Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Świadectwo Energetyczne ??? Gdzie???

Recommended Posts

• Odpowiedzi 249
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ja przyjme dom bez swiadectwa. jak narazie to potrzebny zdaje sie jest tylko tym co chca sprzedac.

No chiba nie...

EDIT (dla niedowiarków):

Źródło http://www.mi.gov.pl:

Obowiązek ustalenia charakterystyki energetycznej budynku w formie świadectwa charakterystyki energetycznej, wynika z ustawy Prawo budowlane. Świadectwa są sporządzane dla budynku oddawanego do użytkowania oraz budynku podlegającego zbyciu lub wynajmowi, a także w przypadku, gdy w wyniku przebudowy lub remontu budynku uległa zmianie jego charakterystyka energetyczna.

[...]

Zgodnie z art. 57 ust. 1 pkt 7 ustawy - Prawo budowlane inwestor jest obowiązany dołączyć świadectwo charakterystyki energetycznej budynku do zawiadomienia o zakończeniu budowy lub wniosku o udzielenie pozwolenia na użytkowanie.

Zgodnie z art. 57 ust. 1 pkt 7 ustawy - Prawo budowlane inwestor jest obowiązany dołączyć świadectwo charakterystyki energetycznej budynku do zawiadomienia o zakończeniu budowy lub wniosku o udzielenie pozwolenia na użytkowanie.

Czy ten obowiązek dotyczy też zgłoszeń do budynków które zostały wybudowane na podstawie starych pozwoleń na budowe czy tylko do budynków które dostały pozwolenie na budowę po 1 stycznia 2009 r?

Czy ten obowiązek dotyczy też zgłoszeń do budynków które zostały wybudowane na podstawie starych pozwoleń na budowe czy tylko do budynków które dostały pozwolenie na budowę po 1 stycznia 2009 r?

Bez względu na to kiedy została rozpoczęta budowa, wszystkie domy oddawane do użytku po 01.01.2009r. posiadają taki obowiązek.

ALE UWAGA – wyliczenie dla domu wg. WT ma być dokonane na „starych” warunkach skrajnych (obowiązują zapisy WT z Rozporządzenia o warunkach ……. z 2002 + nowele do listopada 2008r.).

Problemem jest fakt, że wszystkie programy „wyliczające” bazują na WT obowiązujących od 01.01.2009r.

dzwonilem do swojego KB i powiedzial ze mnie to nie dotyczy ,mam pozwolenie z 2007 roku i jeszcze budowa nie skonczona

a w ustawie jest wpis :

7. Przepisów ust. 3-6 nie stosuje się do budynków

7) wolnostojących o powierzchni użytkowej poniżej 50 m2.",

moj ma wg projektu 274m2 wiec sie nia lapie

dzwonilem do swojego KB i powiedzial ze mnie to nie dotyczy ,mam pozwolenie z 2007 roku i jeszcze budowa nie skonczona

a w ustawie jest wpis :

:o :o :o :lol:

Zmień tego kierbuda na nowszy model. :lol:

a w ustawie jest wpis :

Mój własnie mnie pocieszył, że własnie mnie juz dotyczy :evil:

Pozwolenie 2007. Poza tym on nie bedzie mógł najprawdopodobniej przeprowadzic audytu, bo jest związany z budową. :(

Poza tym on nie bedzie mógł najprawdopodobniej przeprowadzic audytu, bo jest związany z budową. :(
Myśle, że jak już za jakiś miesiąc się pogodzimy z faktem, ze trzeba ten papierek przygotować zaczną się pojawiać posty w stylu:

- buduję w XX, poszukuję osoby, która mi w okolicy podbije świadectwo - już jest przygotowane - wystarczy się podpisać.

ekhm, ekhm, czy dobrze rozumiem? czy mój wolnostojący bydynek garażowy o pow 65 m2 bedzie musiał posiadać świadectwo energetyczne?

bo mnie już skołowało to wszystko.

Pozwolenie 2007. Poza tym on nie bedzie mógł najprawdopodobniej przeprowadzic audytu, bo jest związany z budową. :(

A jakby nie był, to by umiał?

Powiedział, że tak (młody kierbud) :wink:

To niech Ci przygotuje, a Ty dasz tylko jakiemuś innemu mającemu uprawnienia do sprawdzenia i klepnięcia.

Akurat jesli chodzi o audytorów to znam 3:

- kierbud

- 2 kolegów co "robią" uprawnienia

Jak na razie nie grozi mi składanie dokumentów do odbioru. Mam SSO :D