Gość maleńka 24.10.2003 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2003 Mam problem - wybór rodzaju wykończenia wnętrza. Na co powinnam się zdecydować. Chcę - niezależnie co wybiorę - zakończyć ten etap prac w tym roku. Dom jest na wsi i mogą to wykonywać lokalne brygady choć biorę pod uwagę wykonawców z zewnątrz. Co z ceną? Jaki wpływ może mieć na to pogoda /temperatury/? Co polecacie?Proszę - pomóżcie wybrać dobry wariant. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moira 24.10.2003 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2003 Maleńka, a masz już wylewki. Bo jeżeli nie to nie możesz kłaść płyt g-k. A jak nie masz okien to przy takiej pogodzie jest duże ryzyko robienia co kolwiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość maleńka 24.10.2003 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2003 Mam wylewki /bardzo przyzwoicie zrobione/ mam okienka, drzwi, elektrykę - muszę podjąć decyzję. Aha,ściany mam z betonu komórkowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.10.2003 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2003 jeśli będzisz ogrzewała pomieszczenia to możesz kłaść zwykłe tynki wapienno-cementowe. Oczywiście jeśli rozprowadziłaś juz instalacje.Niemniej jeśli nie wiesz jak sprawi się ekipa co do jakości położenia tradycyjnych tynków połóż g-k. Jeśli go dobrze zamontują będzisz miała równiutkie ściany gotowe do malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość maleńka 24.10.2003 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2003 Dzięki - ale co z pogodą? Czy konieczne będzie dogrzewanie domu? A jeśli płyty GK - to na ruszcie czu placki? Co wychodzi taniej, a co trwalej /w perspektywie więcej niż 5 lat/Czekam na pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moira 24.10.2003 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2003 Ja nie jestem przekonana do płyt. Na początku też zakładałam obłożenie ścian płytami, ale jak obejrzałam u sąsiadów (sąsiad prowadzi firmę budowalaną, specjalizującą się we wnętrzach) to wolę jednak tynki. Może teraz przesadzam, ale mimo że z daleka ładnie to wygląda, poza tym maja ładnie zaaranżowane różne półeczki i półkola, wszystko równo, to jednak raz na jakiś czas widać małe pęknięcia. U mnie w tej chwili położone są płyty na poddaszu (kiepscy fachowcy) i wszystkie spoiny pękają, a już na połączeniu tynku i płyt to zgroza. Więc jeżeli chodzi o trwałość to chyba jednak wybrałabym tynki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyza 24.10.2003 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2003 Na wiosnę też stałam przed takim dylematem i zdecydowałam się na tynki cem.-wap. wygłądzane "szlichtą" (tak mówili "moi" tynkarze) z żółtego piasku. Wady płyt GK względem tynku cem.-wap. 1 dudnią jak w nie postukasz, 2 inne robi się puszki (gniazdka, kontakty), 3 trzeba przewidzieć gdzie co będziesz wieszać na ścianach, bo trzeba dać wzmocnienia pod płyty GK 4 spotkałam tu na forum kilka osób bardzo niezadowolonych z takich "tyków" u siebie w domu 5 (to już po położeniu płyt GK na poddaszu -sufity) otwory na peszle (lampa na suficie) panowie robili TĘPYM NOŻEM KUCHENNYM, jak sobie pomyślę, że moje dzieci rzucają klockami drewnianymi i czasem trafi im się w ścianę... ciekawe czym można załatać dziurę w płycie GK? 6 jak pomalowałm płytę GK farbą Cieszynką to się Karton "pofalował" (papier namókł od farby i jak wyschło to się właśnie pofałdował) - może trzeba używać specjalnych farb, a może gipsować wszystko przed malowaniem? nie wiem. Zalety tynku ze "szlichtą": 1 nie robiłam gładzi, bo tynki są gładkie (nie tak jak po gładzi, ale mnie się takie podobają) i równe. Nie wiem tylko, czy przy takiej pogodzie można kłaść tynki tradycyjne? pozdrawiam serdecznie PS A czy brałaś pod uwagę tynki maszynowe gipsowe? Ja tak, ale trochę"odstraszyła" mnie cena. Nie żeby jakaś wygórowana była, ale cena za metr kwadratowy: tynk maszynowego gipsowy = tynk cem.wap.+gładź gipsowa. U mnie ok. 450 m kw. chcieli położyć w 3-4 dni. Tradycyjne tynki kładli chyba dwa tygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 24.10.2003 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2003 Mam gipsowy "maszynowy" (tak pisało na workach) - kładli go ręcznie.. 180 m2 - 4 dni. We środę sobie poszli - już wysycha. W salonie gdzie jest kominek - praktycznie już suchy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jayer 24.10.2003 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2003 Moja ekipa obiecuje zrobic tynki wewn. (ca. 400m2) w 7 dni. Cementowo-wapienne oczywiscie. Zobaczymy.Nad gipsem myslalem, ale nigdy nie wiadomo, gdzie mi sie przysni cos powiesic na scianie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts