Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie potrzebne bo marzne

M1RO

Recommended Posts

Witam

Potrzebuje ogrzać sklep o pow. ok 30 m2. Jakim źródłem ciepła najlepiej go ogrzać, dodam ze budynek jest nieocieplony wysokość stropu 2.7m, dach nieocieplony. Dodam że sprawa jest pilna bo teraz grzeje piecykiem na gaz z butli i jest strasznie zimno :evil:

Myślę o ogrzewaniu elektr. tylko ile to będzie kosztować i ile kw będzie potrzeba aby temp. w pomieszczeniu była do przyjęcia?

pozdrawiam Mirek

Zdecydowanie za mało danych z czego przegrody i jakiej grubości: szczęki to czy co ;) (?) ale tak na oko to potrzebowałbyś ok. min. 10-15 kW, zakładając że jesteś na gruncie i tez nieocieplony sklepik jest właśnie tam i że są temp. jak teraz -18oC a w środku chcesz mieć 20oC.

Elektryka Cię zje cenowo, zresztą jak wszystko ;) przy takich stratach ciepła.

Ale jak napisałem, za malo danych.

pzdr

Witam

Potrzebuje ogrzać sklep o pow. ok 30 m2. Jakim źródłem ciepła najlepiej go ogrzać, dodam ze budynek jest nieocieplony wysokość stropu 2.7m, dach nieocieplony. Dodam że sprawa jest pilna bo teraz grzeje piecykiem na gaz z butli i jest strasznie zimno :evil:

Myślę o ogrzewaniu elektr. tylko ile to będzie kosztować i ile kw będzie potrzeba aby temp. w pomieszczeniu była do przyjęcia?

pozdrawiam Mirek

Mniej niż gaz z butli . Zwłaszcza, że w instrukcji (oryginalnej hiszpańskiej lub włoskiej) nie zaleca się piecyków na butle stosować w czasie mrozów. One są przeznaczone na chłodne noce na południu Włoch i Hiszpanii do domów z kamienia gdzie tylko kuchnia grzała. Do naszych lokali nie wolno ich stosować bo produkują takie ilości wilgoci, że mur nasiąknie jak gąbka(dlatego zimno)

Na ile wystarcza butla i ile płacisz?

jeśli sklepik jest drewniany to będize dobrze.:

1. budujesz obok ocieplony sklep z kominkiem.

2. rąbiesz stary sklepik.

3. starym sklepikiem napal w nowym . :lol: :lol:

Poważnie teraz: Wgregor ma rację :o gaz z butli to najgorsze i najdroższe rozwiązanie.

Grzejniki elektryczne + ew piec (koza) na drzewo.

Butla wystarcza mi na około tygodnia przy grzaniu 8h dziennie. Przy temp. na zew. 10st. piecyk dawał rade, teraz przy ujemnych pomieszczenie nagrzewa sie pare godzin zanim mozna kurtke rozpiąć :lol: Pozatym gaz strasznie smierdzi i czeba czesto wietrzyć.

Sklep jest murowany 40 cm, dach drewniany bez izolacji, posadzka bez izolacji.

Drzwi wejsciowe z alu i 2 okna raczej o nie najlepszych parametrach, widać że drzwi przemarzaja.

Mysle o jakim piecu elektr. z dmuchawa i grzać sie samemu bo chyba raczej przy takich mrozach calego sklepu nieogrzeje :roll: