agnieszka1980 05.01.2009 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Witam,czy ktoś już się dowiadywał o świadectwa energetyczne, które trzeba teraz mieć żeby oddać budynek?Gdzie można je zdobyć i czy w ogóle można?Np. w W-wie lub okolicach?Nie udało nam się oddać w zeszłym roku i teraz będzie problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 05.01.2009 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 http://www.jkdoradca.pl/ np. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 05.01.2009 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Można u każdego np. architekta. Byleby się na tym znał - z tym może być problem Może by tak... Ech... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 05.01.2009 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Można u każdego np. architekta. u konstruktora i sanitariusza też mozna . pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 05.01.2009 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 ja przyjme dom bez swiadectwa. jak narazie to potrzebny zdaje sie jest tylko tym co chca sprzedac. No chiba nie... EDIT (dla niedowiarków): Źródło http://www.mi.gov.pl: Obowiązek ustalenia charakterystyki energetycznej budynku w formie świadectwa charakterystyki energetycznej, wynika z ustawy Prawo budowlane. Świadectwa są sporządzane dla budynku oddawanego do użytkowania oraz budynku podlegającego zbyciu lub wynajmowi, a także w przypadku, gdy w wyniku przebudowy lub remontu budynku uległa zmianie jego charakterystyka energetyczna. [...] Zgodnie z art. 57 ust. 1 pkt 7 ustawy - Prawo budowlane inwestor jest obowiązany dołączyć świadectwo charakterystyki energetycznej budynku do zawiadomienia o zakończeniu budowy lub wniosku o udzielenie pozwolenia na użytkowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 06.01.2009 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 PS. Mam nadzieję, żę FlashBack nie jest inspektorem nadzoru budowlanego, który publicznie ogłosił, że będzie łamał prawo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laspalmas 06.01.2009 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Zgodnie z art. 57 ust. 1 pkt 7 ustawy - Prawo budowlane inwestor jest obowiązany dołączyć świadectwo charakterystyki energetycznej budynku do zawiadomienia o zakończeniu budowy lub wniosku o udzielenie pozwolenia na użytkowanie. Czy ten obowiązek dotyczy też zgłoszeń do budynków które zostały wybudowane na podstawie starych pozwoleń na budowe czy tylko do budynków które dostały pozwolenie na budowę po 1 stycznia 2009 r? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akte 06.01.2009 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Czy ten obowiązek dotyczy też zgłoszeń do budynków które zostały wybudowane na podstawie starych pozwoleń na budowe czy tylko do budynków które dostały pozwolenie na budowę po 1 stycznia 2009 r? Dotyczy, niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 06.01.2009 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Czy ten obowiązek dotyczy też zgłoszeń do budynków które zostały wybudowane na podstawie starych pozwoleń na budowe czy tylko do budynków które dostały pozwolenie na budowę po 1 stycznia 2009 r? Bez względu na to kiedy została rozpoczęta budowa, wszystkie domy oddawane do użytku po 01.01.2009r. posiadają taki obowiązek. ALE UWAGA – wyliczenie dla domu wg. WT ma być dokonane na „starych” warunkach skrajnych (obowiązują zapisy WT z Rozporządzenia o warunkach ……. z 2002 + nowele do listopada 2008r.). Problemem jest fakt, że wszystkie programy „wyliczające” bazują na WT obowiązujących od 01.01.2009r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorgyus 06.01.2009 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 dzwonilem do swojego KB i powiedzial ze mnie to nie dotyczy ,mam pozwolenie z 2007 roku i jeszcze budowa nie skonczona a w ustawie jest wpis : 7. Przepisów ust. 3-6 nie stosuje się do budynków 7) wolnostojących o powierzchni użytkowej poniżej 50 m2.", moj ma wg projektu 274m2 wiec sie nia lapie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 06.01.2009 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 dzwonilem do swojego KB i powiedzial ze mnie to nie dotyczy ,mam pozwolenie z 2007 roku i jeszcze budowa nie skonczona a w ustawie jest wpis : 7. Przepisów ust. 3-6 nie stosuje się do budynków 7) wolnostojących o powierzchni użytkowej poniżej 50 m2.", moj ma wg projektu 274m2 wiec sie nia lapie Zmień tego kierbuda na nowszy model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laspalmas 06.01.2009 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 No to ból straszliwy... trzeba będzie wydać trochę kasy bez sensu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 06.01.2009 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 dzwonilem do swojego KB i powiedzial ze mnie to nie dotyczy ,mam pozwolenie z 2007 roku i jeszcze budowa nie skonczona a w ustawie jest wpis : 7. Przepisów ust. 3-6 nie stosuje się do budynków 7) wolnostojących o powierzchni użytkowej poniżej 50 m2.", moj ma wg projektu 274m2 wiec sie nia lapie Mój własnie mnie pocieszył, że własnie mnie juz dotyczy Pozwolenie 2007. Poza tym on nie bedzie mógł najprawdopodobniej przeprowadzic audytu, bo jest związany z budową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 06.01.2009 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Poza tym on nie bedzie mógł najprawdopodobniej przeprowadzic audytu, bo jest związany z budową. Myśle, że jak już za jakiś miesiąc się pogodzimy z faktem, ze trzeba ten papierek przygotować zaczną się pojawiać posty w stylu: - buduję w XX, poszukuję osoby, która mi w okolicy podbije świadectwo - już jest przygotowane - wystarczy się podpisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 06.01.2009 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Pozwolenie 2007. Poza tym on nie bedzie mógł najprawdopodobniej przeprowadzic audytu, bo jest związany z budową. A jakby nie był, to by umiał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 06.01.2009 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Pozwolenie 2007. Poza tym on nie bedzie mógł najprawdopodobniej przeprowadzic audytu, bo jest związany z budową. A jakby nie był, to by umiał? Powiedział, że tak (młody kierbud) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 06.01.2009 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Pozwolenie 2007. Poza tym on nie bedzie mógł najprawdopodobniej przeprowadzic audytu, bo jest związany z budową. A jakby nie był, to by umiał? Powiedział, że tak (młody kierbud) To niech Ci przygotuje, a Ty dasz tylko jakiemuś innemu mającemu uprawnienia do sprawdzenia i klepnięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 06.01.2009 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 No w ten sposób zafundowaliśmy sobie kolejną fikcję... Jednak Polak potrafi.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emi601 06.01.2009 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 7. Przepisów ust. 3-6 nie stosuje się do budynków 7) wolnostojących o powierzchni użytkowej poniżej 50 m2.", moj ma wg projektu 274m2 wiec sie nia lapie ekhm, ekhm, czy dobrze rozumiem? czy mój wolnostojący bydynek garażowy o pow 65 m2 bedzie musiał posiadać świadectwo energetyczne? bo mnie już skołowało to wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 06.01.2009 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Pozwolenie 2007. Poza tym on nie bedzie mógł najprawdopodobniej przeprowadzic audytu, bo jest związany z budową. A jakby nie był, to by umiał? Powiedział, że tak (młody kierbud) To niech Ci przygotuje, a Ty dasz tylko jakiemuś innemu mającemu uprawnienia do sprawdzenia i klepnięcia. Akurat jesli chodzi o audytorów to znam 3: - kierbud - 2 kolegów co "robią" uprawnienia Jak na razie nie grozi mi składanie dokumentów do odbioru. Mam SSO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts