Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wypaczone drzwi wejściowe - naprawa czy wymiana

szydas

Recommended Posts

witam,

mam problem z drzwiami wejściowymi. są drewniane, mahoniowe. ładne, solidne, ogólnie podobają się nam. ale mam z nimi problem - stopniowo się wypaczają, jakby wybrzuszały się na zewnątrz. zimą problem się nasila, trudno zamknąć drzwi na klucz bez dociśnięcia ich kolanem, od środka trzeba naprawdę mocno ciągnąć za klamkę, by zasuwa wskoczyła we właściwe miejsce. u góry i na dole drzwi ładnie przylegają do uszczelki, w środku widać wyraźną, kilkumilimetrową szczelinę.

czy istnieje jakiś skuteczny sposób na wyprostowanie wypaczonych drzwi? będę dzwonił do producenta, ale chciałbym usłyszeć również opinię kogoś, kto ma jakieś podobne doświadczenia...

napisz ile lat maja te drzwi wklej kilka zdjec bedzie latwiej cokolwiek doradzic

ciekawi mnie jak wygladaja sloje drewna na ramiaku drzwi czy nie ma na srodku sekow lub sloje sa zwezone.

drewno zyje po scieciu 60 lat jak mawiali starzy ciesle.

sa metody zeby "naciagnac" drzwi w druga strone ale na to potrzeba kilka dni. drzwi nalezy zdjac, polozyc na plask podeprzec na koncach drzwi i obciazyc srodek workiem ok. 20-30 kg i obserwowac co sie dzieje zeby nie przegiac w druga strone, ale efektu nie moge gwarantowac wszystko zalezy od tego jak jest wykonany ramiak drzwi

• 1 year później...