Radek1974 05.01.2009 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Witam, Chcę zainstalować w kuchni nad kuchnią gazową okap. Jest tylko problem bo do komina jest spora odległość (4m). Czy można zrobić dziurę w ścianie i wyprowadzić rurę od okapu od razu na zewnątrz. Czy można to zrobić prosto i czy nie będzie dmuchać z powrotęm przez tą dziurę ? Pozdrawiam, Radek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martom 05.01.2009 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Ja tek będę montaował ale gdy okap nie będzie włączony to pewnie będzie dmuchać jak zawieje dlatego trzeba zamontaować pewnie jakąś blokadę zwrotną. Kiedyś widziałem taką kanałową lub może być taka z allegro. http://www.allegro.pl/item503747031_kratka_z_zaworem_zwrotnym_fi100_zewnetrzna_braz.htmlCzekam na kogoś kto ma już tak zmontowany wyciąg niech się wypowie. http://images48.fotosik.pl/46/a7eea0089cb4b00a.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blindmen 06.01.2009 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Ja tak mam w kudni z kuchenki prosto mam na zewnacz nie wieje mi do srodka bo mam ja rura wychodzi równolegle to dałem trujni i dwie 50cm rury rownolegle pionowo do tego i na gorze grzybek. nie wieje do srodka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barzuc 06.01.2009 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Jedna rada / uwaga - niezależnie z czego kanał wykonasz - dobrze go zaizoluj. Mam podobną odległość i niestety popełniłem ten błąd, że puściłem zwykłą rurą nieizolowaną, a teraz nie bardzo mam jak to zmienić. Efekt - problem ze skraplaniem pary wodnej. Na innych kanałach wentylacyjnych sprawdziłem, że ocieplenie z 15 cm wełny całkowicie wystarcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts