sSiwy12 06.01.2009 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 ekhm, ekhm, czy dobrze rozumiem? czy mój wolnostojący bydynek garażowy o pow 65 m2 bedzie musiał posiadać świadectwo energetyczne? bo mnie już skołowało to wszystko. W cytowanym Art.5.7.7 PB jest jeszcze: 5.7.5) przemysłowych i gospodarczych o zapotrzebowaniu na energię nie większym niż 50 kWh/m2/rok; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 06.01.2009 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Pozwolenie 2007. Poza tym on nie bedzie mógł najprawdopodobniej przeprowadzic audytu, bo jest związany z budową. Podstawa prawna na to! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 06.01.2009 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Pozwolenie 2007. Poza tym on nie bedzie mógł najprawdopodobniej przeprowadzic audytu, bo jest związany z budową. Podstawa prawna na to! Ma być, jeśli uchwalą nowelę PB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 06.01.2009 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Pozwolenie 2007. Poza tym on nie bedzie mógł najprawdopodobniej przeprowadzic audytu, bo jest związany z budową. Podstawa prawna na to! Nie znam Jak dla mnie, to byłoby lepiej, gdyby mógł się tym zając kierbud. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 06.01.2009 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Pozwolenie 2007. Poza tym on nie bedzie mógł najprawdopodobniej przeprowadzic audytu, bo jest związany z budową. Podstawa prawna na to! Nie znam Jak dla mnie, to byłoby lepiej, gdyby mógł się tym zając kierbud. Dla Ciebie lepiej, gorzej dla nabywcy (i dla sprawy ogólnie) [nie chodzi mi tu konkretnie o Ciebie, ale ogólnie o taką praktykę, że kierbudy będę da facto sami sobie wystawiać świadectwa] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 06.01.2009 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Nie znam Jak dla mnie, to byłoby lepiej, gdyby mógł się tym zając kierbud. Dla Ciebie lepiej, gorzej dla nabywcy (i dla sprawy ogólnie) [nie chodzi mi tu konkretnie o Ciebie, ale ogólnie o taką praktykę, że kierbudy będę da facto sami sobie wystawiać świadectwa] No fakt większe pola do nadużyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorgyus 06.01.2009 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 gorgyus napisał: dzwonilem do swojego KB i powiedzial ze mnie to nie dotyczy ,mam pozwolenie z 2007 roku i jeszcze budowa nie skonczona a w ustawie jest wpis : 7. Przepisów ust. 3-6 nie stosuje się do budynków 7) wolnostojących o powierzchni użytkowej poniżej 50 m2.", moj ma wg projektu 274m2 wiec sie nia lapie Zmień tego kierbuda na nowszy model. moj KB mam dosc sporo tych swoich uprawnien wlacznie z sadowym budowlanym wiec chyba sie nie myli a co do samej tresci ustawy jest przeciez napisane,no chyba ze ja zle rozmumiem nie dotyczny budynkow wolnostojacych powyzej 50m2 pow .urzytkowej moj budynek jest wolnostojacy ,nie jest w zabudowie szeregowej ani blizniaczje wiec lapie sie na wyjatki bo ma powyzej 50m2 pow.urzytkowej czy ja zle rozmumiem pojecie budynku wolnostojacego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorgyus 06.01.2009 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 gorgyus napisał: dzwonilem do swojego KB i powiedzial ze mnie to nie dotyczy ,mam pozwolenie z 2007 roku i jeszcze budowa nie skonczona a w ustawie jest wpis : 7. Przepisów ust. 3-6 nie stosuje się do budynków 7) wolnostojących o powierzchni użytkowej poniżej 50 m2.", moj ma wg projektu 274m2 wiec sie nia lapie Zmień tego kierbuda na nowszy model. moj KB mam dosc sporo tych swoich uprawnien wlacznie z sadowym budowlanym wiec chyba sie nie myli a co do samej tresci ustawy jest przecierz napisane,no chyba ze ja zle rozmumiem nie dotyczny budynkow wolnostojacych powyzej 50m2 pow .uzytkowej moj budynek jest wolnostojacy ,nie jest w zabudowie szeregowej ani blizniaczje wiec lapie sie na wyjatki bo ma powyzej 50m2 pow.uzytkowej czy ja zle rozmumiem pojecie budynku wolnostojacego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 06.01.2009 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Nie znam Jak dla mnie, to byłoby lepiej, gdyby mógł się tym zając kierbud. Dla Ciebie lepiej, gorzej dla nabywcy (i dla sprawy ogólnie) [nie chodzi mi tu konkretnie o Ciebie, ale ogólnie o taką praktykę, że kierbudy będę da facto sami sobie wystawiać świadectwa] No fakt większe pola do nadużyć Przecież cały ten certyfikat to pole do nadużyć. "Panie mam w skosach 30 cm wełny a na ścianach 15cm styro, a w podłodze 20." gdy w rzeczywistości jest 25, 12 i 15. Ale kto to będzie sprawdzał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 06.01.2009 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Przecież cały ten certyfikat to pole do nadużyć. "Panie mam w skosach 30 cm wełny a na ścianach 15cm styro, a w podłodze 20." gdy w rzeczywistości jest 25, 12 i 15. Ale kto to będzie sprawdzał... Niestety. Jak to zostało ładnie napisane w wątku bliźniaczym. Ten certyfikat miałby sens przed budową domu, a nie po. Każdy miałby wybór ile ocieplenia, jakie źródło ogrzewania,itp. Dodatkowym impulsem do budownictwa energooszczędnego powinny byc ulgi i dopłaty do pomp ciepła, solarów. Na pewno byłoby to z korzyścią dla środowiska, niekoniecznie dla spółek węglowych, kurków gazowych i tym podobnych. Sami doskonale wiecie jak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 06.01.2009 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 7) wolnostojących o powierzchni użytkowej poniżej 50 m2.", bo ma powyzej 50m2 pow.uzytkowej czy ja zle rozmumiem pojecie budynku wolnostojacego? pewnie dobrze rozumiesz pojęcie budynku wolnostojącego, ale rozumiesz powyżej/poniżej? sorry ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 06.01.2009 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 wiec lapie sie na wyjatki bo ma powyzej 50m2 pow.uzytkowej czy ja zle rozmumiem pojecie budynku wolnostojacego? Nie wiem jak to rozumiesz, ale na pewno nieuważnie czytasz UPDATE: no tak, nie zdążyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorgyus 06.01.2009 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 dobra za szybko czytam jest napisane ponizej sorrki wyczytalem tez taki tekst: Świadectwa energetyczne - czyli dokumenty mówiące o zużyciu energii przez budynek – od 1 stycznia 2009 roku zaczną obowiązywać świadectwa energetyczne dla budynków i mieszkań, które będą sprzedawane lub wynajmowane. Jest to efekt wdrożenia unijnej dyrektywy. Od początku 2009 roku mieszkania i domy, a także magazyny oraz powierzchnie biurowe, które będą sprzedawane lub wynajmowane, muszą posiadać świadectwo energetyczne O konieczności wprowadzenia świadectw energetycznych dla budynków mówi unijna dyrektywa z 2003 roku która w Polsce miała być wprowadzona w życie ponad dziewięć miesięcy temu. Na razie jest gotowy projekt stosownej ustawy. Przepisy mają wejść w życie na początku 2009 roku. rozmiem to tak ze jesli buduje na sprzedaz lub pod wynajem to musze a jesli dla siebie to nie nie ma tez w ustawie napisane czy dotyczy to budynkow ktore powstaja , przecierz prawo nie dziala wstecz kazdy przeciez wie ze jak buduje dla siebie to w izolacje kladzie dosc duze naklady finansowe bo kto wybuduje sobie dom bez ocieplecie ? bo i po co?dla siebie?by placici za opal ,jaki by on nie by ,sporo kasy. ale tak jak pisali wyzej da sie wszytsko obejsc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 06.01.2009 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Przecież cały ten certyfikat to pole do nadużyć. "Panie mam w skosach 30 cm wełny a na ścianach 15cm styro, a w podłodze 20." gdy w rzeczywistości jest 25, 12 i 15. Ale kto to będzie sprawdzał... Niestety. Jak to zostało ładnie napisane w wątku bliźniaczym. Ten certyfikat miałby sens przed budową domu, a nie po. Każdy miałby wybór ile ocieplenia, jakie źródło ogrzewania,itp. Dodatkowym impulsem do budownictwa energooszczędnego powinny byc ulgi i dopłaty do pomp ciepła, solarów. Na pewno byłoby to z korzyścią dla środowiska, niekoniecznie dla spółek węglowych, kurków gazowych i tym podobnych. Sami doskonale wiecie jak jest. to ŚWIADECTWO (to tak, żeby było inaczej niż w każdym innym kraju) i nie żaden audyt/or energetyczny, bo to całkiem co innego i nie Panie, mam w skosach itp, tylko dokumentacja (jak ktoś fałuszje dokumentację to powinien ponieść za to konsekwencje) i przed budową będziesz mógł skorzystać , tak jak w wątku bliźniaczym, z programu do wyliczenia co daje (nota bene lekko przekłamane) zastosowanie danych materiałów i źródeł ciepła, na które często jest się z góry skazanym także duch ci w prawdzie ochoczy, ale ciało mdłe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 06.01.2009 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 to ŚWIADECTWO (to tak, żeby było inaczej niż w każdym innym kraju) i nie żaden audyt/or energetyczny, bo to całkiem co innego i nie Panie, mam w skosach itp, tylko dokumentacja (jak ktoś fałuszje dokumentację to powinien ponieść za to konsekwencje) Tylko jak udowodnić tą dokumentację? Co mam robić zdjęcia z linijką przy każdym etapie budowy? Developer opuści lekko stelaż na skosach i 5cm i w świadectwie bedzie że jest 25cm ocieplenia a defacto jest 20. I 99% nabywców nigdy się nie dowie, że tam jest tylko 20cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 06.01.2009 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 dobra za szybko czytam wyczytalem tez taki tekst: (............) rozmiem to tak ze jesli buduje na sprzedaz lub pod wynajem to musze a jesli dla siebie to nie nie ma tez w ustawie napisane czy dotyczy to budynkow ktore powstaja , przecierz prawo nie dziala wstecz Wydaje się, że nie tylko szybko, ale i nieodpowiednie teksty. Weź na tapetę Ustawę Prawo Budowlane i Rozporządzenie o WT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 06.01.2009 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 proponuję nie dyskutować więcej w tym wątku, raz, że autorak pytała o coś innego, dwa, że słynie z popełniania nowych tematów pomimo, że można spokojnie zadać pytanie w innym, ale wiadomo stolyca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 06.01.2009 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 to ŚWIADECTWO (to tak, żeby było inaczej niż w każdym innym kraju) i nie żaden audyt/or energetyczny, bo to całkiem co innego i nie Panie, mam w skosach itp, tylko dokumentacja (jak ktoś fałuszje dokumentację to powinien ponieść za to konsekwencje) Tylko jak udowodnić tą dokumentację? Co mam robić zdjęcia z linijką przy każdym etapie budowy? Developer opuści lekko stelaż na skosach i 5cm i w świadectwie bedzie że jest 25cm ocieplenia a defacto jest 20. I 99% nabywców nigdy się nie dowie, że tam jest tylko 20cm. Tylko co ma świadectwo, do tego faktu, że oszukuje. Pewnie bez świadectwa zrobił by dokładnie to samo. I dokładnie tak samo wpierał by, tak jak i teraz wpiera nabywcom, że jest tam te rzeczone 25 cm wełny. Tak jak kłamał wcześniej twierdząc, że budynek został wykonany zgodnie z projektem, tak skłamie jeszcze raz - ale mi "mecyje" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 06.01.2009 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 ale wiadomo stolyca Te se gęby Stolycom nie wycieroj, mocium panie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12marek 06.01.2009 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Czyli mam bonusa od Ojczyzny. Nie wyrobiłem sie z odbiorem do końca roku to - muszę jeszcze zrobić świadectwo Jak tak dalej pójdzie to nie nadążę. S........... syństwo i tyle! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts