Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłoga na strychu

Recommended Posts

Proszę o poradę.

Chcę zrobić podlogę na strychu. Na razie strych wygląda tak, że widać jętki, a miedzy nimi ułożona jest wata.

Chcę zrobić tak: na jętki daję deski, na deski 2 cm styropianu i na to jakieś najtańsze panele podłogowe.

Czy tak jest dobrze?

Warto docieplić podłogę strychu (czyli sufit poddasza) tą 2 cm warstwą styropianu?

A może wełna nie będzie oddychać ?

Mnie również temat ciekawi.

Strych nieużytkowy nad użytkowym poddaszem, sporadycznie używany jako składzik.

Dopiero zaczynam poddasze, ale poszukałem trochę informacji, z których moje wnioski są takie, że oczywiście pomiędzy jętki wełna, na to druga warstwa wełny i na to dopiero deski, w odstępach 2-3mm.

Rzecz jasna folia paro pomiędzy wełnę i płytę GK.

Pluton, moim zdaniem styropian jest zbędny, jeśli warstwa wełny jest takiej samej grubości jak na połaciach. I w ogóle łączyć styropian i wełnę ??

Tak samo zbędne są dwie warstwy "podłogi" na stryszku - deski i jeszcze panele. No chyba, że strych będzie użytkowy....

Poza tym montować panele bezpośrednio na styropian ??

Mnie również temat ciekawi.

Strych nieużytkowy nad użytkowym poddaszem, sporadycznie używany jako składzik.

Dopiero zaczynam poddasze, ale poszukałem trochę informacji, z których moje wnioski są takie, że oczywiście pomiędzy jętki wełna, na to druga warstwa wełny i na to dopiero deski, w odstępach 2-3mm.

Rzecz jasna folia paro pomiędzy wełnę i płytę GK.

Pluton, moim zdaniem styropian jest zbędny, jeśli warstwa wełny jest takiej samej grubości jak na połaciach. I w ogóle łączyć styropian i wełnę ??

Tak samo zbędne są dwie warstwy "podłogi" na stryszku - deski i jeszcze panele. No chyba, że strych będzie użytkowy....

Poza tym montować panele bezpośrednio na styropian ??

Nie za dużo tej wełny?

Rozumiem, że to poddasze jest już odpowiednio ocieplone np wełna pomiędzy krokwiami, a potem w poprzek druga warstwa, razem ok. 25cm?k

Jeśli tak zrobiłeś i nie zabudowywałbyś stryszku to by tak zostało?

A teraz odcinasz ten stryszek i znowu chcesz kłaść dwie warstwy wełny?

Dla mnie całe to mnożenie warstw ociepleń to już przesada...