kruszon11 05.01.2009 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 To chyba najodpowiedniejsze miejsce na uzyskanie porady. Sam zamierzam zrobić, a nawet już zacząłem stawiać ścianki działowe na poddaszu. Robię to pierwszy raz, nigdy nie miałem większej styczności z tematem, jedynie tyle, ile poczytałem tu na forum i coś na stronach producentów systemów dociepleń. Wszelkie uwagi mile widziane, muszę się jakoś z kimś skonsultować... Plac boju wygląda następująco: http://lh6.ggpht.com/_3pVeVH6dKuA/SSRbbtq__OI/AAAAAAAADY8/2VnGbRrnyHQ/s720/IMGP5315.jpg Właściwie tak to wyglądało do soboty, bo stanęła już była pierwsza ze ścianek. Ocieplenia jeszcze nie ma. Zrobiłem to tak. Profile drewniane o wym. 10x5 cm Przymocowany dolny profil do legarów, oczywiście zgodnie z wymiarami w projekcie. Następnie "lustrzany" profil górny do jętek. Przybite gwoździami 10 cm i wkrętami do drewna 9 cm. Dalej profile pionowe, w odstępach generalnie co 48 cm, bo pójdzie wełna w płytach o szerokości 50 cm. Te profile są max. 0,5 cm krótsze od właściwego wymiaru na ewentualną pracę ścian. Przykręcone są do poziomych profili na kątownikach. Niby prosto to wygląda, ale zeszło się było na tym ładnych kilka godzin.... I teraz czas na uwagi. Idę w dobrym kierunku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Strzelba1719504319 05.01.2009 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Rozumiem, że do tej konstrukcji chcesz kręcic płyty g-k ? Jeśli tak zwróc uwagę na odstępy pionowych belek konstrukcji w stosunku do szerokości płyty (120) łączenie między płytami powinno byc na profilu (inaczej szybciej będzie pękac). No chyba, że jakieś płyty o innych wymiarach przewidujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kruszon11 05.01.2009 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Tak, na to pójdą płyty GK. Natomiast profile pionowe póki co dałem w odstępach 48 cm, pod płyty wełny - 50x100cm. Przy innym rozstawie miałbym za duże straty na materiale.Zamierzam pomiędzy pionowe wstawić dystanse poziome, między innymi pod przykręcanie płyt GK. Poza tym pionowe profile w odległości mniej więcej co 120 cm nie będzie zbyt rzadko ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czmirek 05.01.2009 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Tak, na to pójdą płyty GK. Natomiast profile pionowe póki co dałem w odstępach 48 cm, pod płyty wełny - 50x100cm. Przy innym rozstawie miałbym za duże straty na materiale. Zamierzam pomiędzy pionowe wstawić dystanse poziome, między innymi pod przykręcanie płyt GK. Poza tym pionowe profile w odległości mniej więcej co 120 cm nie będzie zbyt rzadko ? nie co 120 cm, ale co 60 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kruszon11 05.01.2009 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Tak też sobie pomyślałem, jak przeczytałem co napisałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts