mike01 05.01.2009 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Witam, Czy moglibyscie podac jakie mieliscie koszty wykonania instalacji w domku jednorodzinnym-interesuje mnie sam material(bez robocizny).Podajcie prosze okres kiedy bylo to robione, powierzchnia uzytkowa domu z podzialem ile kosztowalo Was:instalacja wod-kaninstalacja co i c.w (czy ogrzewanie podlogowe w calym domu czy inne) instalacja elektryczna Bede bardzo wdzieczny Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 05.01.2009 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Instalacja elektryczna : 1500 zł Dom parterowy 110m , materiały od puszki do skrzynki rozdzielczej ( opcja full ) ! Reszta przede mną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mike01 06.01.2009 07:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Moze jeszcze ktos sie wypowie czy nikt nie wykonywal instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mike01 07.01.2009 10:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 mpoplaw CO i CWU właśnie się robi ale też wyjdzie co najmniej 5 tyś za materiały Rozumie ze masz tu na mysli same rury i zlaczki nie liczac podlogowki i kaloryferow i pieca?? Co dokladnie stanowi min 5tys co podales? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foczki 07.01.2009 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 a jak rozróżnić co. i c.w.u. od wod-kan? dom najnormalniejszy w świecie w dzienniku opis u mnie elektryka - 4500 w tym alarmowa 1600, elektryka raczej złożona bo instalacja 230V oraz 12V a do tego w całym domu podejścia do rolet i trochę do automatycznych włączników świateł. wszystkie rurki, grzejniki, kocioł, pompki, wymienniki, kominek z PW - 20k (przy b.dużej zniżce, normalnie byłoby min. 30k), nie jest skromnie bo wszystko na marce TECE, kocioł Vailant 1F z zasobnikiem c.w.u. 140 l. do tego podłogówka na połowie powierzchni - tez na marce TECE. Niezależne grzanie z kominka i z kotła a do tego jeszcze elektryczne c.w.u. Kanaliza to 1000 pln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kruszon11 07.01.2009 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 No to Was pocieszę. U mnie elektryka na razie ok. 6000, dokładnie jeszcze nie podliczyłem. Do dokończenia na poddaszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mike01 07.01.2009 20:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 6000 ??? To co to za instalacja skoro wszystkim wychodzi srednio 3000?No chyba ze liczysz z robocizna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kruszon11 08.01.2009 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Z robocizną, a właściwie jej połową. W domu drewnianym (przynajmniej moim) instalacja elektryczna jest robiona trochę inaczej. Droższe przewody, peszle samogasnące, kontakty, puszki natynkowe z "zamkniętym" dnem, każdy obwód na osobnej różnicówce itp. Stąd takie koszty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 08.01.2009 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Ja robię w tej chwili c.o. dom o pow. ok. 100m2. Koszty materiału na dzień dzisiejszy to ok 10.000zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 08.01.2009 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 U mnie rury, złączki, rozdzielacze do co i cwu i kanalizy (bez oddcinka pod chudziakiem) to łączny koszt materiałów 7000 brutto. Wszystko w systemie rozdzielaczowym, Wavin. Dom 170 m2, w tym ok 30 m2 podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzechk 08.01.2009 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 U mnie w domu drewnianym elektryka - 3800 zł, oczywiście bez osprzętu (gniazdek , włączników), instalacja wod-kan, co jeszcze się robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WiHuRa 08.01.2009 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Dom z poddaszem około 150m2 (w tym garaż 18m2) U mnie elektryka/rtv/internet wyszła około 2000 zł z robociznąW tym:- puszki, peszle, kable - kupowane w hurtowni przez znajomego, jakieś 30-40% taniej niz w hipermarketach,- wyszło około 8-9 obowodów, już nie pamietam,- w kazdym pokoju gniazdo rtv i internet a w salonie po dwa- robocizna we własnym zakresie z pomocą sąsiada (500 zł) i teścia który ma uprawnienia- rozdzielnica w garażu z bezpiecznikami Do tej ceny pozniej trzeba bedzie doliczyć gniazdka i wyłaczniki. Mam również instalacje wodną i grzewczą - narazie tylko samo orurowanie. Woda z pcv, grzewcza z miedzi w systemie trójnikowym - wyszło mnie 8 600 zł robocizna z materialem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mike01 12.01.2009 10:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 Dzieki za odpowiedzi. Otrzymalem wlasnie wycene na elektryke dla domku o pow uzytkowej 200m2 i samych materialow wycenil mi na 15tys a za materialy na co i cwu 25tys(100m2 podlogowki i 10 kaloryferow,wymienniki,orurowanie PEX) Czy nie uwazacie ze za duzo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 12.01.2009 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 Dom 190 m + osobny budynek gospodarczy . Na dzień dzisiejszy za materiały elektryczne bez osprzętu ( czyli wyłączniki , gniazda) około 6,0 tys zł. Materiały kupowane po kosztach zakupu ( wuj prowadzi hurtownię). W cenie koszty materiałów również na telefon komputer i RTV ( które kładzione są nawet w kuchni , a w niektórych pokojach w dwóch miejscach). Do tego wszelkie kable w ziemi tj około 15m kabli od przyłączy + sterowanie bramą, domofonem, oświetlenie lamp na podjeździe, skrzynka przyłączeniowa dla kosiarki na środku działki i kabel zasilający do osobnego budynku ( 35 m). Oczywiście kable w podbitce + sterowanie czasowe jak i zmierzchowe. Zastanawiam się czego jeszcze nie zrobiłem...Napiszę tak w tynkach mam około 1000 m różnych przewodów. W ziemi będzie około 150m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foczki 12.01.2009 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 Dzieki za odpowiedzi. Otrzymalem wlasnie wycene na elektryke dla domku o pow uzytkowej 200m2 i samych materialow wycenil mi na 15tys a za materialy na co i cwu 25tys(100m2 podlogowki i 10 kaloryferow,wymienniki,orurowanie PEX) Czy nie uwazacie ze za duzo? elektryka jest bardzo zastanawiająca, masz tam jakieś mikroprocesory sterujące i automaty oświetleniowe? może to jest dom inteligentny? ale chyba nie bo to ceny około 70 tys... Jak masz wycenę to wrzuć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts