Trociu 11.01.2009 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 A ja mam takie pytanie. Jak już się naczytałem, na finalne wskażniki tegoż świadectwa/certyfikatu ma wpływ tym, czym ogrzewamy. Dużo z nas ma piece na ekogroszek. Ale można w nich równiez palić pelletami, pestkami, czy innymi podobnymi rzeczami. Czy podanie do certyfikatu, że nie palę węglem ale dajmy na to pelletami ze słomy wpłynie dodatnio/ujemnie na finalny wynik?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 11.01.2009 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 A ja mam takie pytanie. Jak już się naczytałem, na finalne wskażniki tegoż świadectwa/certyfikatu ma wpływ tym, czym ogrzewamy. Dużo z nas ma piece na ekogroszek. Ale można w nich równiez palić pelletami, pestkami, czy innymi podobnymi rzeczami. Czy podanie do certyfikatu, że nie palę węglem ale dajmy na to pelletami ze słomy wpłynie dodatnio/ujemnie na finalny wynik??Zastosowanie takiego paliwa wpłynie na wynik ujemnie , tzn. da niższą i to znacznie wartość EP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 11.01.2009 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 A ja mam takie pytanie. Jak już się naczytałem, na finalne wskażniki tegoż świadectwa/certyfikatu ma wpływ tym, czym ogrzewamy. Dużo z nas ma piece na ekogroszek. Ale można w nich równiez palić pelletami, pestkami, czy innymi podobnymi rzeczami. Czy podanie do certyfikatu, że nie palę węglem ale dajmy na to pelletami ze słomy wpłynie dodatnio/ujemnie na finalny wynik?? Kolejne dobre pytanie wg mnie. Jak grzejesz peletami to niby jest to biomasa więc wskaźnik 0,2. Ale w sumie to jeżeli dany kocioł ma możliwość spalania biomasy to można liczyć biomasę do EP wg mnie. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 11.01.2009 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 Ale w sumie to jeżeli dany kocioł ma możliwość spalania biomasy to można liczyć biomasę do EP wg mnie.Oczywiście. Wtedy to właściciel domu czy jego użytkownik bierze odpowiedzialność za zmianę charakterystyki energetycznej budynku. Jeżeli dla lepszego świadectwa oświadczył, że używa peletów do palenia, a potem pali ekogroszkiem, to powinien też uzyskać nowe świadectwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 11.01.2009 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 Ale w sumie to jeżeli dany kocioł ma możliwość spalania biomasy to można liczyć biomasę do EP wg mnie.Oczywiście. Wtedy to właściciel domu czy jego użytkownik bierze odpowiedzialność za zmianę charakterystyki energetycznej budynku. Jeżeli dla lepszego świadectwa oświadczył, że używa peletów do palenia, a potem pali ekogroszkiem, to powinien też uzyskać nowe świadectwo. Czyli kombinacje jak najbardziej prawnie dozwolone . Wg mnie kolejny gwóźdz do trumny. Swiadectwo które mozna "skręcac" na maksa. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 11.01.2009 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 Ale w sumie to jeżeli dany kocioł ma możliwość spalania biomasy to można liczyć biomasę do EP wg mnie.Oczywiście. Wtedy to właściciel domu czy jego użytkownik bierze odpowiedzialność za zmianę charakterystyki energetycznej budynku. Jeżeli dla lepszego świadectwa oświadczył, że używa peletów do palenia, a potem pali ekogroszkiem, to powinien też uzyskać nowe świadectwo.Wezmę jak najbardziej to na siebie, w szczególności że nowe świadectwo będę potrzebował za jakieś min. 15 lat, więc i tak bym musiał o nowe wystąpić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrk 11.01.2009 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 A ja spotkałem się z opinią, że nie musimy załatwiać świadectwa energetycznego... Podobno wynika to z tego, że "Świadectwa są sporządzane dla budynku oddawanego do użytkowania..." czyli wymagają "udzielenia pozwolenia na użytkowanie", a nasze ukochane domki tego nie wymagają - bo stosuje się dla nich procedurę "zawiadomienia o zakończeniu budowy obiektu budowlanego" - a to zupełnie co innego. Nie wiem czy to prawda, bo się na tym nie znam... ale może... może... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzipBudowniczy 12.01.2009 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 niesstety nieprawda, mnie nadzor poprosil o swiadectwo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 12.01.2009 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 A ja spotkałem się z opinią, że nie musimy załatwiać świadectwa energetycznego... Podobno wynika to z tego, że "Świadectwa są sporządzane dla budynku oddawanego do użytkowania..." czyli wymagają "udzielenia pozwolenia na użytkowanie", a nasze ukochane domki tego nie wymagają - bo stosuje się dla nich procedurę "zawiadomienia o zakończeniu budowy obiektu budowlanego" - a to zupełnie co innego. Nie wiem czy to prawda, bo się na tym nie znam... ale może... może... Kiedyś też tak myślałęm- pozwolenie na użytkowanie to coś innego niz oddawanie budynku do użytkowania, któremu podlega każdy. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 17.01.2009 01:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 Oj już nie becz, człowieku. Chcesz świadectwo? Mogę Ci zrobić w promocji jestem zainteresowany - dawaj! Potrzebujesz jakieś dane? Ups - przeoczyłem temat (a wlasciwie to skrypt jest do bani - nie informuje mnie o nowych postach w watku). A w meritum: Tak - potrzebuje wlasciwie caly projekt! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 17.01.2009 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 A w meritum: Tak - potrzebuje wlasciwie caly projekt! Wydawało mi się, że już się budujesz. Czyżby to była samowolka budowlana ? W Twoim Sienniku Budywy jakoś ciągle nic się nie dzieje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 17.01.2009 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 A ja spotkałem się z opinią, że nie musimy załatwiać świadectwa energetycznego... Podobno wynika to z tego, że "Świadectwa są sporządzane dla budynku oddawanego do użytkowania..." czyli wymagają "udzielenia pozwolenia na użytkowanie", a nasze ukochane domki tego nie wymagają - bo stosuje się dla nich procedurę "zawiadomienia o zakończeniu budowy obiektu budowlanego" - a to zupełnie co innego. Nie wiem czy to prawda, bo się na tym nie znam... ale może... może... Niestety nie jest to prawdą; Stanowi o tym PB Art. 54. Do użytkowania obiektu budowlanego, na którego wzniesienie jest wymagane pozwolenie na budowę, można przystąpić, z zastrzeżeniem art. 55 i 57, po zawiadomieniu właściwego organu o zakończeniu budowy, jeżeli organ ten, w terminie 21 dni od dnia doręczenia zawiadomienia, nie zgłosi sprzeciwu w drodze decyzji., Oraz zapisy: PB Art.57.1. 1. Do zawiadomienia o zakończeniu budowy obiektu budowlanego lub wniosku o udzielenie pozwolenia na użytkowanie inwestor jest obowiązany dołączyć: 7) kopię świadectwa charakterystyki energetycznej budynku, z zastrzeżeniem art. 5 ust.7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 17.01.2009 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 A w meritum: Tak - potrzebuje wlasciwie caly projekt! Wydawało mi się, że już się budujesz. Czyżby to była samowolka budowlana ? W Twoim Sienniku Budywy jakoś ciągle nic się nie dzieje . Hmm... Obawiam się, że nie rozumiem. A co do Siennika, to jakoś nie mogę znaleźć siły - im dłużej nic nie piszę, tym więcej mam do nadrobienia i tym bardziej mi się nie chce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 17.01.2009 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 Hmm... Obawiam się, że nie rozumiem. A w meritum: Tak - potrzebuje wlasciwie caly projekt! Planujesz budowę następnego domu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 17.01.2009 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 Hmm... Obawiam się, że nie rozumiem. A w meritum: Tak - potrzebuje wlasciwie caly projekt! Planujesz budowę następnego domu ? Wiesz co - planuję, ale prześledź lepiej cały tok rozmowy mojej z 12marekiem On chciał świadectwo i się pytał, czy potrzebuję dane, na co ja, że owszem - cały projekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 17.01.2009 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 Wiesz co - planuję, ale prześledź lepiej cały tok rozmowy mojej z 12marekiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12marek 19.01.2009 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 Witam, Ale Wam namieszałem DEPI: chwila nieobecności na forum i już ktoś Cię wyprzedził. Wstępnie jestem umówiony ale ciekaw jestem jaka jest ta cena promocyjna ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 19.01.2009 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 Spoko - ja się nie napraszam Wiesz - to zależy od stopnia złożoności budowli, ale jeśli nie ma jakichś udziwnień, to myślę, że kwota z dwoma zerami na końcu byłaby wystarczająca. Nawet brutto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 20.01.2009 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 Może się komuś przyda: http://ekocert.eu/arkusz.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 20.01.2009 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 Ta firma właśnie trafiła do mojego osobistego ołtarzyka dla everyday heroes - UŻYWAJĄ .ODS!!! Wow - po raz pierwszy chyba to widze na własne oczy i mam ochotę ich wyściskać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts