Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pozwolenie na budowę

Leeo_Rose

Recommended Posts

Witam,

1. Na wiosne mam zamiar zaczać stawiac mały dom drewniany. Wiem ża najpierw musze kupic projekt na podstawie Warunkow Zabudwy otrzymanych w Gminie. Pani w gminie powiedziała mi ze Warunkow zabudowy nie dostane, bo gmina jest w trakcie przygotowywania planu zagospodarowania terenu. Plan ten mial byc w grudniu- nie bylo, teraz ma byc w lutym - i nie wiadomo czy bedzie. Czas mija a ja chce zaczynac i dostac pozwolenie na budowę....co mam robic ?

2. Czy działka o wielkosci 710m2 jest tu jakims problemem?

Dzieki za pomoc.

Minimalna wielkość działki może być ustalona w miejscowym planie zagospodarowania (czasami gminy uchwalają, że można się u nich budować na diząłce nie mniejszej niz np. 700 lub 1000 m) - to zależy od gminy. Jeśli nie ma na tym terenie uchwalnonego planu zagospodarowania to gmina ustala indywidualnie warunki zabudowy i (z tego, co wiem) może ustalić Wam, że macie za małą działkę - i jeśli będą chcieli byc złośliwi to mogą tak zrobić. Więc może lepiej poczekać na uchwalenie planu niż się potem użerać...(Chociaż z drugiej strony patrząc, mogą np. w lutym uchwalić plan zagospodarowania i w nim zawrzeć "minimalną wielkość działki" lub "minimalną długość frontu działki itp..." - wtedy może szansą na ominięcie tego byłoby ostrzymać warunki zabudowy przed uchwaleniem PZ)

Najlepiej byłoby zaprzyjaźnic się z kimś w urzędzie (znaleźć jakąś miłą Panią - o ile to mozliwe :lol: ) i się podpytać

Powinieneś złożyć wniosek o wydanie Warunków Zagospodarowania Terenu. Gmina Ci odpisze, że jest w trakcie spożądzania planu, ale po 12 miesiącach, jeżeli nie uchwalą planu, to muszą wydać Ci takie warunki ( Art. 62. Ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym). Inna sprawa co w nich napiszą. W każdym razie WZT pisze urbanista i może nie być tak źle.