aladin07 05.01.2009 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 tak sie zastanawiam ile kosztowalaby kompletna instalacja z fotogoniwami slonecznymi chodzi mi o instalacje ktora bylaby niezalezna od dostaw pradu - ktore ostatnio zaczynaja mnie dobijac i sie zastanawiam kiedy brak dostawy energii przez dluzszy czas przelozy sie na problemy z ogrzewaniem - bez pradu lezymy bo ani piec gazowy, ani kominek z plaszczem wodnym nie da rady chodzic generalnie cala instalacja CO i CWU to piec gazowy (max115W-nie jestem w stanie stwierdzic jaki jest rzeczywisty pobor pradu jak np. nie grzeje a ma jedynie stan czuwania ale max jest okreslony jako 115W), pompa do podlogowki (45W), pompa do cyrkulacji cwu(25W) jest jeszcze mieszacz z elektrozaworem do podlogowki ale on jest sterowany przez piec wiec nie wiem czy jego moc nalezy zliczac osobno i szczerze nie wiem jaka moc potrzebuje a jesli chodzi o kominek to sterownik do przepustnicy (2,3VA-taka jednostke mam w specyfikacji) oraz dwie pompy(30W i 45W) tak sie zastanawiam ze w zasadzie nigdy te urzadzenia nie chodza tak do konca jednoczesnie a kominku nigdy nie palimy wiecej jak 10-12 godz na dobe a w wiekszosci i tak 6 godz po pracy przed pojsciem spac bo jest to wykluczone logika takze prosze tych co sie na tym temacie znaja, aby pomogli mi wyliczyc odpowiednie parametry urzadzen do takiej instalacji z gory bardzo dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 05.01.2009 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 nie zapomnij tylko, że to nie reaguje na światło księżyca i gwiazd.Jakby to było takie mecyje, to dawno byłyby tysiące takich źródeł energii. Dlaczego nie doceniasz innych ludzi? Oni są głupsi i dopiero ty wybraniec wpadłeś na ten pomysł?Zamontuj sobie UPSa z akumulatorem. a jak ci mało to agregat. No chyba, że chatą masz na biegunie, tak gdzie polarny dzień trwa pół roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 05.01.2009 09:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 a kto powiedzial ze ktos jest glupszy ode mnie czy madrzejszy? skad te zlosliwosci? wiem ze fotoogniwa nie dzialaja w nocy ale po to sie do takiego zestawu montuje odpowiedniej wielkosci akumulatory aby energie zyskana w ciagu dniamoc wykorzystywac takze w nocy podobnie jak w przypadku kolektorowslonecznych wykorzystuje sie odpowiednie bufory ciepla w postaci dosycduzych zbiornikow wody pytanie brzmialo jak duza wydajnosc powinny miec fotoogniwa i jak duzeakumulatory aby zapewnic ciaglasc dostawy energii elektrycznej dla urzadzenobslugujacych CO i CWU zarowno w dzien jak i w nocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xiff 05.01.2009 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 pytanie brzmialo jak duza wydajnosc powinny miec fotoogniwa i jak duze akumulatory aby zapewnic ciaglasc dostawy energii elektrycznej dla urzadzen obslugujacych CO i CWU zarowno w dzien jak i w nocy holernie duza wydajnosc fotoogniw, i holernie duza ilosc akumulatorow.... daj se na luz, bo szkoda klawiszy na takie rozwiazanie w naszym klimacie, za drogie fotoogniwa, akumulatory i instalacja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 05.01.2009 14:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 no to moze ktos napisze parametry urzadzen ktore byly by potrzebne pomijajac parametr oplacalnosci chociaz juz za miesiac czeka nas kolejna podwyzka - ale nie to jest dla mnie wyznacznikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 05.01.2009 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 nie zapomnij tylko, że to nie reaguje na światło księżyca i gwiazd. Jakby to było takie mecyje, to dawno byłyby tysiące takich źródeł energii. Dlaczego nie doceniasz innych ludzi? Oni są głupsi i dopiero ty wybraniec wpadłeś na ten pomysł? Zamontuj sobie UPSa z akumulatorem. a jak ci mało to agregat. No chyba, że chatą masz na biegunie, tak gdzie polarny dzień trwa pół roku. Gwiazd reaguje:)tylko tych odpowiedni bliskich, a konkretnie jednej takiej:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.01.2009 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 aladin07 Żądasz wiedzy... Dobra! Wykonaj procedurę: Kup relanium. Wstaw wodę na lód w zamrażalniku. Kup pół litra (opcja dla twardzieli). Odpal kalkulator (np. windows) Policz potrzebną moc w dzień, która jest równa: Potrzeby teraz + straty na przetwarzaniu teraz + potrzeby jak słoneczka nie będzie + straty na samorozładowanie baterii + straty na przetwarzaniu. Parametry zgrubne podałeś, to dane masz. Wynik powiększ o 1/3, bo w przypadku W musisz skorzystać z jakiego oświetlenia czy oświetlacza, choćby dla kontroli czy wszystko gra. Strzel se relanium. Wpisz w Google "akumulator stacjonarny" I "solar astro power" Potem połaź po odnośnikach i się naumiewaj. Zobacz ceny. Przynieś ten lód i w ręczniku przyłóż do głowy. Posumuj podane ceny. Odkorkuj pół litra i... (opcja dla twardzieli) Jak już dojdziesz do siebie poczytaj ten cały temat raz jeszcze. Skręć w agregaty i UPSy. Albo i nie. Jak naprawdę MUSISZ to mieć, to wal emilkiem. Ustalimy co i jak i biorę się do tej roboty! Mój emilek masz pod każdym moim postem. Ten układ jest możliwy w pełni do wykonania. Stosunkowo prosty. Wcale nie wymaga wysokich ciśnień czy izotopów promieniotwórczych, jak niektóre inne (baterie termoelektryczne, ogniwa paliwowe). Są dostępne komponenty. Składa się to jak klocki LEGO. Tylko... Trzeba wiedzieć w jakiej kolejności, bo mały błąd i zaczynasz jeszcze raz... od zakupów! Doradzam głęboki namysł i nie wchodzenie w temat - "kiedy to się zwróci". Moim zdaniem - prawnukom pod koniec ich żywota! Bo? Nic nie jest wieczne! Podzespoły się zużywają (akumulatory, wymieniasz co 20 lat!) panel słabnie (to dodatkowe 1/3). Jak się posumuje koszt budowy i utrzymania - to wychodzi mało zachwycająco, ale jak MUSISZ.... Zapraszam do współpracy! Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 06.01.2009 01:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Adasiu, nie uwzględniłeś strat na sranie gołębi i innych wróbli. Już po roku powierzchnia użytkowa zmniejsza się radykalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 06.01.2009 02:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Przecież mówiłem - dodać 1/3 do wyniku...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Strzelba1719504319 06.01.2009 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Zobacz dla przykładu tu: http://www.allegro.pl/item507807694_panel_sloneczny_pv_175_w_24v_fotoogniwo.htmlPrzy takiej mocy (a licz mocowo najlepiej - tak jak koledzy podpowiadali, bo różne napięcia itp) powierzchnia będzie ogromna. Co do poprawek dodaj jeszcze spore straty przy ładowaniu baterii (trzeba dostarczyć około 1,3 tego co można wyciągnąć podczas rozładowania).[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 10.01.2009 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 Pomysł z fotoogniwami dobrze sprawdziłby się przy termicznych kolektorach słonecznych. Takiej instalacji niestraszne byłyby zaniki napięcia a odpadałby problem gromadzenia energii. Do zasilania kotła czy sterowników tańsze i prostsze będzie użycie UPS-a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wwa 05.04.2009 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 aladin07 - czy kontynuujesz pomysł z fotoogniwami czy skorzystałeć z " opcji dla twardzieli ... ". Mam podobne podejscie do sprawy jak Ty. Poszukałem w necie i na podstawie znalezionych informacji policzyłem , że aby zasilać urzadzenia a mocy 1000 W obsługujace c.o. i c.w.u. - ( piec gazowy-kondensacyjny, podłogówka, kominek z plaszczem wodnym , razem 6 pomp ) potrzebowałbym fotoogniw o powierzchni 9 m2 a koszt tego byłby ok. 30 tys zł. Ze względu na charakter nie potrzebuje relanium, lodu , owszem. Koledzy maja zatem rację, że ekonomicznie nie opłaca się. Ale ja i tak bedę nad tym pracował aby moje wnuki miały to wkrótce. Każdy wydaje kase na co chce. Jeżeli ma co. Nie jestem do końca pewien zapotrzebowania mocy - czy te 6 pomp z piecem i sterownikami to ok. 1000 W , czy nie za duzo ? No i ceny urzadzeń - brałem jakie mi wpadły w oko , nie szukałem najtańszych . Podejrzewam, że nikt jeszcze sobie takiego systemu w domku nie zainstalował stąd nikt tak naprawde nie wie, ile to kosztuje. Jedynie , że dużo. Pozdrawiam. Jeżeli masz jakieś doswiadczenia, chetnie usłyszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 06.04.2009 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Nie jestem do końca pewien zapotrzebowania mocy - czy te 6 pomp z piecem i sterownikami to ok. 1000 W , czy nie za duzo ?Podejrzewam, że możesz to zoptymalizować i w razie awarii sieci zasilać tylko niezbędne elementy. Tańsza może okazać się wymiana pomp obiegowych na bardziej energooszczędne niż instalacja kolejnych m2 paneli PV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wwa 06.04.2009 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 wwa napisał: Nie jestem do końca pewien zapotrzebowania mocy - czy te 6 pomp z piecem i sterownikami to ok. 1000 W , czy nie za duzo ? Podejrzewam, że możesz to zoptymalizować i w razie awarii sieci zasilać tylko niezbędne elementy. Tańsza może okazać się wymiana pomp obiegowych na bardziej energooszczędne niż instalacja kolejnych m2 paneli PV. Czy to oznacza, że znajdę na rynku pompy obiegowe o mniejszej mocy ? Mam zamontowane Grundfos. Liczę srednio 150 W na pompę. Czy mniejsza moc nie oznacza pogorszenia efektywności pracy pompy? Czy może są one i tak wystarczająco wydajne, że można sobie pozwolić na zmniejszenie mocy. Ale to zapewne pytania do fachowców-obliczeniowców . Nie sądzę, że moja ekipa potrafiłaby mi doradzić - montowali bez projektu, " z praktyki". Dzieki za podsunięcie idei "odszczuplania " zapotrzebowania na moc. Może zejdę poniżej 1000 W. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 06.04.2009 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Czy to oznacza, że znajdę na rynku pompy obiegowe o mniejszej mocy ? Mam zamontowane Grundfos. Liczę srednio 150 W na pompę. Czy mniejsza moc nie oznacza pogorszenia efektywności pracy pompy? Czy może są one i tak wystarczająco wydajne, że można sobie pozwolić na zmniejszenie mocy. Ale to zapewne pytania do fachowców-obliczeniowców . Nie sądzę, że moja ekipa potrafiłaby mi doradzić - montowali bez projektu, " z praktyki". Dzieki za podsunięcie idei "odszczuplania " zapotrzebowania na moc. Może zejdę poniżej 1000 W. Grundfos też nie stoi w miejscu. Stosunkowo niedawno wprowadził energooszczędne pompy obiegowe. Możesz też poszukać u konkurencji (np. Wilo). Oczywiście żeby mówić o szczegółach trzeba wiedzieć jak masz to u siebie rozwiązane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts