M1RO 05.01.2009 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Witam Potrzebuje ogrzać sklep o pow. ok 30 m2. Jakim źródłem ciepła najlepiej go ogrzać, dodam ze budynek jest nieocieplony wysokość stropu 2.7m, dach nieocieplony. Dodam że sprawa jest pilna bo teraz grzeje piecykiem na gaz z butli i jest strasznie zimno Myślę o ogrzewaniu elektr. tylko ile to będzie kosztować i ile kw będzie potrzeba aby temp. w pomieszczeniu była do przyjęcia? pozdrawiam Mirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 05.01.2009 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Zdecydowanie za mało danych z czego przegrody i jakiej grubości: szczęki to czy co (?) ale tak na oko to potrzebowałbyś ok. min. 10-15 kW, zakładając że jesteś na gruncie i tez nieocieplony sklepik jest właśnie tam i że są temp. jak teraz -18oC a w środku chcesz mieć 20oC. Elektryka Cię zje cenowo, zresztą jak wszystko przy takich stratach ciepła. Ale jak napisałem, za malo danych. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 05.01.2009 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Witam Potrzebuje ogrzać sklep o pow. ok 30 m2. Jakim źródłem ciepła najlepiej go ogrzać, dodam ze budynek jest nieocieplony wysokość stropu 2.7m, dach nieocieplony. Dodam że sprawa jest pilna bo teraz grzeje piecykiem na gaz z butli i jest strasznie zimno Myślę o ogrzewaniu elektr. tylko ile to będzie kosztować i ile kw będzie potrzeba aby temp. w pomieszczeniu była do przyjęcia? pozdrawiam Mirek Mniej niż gaz z butli . Zwłaszcza, że w instrukcji (oryginalnej hiszpańskiej lub włoskiej) nie zaleca się piecyków na butle stosować w czasie mrozów. One są przeznaczone na chłodne noce na południu Włoch i Hiszpanii do domów z kamienia gdzie tylko kuchnia grzała. Do naszych lokali nie wolno ich stosować bo produkują takie ilości wilgoci, że mur nasiąknie jak gąbka(dlatego zimno) Na ile wystarcza butla i ile płacisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foczki 05.01.2009 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 kup kozę i pal brykietem drzewnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 05.01.2009 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Ogrzewanie pomieszczenia przy całkowitym braku izolacji termicznej to finansowa ślepa uliczka. Zamiast grzeć pomieszczenie, grzej siebie przy pomocy promiennika elektrycznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 05.01.2009 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 są dwa sposoby sprawdzone w stanie wojennym: koksowniki i współpraca z firmą Polmos. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 05.01.2009 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Jest jeszcze trzeci sposób ... najlepszy, byle ten żar nie spalił całego sklepu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 05.01.2009 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 jeśli sklepik jest drewniany to będize dobrze.: 1. budujesz obok ocieplony sklep z kominkiem. 2. rąbiesz stary sklepik. 3. starym sklepikiem napal w nowym . Poważnie teraz: Wgregor ma rację gaz z butli to najgorsze i najdroższe rozwiązanie. Grzejniki elektryczne + ew piec (koza) na drzewo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 05.01.2009 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Grzejniki elektryczne + ew piec (koza) na drzewo. a czemu nie na węgiel? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 06.01.2009 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Grzejniki elektryczne + ew piec (koza) na drzewo. a czemu nie na węgiel? Bo stary sklepik jest drewniany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 06.01.2009 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Grzejniki elektryczne + ew piec (koza) na drzewo. a czemu nie na węgiel? Bo stary sklepik jest drewniany to co, ma sklepikiem palić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M1RO 06.01.2009 09:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Butla wystarcza mi na około tygodnia przy grzaniu 8h dziennie. Przy temp. na zew. 10st. piecyk dawał rade, teraz przy ujemnych pomieszczenie nagrzewa sie pare godzin zanim mozna kurtke rozpiąć Pozatym gaz strasznie smierdzi i czeba czesto wietrzyć. Sklep jest murowany 40 cm, dach drewniany bez izolacji, posadzka bez izolacji. Drzwi wejsciowe z alu i 2 okna raczej o nie najlepszych parametrach, widać że drzwi przemarzaja. Mysle o jakim piecu elektr. z dmuchawa i grzać sie samemu bo chyba raczej przy takich mrozach calego sklepu nieogrzeje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 06.01.2009 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Z dmuchawa to sie raczej schlodzisz niz ogrzejesz. Jak wieje wiatr (nawet w lecie) to jest Ci cieplej czy zimniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts