Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam następujący problem:

Ojciec od mojej narzeczonej w zeszłym roku dostał działkę. Działka ma prawie 2ha i jest działką rolną.

W tym roku (tj.2009) chcemy się pobrać i rozpocząć budowę siedliskową na tej działce.

Ale żeby to zrobić działka musi być na Nas przepisana.

Nie wiem jak najlepiej to rozegrać. Czy po ślubie teść ma przepisać działkę w formie darowizny na Nas oboje. Czy może ma przepisać ją tylko na żonę a później zrobić to na zasadzie rozszerzenia własności. A może najpierw część działki przepisać na swoją żonę (moją teściową) a następnie darowizna na Nas oboje???

Jakie są opłaty za takie manewrowanie?

Czy istnieje jakiś podatek od tego, że teściu dostał działkę całkiem niedawno i już chce ją przepisać??

Z góry dziękuję za wszelkie informacje.

Pozdrawiam forumowiczów

od darowizny pomiędzy członkami najbliższej rodziny od niedawna nie trzeba płacić podatku, to jest jakiś argument...

Tak ale relacja teść - zięć to nie jest najbliższa rodzina.

Jedynie tylko ojciec na córkę a córka (żona) na męża

Tak ale relacja teść - zięć to nie jest najbliższa rodzina.

Jedynie tylko ojciec na córkę a córka (żona) na męża

Czyli ojciec córce daruje - wg mnie to najlepszy układ...