scorpionek 06.01.2009 00:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Mam następujący problem:Ojciec od mojej narzeczonej w zeszłym roku dostał działkę. Działka ma prawie 2ha i jest działką rolną.W tym roku (tj.2009) chcemy się pobrać i rozpocząć budowę siedliskową na tej działce.Ale żeby to zrobić działka musi być na Nas przepisana.Nie wiem jak najlepiej to rozegrać. Czy po ślubie teść ma przepisać działkę w formie darowizny na Nas oboje. Czy może ma przepisać ją tylko na żonę a później zrobić to na zasadzie rozszerzenia własności. A może najpierw część działki przepisać na swoją żonę (moją teściową) a następnie darowizna na Nas oboje???Jakie są opłaty za takie manewrowanie?Czy istnieje jakiś podatek od tego, że teściu dostał działkę całkiem niedawno i już chce ją przepisać??Z góry dziękuję za wszelkie informacje.Pozdrawiam forumowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luka 08.01.2009 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 od darowizny pomiędzy członkami najbliższej rodziny od niedawna nie trzeba płacić podatku, to jest jakiś argument... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scorpionek 08.01.2009 23:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 od darowizny pomiędzy członkami najbliższej rodziny od niedawna nie trzeba płacić podatku, to jest jakiś argument... Tak ale relacja teść - zięć to nie jest najbliższa rodzina. Jedynie tylko ojciec na córkę a córka (żona) na męża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luka 09.01.2009 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 Tak ale relacja teść - zięć to nie jest najbliższa rodzina. Jedynie tylko ojciec na córkę a córka (żona) na męża Czyli ojciec córce daruje - wg mnie to najlepszy układ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts