogrodzoną, po prostu musisz jej pilnować. Pięćdziesiąt lat komuny skutecznie zabiło w ludziach szacunek dla prawa własności, poza nielicznymi wyjątkami... :evil:

A jeśli nie byłeś stroną w sprawie, to nie musiałeś wiedzieć o toczacym się postępowaniu w sprawie budowy. O wejściu z zapleczem budowy na Twój teren powinieneś był zawiadomić Nadzór Budowlany, przy okazji dowiedziałbyś się, czy sąsiad w ogóle ma pozwolenie budowlane :wink: .

https://forum.murator.pl/topic/11422-problem-z-ssiadem/#findComment-176560