Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podbitka dachowa

Żółtodziób

Recommended Posts

W szczycie nie widze problemu, mocuje łate do ściany daje listwe j, drugą daje na krokwi. Pomiedzy wkladam podbitke, kawałki o długości dokladnie 47 cm. Teraz pytanie: ile zostwawiam luzu, czy panel o dlugości 47 cm sie jeszcze wydłuzy, montaż w lato. W zime sie na pewno skurczy ciekawe o ile?

z tylu i z przodu długość listew podbitki bedzie wynosila 11m, ile wynosi rozszerzalność takiej dlugości i jak je mozowac aby umożliwić sowobodny ruch (rozciąganie i skurczenie wzdłuzne)

a jakie powinno być przemyślane deskowanie ?

może się wydłużyć nawet do metra

chyba troche przesadziles

dane ze strony Gamrata

panele podsufitki o długości do 1 m przycinać na długość o 4 mm krótszą niż rozstaw wewnętrznych krawędzi listew “J” .

Przy stosowaniu paneli o długości powyżej 1 m, dopasowanie długości paneli powinno uwzględnić temperaturę montażu i długość elementu (wyliczenie zmiany długości panela podsufitki DL, wynikającej ze zmian temperatury, można obliczyć wg poniższego wzoru).

DL = L * Dt * a

a - współczynnik wydłużalności liniowej - dla PVC a = 0,08 mm/m oC

L - długość podsufitki

Dt - różnica temperatury pomiędzy temperaturą skrajną minimalną (t min. = -30 oC)

lub maksymalną (t max. = + 40 oC) i temperaturą montażu (t mont.)

Przykład:

Podsufitka ma długość 2 m, montaż odbywa się w temp. + 20 oC

DL1 = L * (t max. - t mont.) * a

DL1 = 2m * (40oC - 20oC) * 0,08 = 3,2 mm

- o tyle maksymalnie panel się wydłuży.

DL2 = L * (t min. - t mont.) * a

DL2 = 2m* (- 30o - 20o) * 0,08 = - 8 mm

- o tyle maksymalnie panel się się skróci.

Z wyliczeń wynika, że podsufitkę należy przyciąć na długość 1,97 m. Skrócenie panela DL2 zostanie niewidoczne (listwa “J” nachodzi na panel na głębokość około 18 mm).

Gość ANSEXXX

kolego nie chcę być okrutny lecz to co podajesz to są sprawy czysto teoretyczne

- pierwsza sprawa gwarantuję iż nie wykonasz tego co do 100-nych mm

- druga sprawa drewno jakie stosuje się na podbitkę deskowanie jest materiałem suszonym - lecz jako materiał dostosuje sie do warunków zewnętrznych aczkolwiek jego rozciąganie jak kurczenie jest znikome o ile jest zakonserwowane jednynie jako materiał zle obrobiony i nie zakonserwowany może sie wypatrzyć

więc nie przesadzaj z teorią

ale ja podbitke chce wykonac z PCV

cos w tym stylu

http://askala.republika.pl/slides/podbitka.jpeg

w ta strone i w ten sposob mocowanie podbitka na calym dachu,

nie wiem do konca czy sie rozumiemy, zadam inaczej pytanie jaka moge dac najdluzsza dlugosc podbitki, laczac je Złączem środkowym aby mi sie w zimie w tym miejscu nie porobily szpary albo w upaly nie wybrzuszyly

praktyke dopiero zdobede wic narazie trzymam sie teorii lub wiedzy fachowców

• 1 month później...
  • 8 months później...