Jezier 27.01.2009 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Myślę, że już niedługo większość gotowych projektów będzie miała przygotowaną charakterystykę zostanie tylko wprowadzić w jakimś programie miejsce wybudowania oraz liczbę mieszkańców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 27.01.2009 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Myślę, że już niedługo większość gotowych projektów będzie miała przygotowaną charakterystykę zostanie tylko wprowadzić w jakimś programie miejsce wybudowania oraz liczbę mieszkańców.Link, ktry podałem pozwala na ściągnięcie charakterystyk energetycznych dla ponad 100 projektów z różnych pracowni. Np obecnie dostępne są charakterystyki dla następujących projektów Muratora : C110b Dom za rogiem - wariant II C114 Znany C117a Codzienny - wariant I C118b Ciekawy - wariant II C183a Faworyt - wariant I C192 Dom nad stawem C197 Niebagatelny C84 Gustowny D06 Mały D88 Reprezentacyjny M03a Moje miejsce - wariant I M04b Wspanialy - wariant II M05a Niewielki - wariant I M08 Na każdą pogodę M09a W dobrym guście - wariant I M11 Miła chwila M32a Zielona równina - wariant I M36a Spokojna przystań - wariant I M42 Przemyślany WM24 Pluszcz . Dla pracowni Archon+ jest ich jeszcze więcej : Dom pod Jarząbem Dom pod Jarząbem_solar Dom pod Jarząbem_wentyl DOM W DĄBRÓWKACH (G2) DOM W DĄBRÓWKACH (G2)-SOLARY DOM W DĄBRÓWKACH (G2)-WENTYLACJA DOM W DMUCHAWCACH DOM W DMUCHAWCACH-SOLARY DOM W DMUCHAWCACH-WENTYLACJA Dom w Gladiolach 2 Dom w Gladiolach2_solar Dom w Gladiolach2_wentyl Dom w Glicyniach Dom w Glicyniach_solar Dom w Glicyniach_wentyl Dom w Kokosach Dom w Kokosach_solary Dom w Kokosach_wentyl Dom w Koniczynce Dom w Koniczynce_solary Dom w Koniczynce_wentyl Dom w Kosówce_solary Dom w Kosówce_wentylacja Dom w Lobeliach Dom w Lobeliach_solary Dom w Lobeliach_wentyl Dom w Lucernie Dom w Lucernie _wentyl Dom w Lucernie_solar Dom w Poziomkach Dom w Poziomkach 3 Dom w Poziomkach 3_solary Dom w Poziomkach 3_wentyl Dom w Poziomkach_solary Dom w Poziomkach_wentylacja DOM W RODODENDRONACH 3 (G) DOM W RODODENDRONACH 3 (G)-SOLARY DOM W RODODENDRONACH 3 (G)-WENTYLACJA Dom w Rododendronach 5 Dom w Rododendronach 5_solar Dom w Rododendronach 5_wentylacja Dom w Rododendronach_2 Dom w Rododendronach_2_solary Dom w Rododendronach_2_wentylacja Dom w Tamaryszkach 2 Dom w Tamaryszkach 2_solary Dom w Tamaryszkach 2_wentyl Dom w Tymianku Dom w Tymianku_2 Dom w Tymianku_2_solar Dom w Tymianku_2_wentyl Dom w Tymianku_solar Dom w Tymianku_wentyl Dom w Werbenach 3 Dom w Werbenach 3_solary Dom w Werbenach 3_wentyl Dom w Winogronach Dom w Winogronach G Dom w Winogronach G_solar Dom w Winogronach G_wentylacja Dom w Winogronach_solar Dom w Winogronach_wentylacja Dom w Winorośli 3 Dom w Winorośli 3_solar Dom w Winorośli 3_wentylacja DOM W ŻURAWINIE 2 DOM W ŻURAWINIE 2_solary DOM W ŻURAWINIE 2_wentylacja Dom w Łubinie Dom w Łubinie_solar Dom w Łubinie_wentylacja . To dobra narzędzie nie tylko dla audytorów sporządząjących świadectwa, ale też dla inwestorów - można "ściągnąć" charakterystykę i przeanalizować jaka będzie wartość EP, lub co bardziej IMHO istotne EK dla różnych rozwiązań materiałowych. Nie zastąpi to może do końca programu OZC, ale jest dużym ułatwieniem w podejmowaniu decyzji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba_x 29.01.2009 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 można samemu policzyć np. tu : http://bdec.builddesk.pl/index.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heniecki 01.02.2009 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 A ja mam pytanko, jesli nie spelnie tych wymogow odnosnie domu energooszczednego bo bede mial ogrzewanie el. tzn. ze co nie dostane pozwolenia na uzytkowanie i zamieszkanie.Bo przeciez pewnych spraw po wybudowaniu juz sie nie da poprawic zeby dom spelnial te wymogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 01.02.2009 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 A ja mam pytanko, jesli nie spelnie tych wymogow odnosnie domu energooszczednego bo bede mial ogrzewanie el. tzn. ze co nie dostane pozwolenia na uzytkowanie i zamieszkanie.Bo przeciez pewnych spraw po wybudowaniu juz sie nie da poprawic zeby dom spelnial te wymogi. Zobacz TUTAJ : http://forum.muratordom.pl/post3053514.htm#3053514 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helixwroclaw2005 05.02.2009 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 http://finanse.wp.pl/kat,69476,title,Rosnie-nielegalny-handel-swiadectwami-w-internecie,wid,10818258,wiadomosc.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akte 05.02.2009 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 http://finanse.wp.pl/kat,69476,title,Rosnie-nielegalny-handel-swiadectwami-w-internecie,wid,10818258,wiadomosc.html No i trudno się temu dziwić... skoro zlecającemu zrobienie świadectwa zależy wyłącznie na otrzymaniu papieru, który będzie np. potrzebny przy złożeniu dokumentów po zakończeniu budowy, to wiadomo, że wybierze świadectwo sporządzone za 200 , a nie za 1500. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 05.02.2009 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 No i trudno się temu dziwić... skoro zlecającemu zrobienie świadectwa zależy wyłącznie na otrzymaniu papieru, który będzie np. potrzebny przy złożeniu dokumentów po zakończeniu budowy, to wiadomo, że wybierze świadectwo sporządzone za 200 , a nie za 1500.Sytuacja zmieni się, gdy powstanie "czarna lista" - rejestr osób, którym odebrano uprawnienia do wykonywania świadectw - na razie leży projekt zmiany ustawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akte 05.02.2009 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 No i trudno się temu dziwić... skoro zlecającemu zrobienie świadectwa zależy wyłącznie na otrzymaniu papieru, który będzie np. potrzebny przy złożeniu dokumentów po zakończeniu budowy, to wiadomo, że wybierze świadectwo sporządzone za 200 , a nie za 1500.Sytuacja zmieni się, gdy powstanie "czarna lista" - rejestr osób, którym odebrano uprawnienia do wykonywania świadectw - na razie leży projekt zmiany ustawy. Myślisz, że zmieni się tak radykalnie... a, czy nie będzie tak, jak np. z kierbudami, gdzie jeden bierze za usługę 5000, a inny 700, przecież wg PB zakres obowiązków jest taki sam jednego jak i drugiego. Jak jest w rzeczywistości wiadomo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 05.02.2009 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Sytuacja zmieni się, gdy powstanie "czarna lista" - rejestr osób, którym odebrano uprawnienia do wykonywania świadectw - na razie leży projekt zmiany ustawy. czy odbieranie uprawnień zmieniło coś w sprawie wirtualnych kierowników budów albo przeglądów dopuszczających samochody do ruchu? jedynie jako tako (ale też bez przesady) rzetelność występuje w tych przypadkach, gdzie uprawnienia naprawdę trudno zdobyć, wiąże się to z długimi latami ich zdobywania i kosztami. np. notariusze czy bliżej choćby geodeci. jeśli to będzie kwestia kursu to zawsze wśród dużej ilości uprawnionych będzie trochę osób działających na krawędzi. ludzie sami sobie dbają o jakość tego co im naprawdę jest potrzebne - nawet jeśli nie zawsze w 100% idealnie to średnio statystycznie i tak rząd wielkości lepiej i bardziej niż w takim "ustawowym" przypadku. jak nie jest, to nic tego nie zmieni. w żadnym kraju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helixwroclaw2005 05.02.2009 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Czytałem gdzieś, że takie świadectwo wystawi i podbije pieczątką osoba uprawniona a "czarną pracę" zleci "ukraińskiej firmie". Polak potrafi.Po internecie krążą takie certyfikaty:http://ekocert.eu/arkusz.php W dalszym ciągu nie rozumiem bezsensownego obowiązku certyfikowania budynku, którego w zatwierdzonym "Pozwoleniu na budowę" i już trwającej inwestycji nie ujęto.Państwo niech wprowadza zmiany ale dla nowych, mających rozpocząć się inwestycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 05.02.2009 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Po internecie krążą takie certyfikaty: http://ekocert.eu/arkusz.php Jeżeli to uważasz za certyfikat, to nie masz pojęcia o czym piszesz. Swoją drogą p. Waldemar Grabowski wykonał dobrą robotę - jego arkusz kalkulacyjny dużo lepiej przydaje się podczas nauki metodologii niz gotowe profesjonalne programu (przeważnie też nie pozbawione błędów). Na jego stronie internetowej jest formularz o treści : Dla usprawnienia procesu zamawiania prosimy o podanie następujących informacji: • Rodzaj obiektu (np. mieszkanie, dom jednorodzinny, obiekt komercyjny, itp...) • Jaka jest orientacyjna powierzchnia i/lub kubatura obiektu • Jaka jest lokalizacja obiektu • Orientacyjna data budowy obiektu • Czy jest pełna dokumetacja budowlana • Czy w budynku jest instalacja chłodząca (klimatyzacja) • W przypadku mieszkań i innych lokali - czy budynek posiada wspólną instalację grzewczą dla wielu lokali Wyślij FORMULARZ REJESTRACYJNY - odezwiemy się w ciągu 24 godzin. Podanie wszystkich wymienionych danych pozwoli wstępnie oszacować cenę wykonania świadectwa*. *Świadectwo charakterystyki energetycznej i czas poświecony na jego wykonanie zależy od powierzchni obiektu, zakresu planowanych prac i co najważniejsze stanu dokumentacji budynku. Określenie dokładnego kosztu usługi jest możliwe po przeprowadzeniu wizji lokalnej obiektu i zapoznaniu się z posiadaną dokumentacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helixwroclaw2005 05.02.2009 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 HenoK daj sobie na luz i lepiej pochwal się certyfikatem na Twój dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 05.02.2009 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 HenoK daj sobie na luz i lepiej pochwal się certyfikatem na Twój dom Masz rację, ale muszę go dopiero zrobić. Zrobiłem już co prawda jeden na próbę, ale wtedy dopiero się uczyłem i niestety nadaje się on do poprawki. Zrobię i się pochwalę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12marek 06.02.2009 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 No to może ja się pochwalę swoim: Ep - 40,82 Ek - 224,30 Ogrzewanie - kominek z płaszczem, c.w.u. - kominek +solary Certyfikat poprawiany, bo "pomyliło się" i "założyło" ogrzewanie i c.w.u. z pieca gazowego kondensata Wtedy Ep i Ek wychodziło podobnie tzn. Ep - bodajże 129, Ek - 135(?) Co to oznacza Jak dla mnie bezsens certyfikatu - ale o tym już było Po za tym na razie nie mam pojęcia , musiałbym poczytać wątek od początku a nie jest to dla mnie w tej chwili istotne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariusz Hajduk 07.02.2009 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 Powoli kwoty za ŚE zaczynają normalnieć. http://www.allegro.pl/item538125010_swiadectwo_energetyczne_krakow_do_150m2.html 375 zł to już kwota dla ludzi normalnych! No prosze a jak wczesniej pisalem ze powinno byc ok 500 zl za prosty dom jednorodzinny to pisali "fachowcy" ze nie da sie zrobic (jak podalem stawki jakie sa za godzine pracy audytora to juz dalo sie zrobic) a jak widac i moze byc nizej ale pewnie "fachowcy" napisza ze za te pieniadze to bedzie zrobione nierzetelnie Na allegro juz sa inne ofery ponizej 500 zl tez: http://www.allegro.pl/item533128553_swiadectwo_energetyczne_wroclaw_olawa.html Poczekajmy do wysypu ludzi po pierwszym egzaminie państwowym na SE Przecież i tak masz rzetelność głęboko gdzieś, to nie Ty za SE odpowiadasz, Tobie chodzi i większości inwestorów tylko o papierek a więc macie to co chcieliście. Patrzę, czytam i nadziwic się nie mogę. A w jakim celu szanowni inwestorzy kupujecie dokumentację, przecież górale wybudują też i bez projektu. Co za świadomośc celu wykonania świadectwa charakterystyki - a raczej jej brak.!!! Najlepiej to by było za darmo - bo na allegro to trochę chyba za wysokie te ceny. Gdyby ktoś z Państwa wiedział tak naprawdę "czym to się je" to nie wystawiał by ceny poniżej 1000 - 1500zł.!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 07.02.2009 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 Wysokie ceny mogą być spowodowane tylko tym, że uprawnienia na początku mają osoby z wyższym wykształceniem i uprawnieniami budowlanymi. Ale na szczęście nie będzie to kolejna izba budowlana gdzie najpierw 5-6 lat trudnych studiów, następnie kilka lat praktyki i egzamin państwowy a potem już tylko składka 500 zł rocznie.Audyty energetyczne wykonywane jako wniosek o premię termomodernizacyjną wymagają znacznie więcej pracy a ich ceny często były niższe niż niektórzy życzą sobie za wykonanie świadectwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariusz Hajduk 07.02.2009 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 Zgadzam się, natomiast martwi mnie stan wiedzy naszych inwestorów, a może raczej ich podejście do różnych zagadnień. Każdy widzi ceny - nie ważne co za nimi się kryje - brak świadomości, ciągle to samo... a od dawna wiadomo - za jakośc się płaci - brutalne ale prawdziwe. Sam nie dalej jak dwa lata temu kończyłem budowę własnego domu i wiem że co tanie - to baaaardzo drogie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gościk 07.02.2009 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 Zgadzam się, natomiast martwi mnie stan wiedzy naszych inwestorów, a może raczej ich podejście do różnych zagadnień. Każdy widzi ceny - nie ważne co za nimi się kryje - brak świadomości, ciągle to samo... a od dawna wiadomo - za jakośc się płaci - brutalne ale prawdziwe. Sam nie dalej jak dwa lata temu kończyłem budowę własnego domu i wiem że co tanie - to baaaardzo drogie!!! tak, ŚE powinno dużo kosztować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12marek 08.02.2009 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 Zgadzam się, natomiast martwi mnie stan wiedzy naszych inwestorów, a może raczej ich podejście do różnych zagadnień. Każdy widzi ceny - nie ważne co za nimi się kryje - brak świadomości, ciągle to samo... a od dawna wiadomo - za jakośc się płaci - brutalne ale prawdziwe. Sam nie dalej jak dwa lata temu kończyłem budowę własnego domu i wiem że co tanie - to baaaardzo drogie!!! tak, ŚE powinno dużo kosztować Tak, świadectwo powinno kosztować A może tak świadectwo powinno coś wnosić? "Stan wiedzy inwestorów" - a może w chwili obecnej stan niewiedzy certyfikatorów? Gdybym chciał kupić dom to kazałbym sobie pokazać rachunki za media. Pytam po raz kolejny: Co mi dało to świadectwo poza wydaniem kilkuset złotych w celu zaspokojenia wymogu formalnego???? Ep - 40,82 Ek - 224,30 Co mi to daje, co mi to mówi i po co mi ta wiadomość? Ale bez szczytnych, czyli nijak mających się do życia idei proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts