Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy niska temperatura ma wplyw na piec

stanislaw42

Recommended Posts

Witam wszystkich w Nowym Roku i zycze wszystkiego najlepszego.

Teraz przedzimy do mojego pytania , na ktore chcialbym uzyskac odpowiedz.

Mam piec z podajnikiem na eko groszek iten piec znajduje sie w pomieszczeniu gospodarczym temperatura w nim jest teraz okolo -3 stopni jak przyjda wieksze mrozy to napewno bedzie nizsza. Pomieszczenie mam bardzo duze ok. 10mx 6m a wysokie ok. 3,4 m wybudowany na jeden supereks.

Czy ta temperatura nie ma wplywu na dzialanie prawidlowego pieca ?

Moze musialbym zbudowac jakies scianki aby zmniejszyc pomieszczenie ?

Prosze o jakies informacje lub rady.

Temperatura ponizej zera nie ma wplywu,

O ile w kotle wciaz sie pali i nie dojdzie do zamarzniecia wody w ukladzie.

To jest jedyne zagrozenie, wiec jezeeli utrzymujesz ciaglosc grzania nie bedzie prooblemu.

Z tej niskiej temperatury w pomieszczeniu z kotlemwynikaja tylko podwyzszone straty ciepla do otoczeenia. Pamietaj ze przepluyw ciepla jest wprost proporcjonalny do roznicy temperatur. Czyli zalozmy 65 stopni na kotle i -3 w pomieszczeniu daje roznice 68 stopni, , a 65 na kotle i +13 w pomieszczeniu juz tylko 52

Z kotla wychodza zapewne rury prowadzace ogrzana wode do instalacji i w tym pomieszczeniu wychladzaja sie nieco bardziej. Uwazam jednak ze mozna to pominac o ile nie sa zbyt dlugie.

Mozesz zaizolowac te rury.

Witam wszystkich w Nowym Roku i zycze wszystkiego najlepszego.

Teraz przedzimy do mojego pytania , na ktore chcialbym uzyskac odpowiedz.

Mam piec z podajnikiem na eko groszek iten piec znajduje sie w pomieszczeniu gospodarczym temperatura w nim jest teraz okolo -3 stopni jak przyjda wieksze mrozy to napewno bedzie nizsza. Pomieszczenie mam bardzo duze ok. 10mx 6m a wysokie ok. 3,4 m wybudowany na jeden supereks.

Czy ta temperatura nie ma wplywu na dzialanie prawidlowego pieca ?

Moze musialbym zbudowac jakies scianki aby zmniejszyc pomieszczenie ?

Prosze o jakies informacje lub rady.

Ja bym obudował zaizolowane pomieszczenie. Da to trzy plusy:

1. Zmniejszy nieznacznie straty ciepła do otoczenia

2. Lepiej zaizoluje pomieszczenie mieszkalne za ścianą kotłowni (będzie w niej wyższa temp.)

3. Znacząco poprawi komfort załadunku opału i obsługi kotła.