Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt D11 MODELOWY98 TYP B

Recommended Posts

Chcę budować dom MURATOR D 10.

Poszukuję tych którzy go już postawili, lub jego wariant - D 11.

Prosze o uwagi o projekcie i zauważone przy realizacji problemy.

Jeśli jest ktoś z Pomorskiego chętnie - jeśli by się zgodził - zobaczył bym dom by porównać rzeczywistość z obrazkiem z projektu.

Dziękuję.

Adam

• 2 months później...
  • 7 months później...

Jeszcze nie zbudowałem.

Utknąłem w uzbrajaniu działki (Gmina zabrała się wreszcie za "inwestycję celu publicznego" więc może wiosną zacznę).

Obejżenie domu Macieja w Bojanie skłoniło mnie do wyboru D11 i jego niewielkiej modyfikacji.

Teraz mogę pisać tylko o swoich planach rozplanowania wnętrza.

Realnych doświadczeń brak.

Adam.

• 4 weeks później...

W Muratorze z stycznia, lutego i marca 1999 opisano budowę domów modelowych wg projektu D10 i D11. Jest tam kilkanaście zdjęć.

Obejrzałem zbudowany D11 Macieja.

Jadąc nad morze na spacer do Rewy zobaczyłem stojący przy wjeżdzie do wsi dom - moim zdaniem zbudowany wg projektu D11.

To co widziałem skłoniło mnie do modyfikacji projektu (po uzyskaniu zgody autora).

Nie podobają mi się "ciężkie" murowane słupy przy wejściu i murowane ściany balkonu.

W moim domu będzie to "lżejsza" drewniana konstrukcja - zbliżona wizualnie do tej zbudowanej w domu modelowym wykonanym w technologi szkieletu drewnianego.

Drugą zmianą już we wnętrzu jest rezygnacja z garderoby na piętrze by usyskać dużą łazienkę.

Adam.

• 2 months później...
  • 1 month później...

Na mojej działce bez zmian.

W urzędzie twierdzą że drogę zaczną przystosowywać bo użytku po niedzieli, tyle,że nie wiadomo po której./Było nawet spotkanie właścicieli działek z przedstawicielem miasta i firmy której zlecono prace/

Woda i kanalizacja powstaną jeśli dostaną dotację z funduszy strukturalnych Uni. / dokumenty złożyli, projekty leżą w urzędzie /

Sąsiedzi czekają na lepsze czasy - potraktowali swoje działki jako lokaty kapitału - jeśli teren się uzbroi działki staną się cenne.

Ja szukam innej działki ale nic sensownego w interesującej mnie okolicy nie ma.

Nie odpowiadałem długo bo zamiast poświęcać urlop na budowę której w tym roku nie będzie wypoczywałem wolny od komputerów, telefonów i innych paskudztw cywilizacji.

Adam

• 5 months później...
  • 2 weeks później...

Dzięki za pozdrowienia.

Z projektu nie zrezygnowałem. Leży w szafie i czeka na realizację.Jest w końcu najlepszy.

Na razie jedyny postęp to to że przejechał spychacz i stworzył coś w rodzaju drogi i udało mi się na działkę dojechać gdy błoto zamarzło.

Trwa wymiana pism na tematy: Woda, prąd, ścieki - niektóre nawet optymistyczne z konkretnymi terminami.

Adam.

• 3 years później...
  • 4 months później...

Witam !

My mamy ten sam modelowy :D -już mieszkamy i jesteśmy bardzo zadowoleni. Co do zmian- pozmienialismy co nieco układ okien na elewacjach (symetrycznie), wiatrołap "wrzuciliśmy" w obrys słupów podtrzymujących balkon- wyszło wygodne pomieszczenie o powierzchni prawie 7m2, a w salonie przybyło miejsca. Zmieniliśmy strop na monolityczny co pozwoliło na uzyskanie wyższych pomieszczeń na parterze bez zmian w rozmiarze budynku, z kotłowni zrobiliśmy dodatkowy mały pokoik, pozbylismy się drzwi do przedsionka koło kotłowni tzn. pokoiku (kuchnia wygląda na większą), na pietrze zrezygnowalismy z garderoby łącząc ją z pokojem (tzn w projekcie jest to łazienka) w jedno pomieszczenie i podpiwniczylismy cały domek (działka na stoku).

Extra wygodny i ładny (wysoki sufit) jest hol na pietrze, swietnie sie sprawdza zadaszony balkon jako miejsce suszenia prania (proza życia :wink: niestety), z salonu nie widać kuchennego bałaganu tylko stół, a dom sprawia wrażenie większego niz jest w rzeczywistości- bardzo mało powierzchni pochłania tzw. komunikacja

Zapraszam do naszego dziennika.Gdybyście mieli pytania to piszcie w komentarzach. Powodzenia w budowaniu.