CONRADO 06.01.2009 01:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Stoję przed wyborem wkładu pomiędzy HAJDUK a ARYSTO:1. Hajduk SMART 2L/P lub Volcano 2Ph a Arysto 10 P "DJ" lub "SJ". 2. Która szyba narożna lepiej się sprawuje - gięta bez szczeliny czy szyba łączona?3. szyber automatyczny czy manualny?Proszę o opinię na temat tych modeli i pomoc w wyborze.Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin1978 06.01.2009 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Nie mam co prawda kominka naroznego ale prisme z hajduka i szybe z "kawalków". Teraz bym doplacił za szybe w całosci. Niby nic takiego sie nie dzije ale wydaje mi sie ze efekt wizualny lepszy no i odpada ci szyczszenie szyby na łaczeniach co czasem sie zdarza jak wsadzisz mokre drewno lub za mocno przydusisz palenisko. Co do szybra hmmm... na poczatku troche przeszkadzał mi szyber automatyczny bo za kazdym paleniem miałem inne drewno, jedne mokre drugie troche bardziej suche wiec brakowało mi mozliwosci zmiany ustawienia szybra. W hajduku mozna zmienic ustawienie tylko na wygaszonym palenisku. Ale obecnie gdzie mam berdziej "równe " drewno szyber ustawiony jest na 1 pozycje i jest ok. Nie trzeba pamietac zeby przed otwarciem drzwiczek otworzyc szyber. A jescze jedno hajduk ma wysoka teperature spalin warto dodac jakies wkłady akumulacyjne lub radiator nad wkładem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barzuc 06.01.2009 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Stoję przed wyborem wkładu pomiędzy HAJDUK a ARYSTO: 1. Hajduk SMART 2L/P lub Volcano 2Ph a Arysto 10 P "DJ" lub "SJ". 2. Która szyba narożna lepiej się sprawuje - gięta bez szczeliny czy szyba łączona? 3. szyber automatyczny czy manualny? Proszę o opinię na temat tych modeli i pomoc w wyborze. Dziękuję Mam Arysto 10 (narożny L) z szybą łączoną. Nie mam najmniejszych zastrzeżeń. Pali się ładnie, dym nigdzie się nie wydobywa, łączenie nie rzuca się aż tak bardzo w oczy. Wybór padł na łączoną właściwie z jednego powodu - w razie "nieszczęścia" (pęknięcie, zbicie itp) koszt nowej szyby był ~5-cio krotnie niższy niż giętej, co więcej kupić mogę w każdym miejscu (docięcie na wymiar i wstawienie, natomiast gięta - zostaje już raczej tylko producent). W cenie zakupu samego wkładu też jest to odczuwalne - ale może już nie tak bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damon 06.01.2009 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Czy ktoś ma arysto narożny z płaszczem wodnym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CONRADO 07.01.2009 14:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Dziękuję za wszystkie opinie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack_2000 07.01.2009 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Nie mam co prawda kominka naroznego ale prisme z hajduka i szybe z "kawalków". Teraz bym doplacił za szybe w całosci. Niby nic takiego sie nie dzije ale wydaje mi sie ze efekt wizualny lepszy no i odpada ci szyczszenie szyby na łaczeniach co czasem sie zdarza jak wsadzisz mokre drewno lub za mocno przydusisz palenisko. Co do szybra hmmm... na poczatku troche przeszkadzał mi szyber automatyczny bo za kazdym paleniem miałem inne drewno, jedne mokre drugie troche bardziej suche wiec brakowało mi mozliwosci zmiany ustawienia szybra. W hajduku mozna zmienic ustawienie tylko na wygaszonym palenisku. Ale obecnie gdzie mam berdziej "równe " drewno szyber ustawiony jest na 1 pozycje i jest ok. Nie trzeba pamietac zeby przed otwarciem drzwiczek otworzyc szyber. A jescze jedno hajduk ma wysoka teperature spalin warto dodac jakies wkłady akumulacyjne lub radiator nad wkładem MARCIN też mam HAJDUKA PRIME i nie wiem o czym piszesz z tym ustawieniem szybra - gdzie to jest. Ja tylko reguluję taką wajchą dopływ powietrza. Czy ten szyber jest w środku we wkłądzie jak się patrzy do góry? Jest tam jakieś ustawienie z 3 pozycjami - ja mam śruby ustawione na śrdokowy czyli 2. Za co te ustawienia odpowiadają? Co się stanie jak zmienię na ustawienie 1 lub 3? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack_2000 07.01.2009 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 teraz dokładnie zajrzałem i widzę że jak otworzę drzwiczki to szyper automatycznie się domyka - na 2 ustawieniu pozostaje niewielka szpara. ale co to ma współnego czy jest mokre drewno czy suche - sorry pewnie pyt. jest banalne - ale nie wiem, nie znam się - dlatego pytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin1978 08.01.2009 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Ustawienie szybra zmieniasz ciag w kominie. Fabrycznie ustawione tez mialem na 2 ale jak palilem resztkami z wiezby dachowej to potrzebowałem wiekszy ciag a jak podsuszonym drewnem lisciastym to mniejszy bo za szybko sie paliło.. W hajduku masz 3 pozycje ale ten łacznik mozna zmieniac jego dlugosc. Ja zrobiłem tak: - naładowałem drewna i ustawiłem szyber na 3/4 otwarcia. Drewno paliło sie szybko ale szamot i szyba była czysta.Popalilem tak z 2-3 dni i zmienilem ustawienie tz troszke zamykasz szyber i dalej 2-3 dni palenia. Robiłem tak do momentu az szamot i szyba zaczeły sie brudzic wtedy wracasz do ustawien poprzednich. Ogolnie to tym szybrem zmieniasz ciag komina. Jak ci kominek kopci to trzeba zwiekszyc ciag jak za szybko sie pali to zmniejszyc itd. teraz pale juz 2 sezon wiem co i jak . Moge palic nawet deskami a kominek bedzie czysty. Niestety Prisma nie ma mozliwosci całkowitego odciacia doplywu powietrza, nawet jak przymkniesz dopływ na maxa powietrze jest dostarczane. Tak jak napisał an-bud mozna to "poprawic" dodajac przepustnice na doprowadzeniu powietrza. Mnie to nie przeszkadza bo mam nad wkładem kształtki akumulacyjne wiec moge palic na pełnym gwizdku a nie musze przyduszac ognia zeby miec dlugo ciepło. U mnie jeden wsad pali sie okolo 2-3 godz i w sumie tyle mi starczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WiHuRa 08.01.2009 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Jestem w temacie bo długo szukałem kominka narożnego, oglądałem wszystkie trzy na żywo, zdecydowała jednak cena. Ten narożny Arysto to około 3600 zl netto a dwa pozostałe z podnoszonymi szybami to kwotę około 8000 zł, Hajduk chyba był trochę tańszy, coś koło 7000 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 08.01.2009 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Czy ktoś ma arysto narożny z płaszczem wodnym? Ja mam kupiony, jeszcze nie przywieziony. Arysto 10WW SJ (narożny szyba gięta). Refleksji z palenia brak, jak będą to się nimi podzielę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izaa 08.01.2009 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 My właśnie zamówiliśmy narożny Arysto z podnoszoną, giętą szybą Jak coś się z nią stanie, to zawsze można wymienić na klejoną i będzie taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
btx 09.01.2009 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 Czy ktoś ma arysto narożny z płaszczem wodnym? Ja mam kupiony, jeszcze nie przywieziony. Arysto 10WW SJ (narożny szyba gięta). Refleksji z palenia brak, jak będą to się nimi podzielę. no to jak już będziesz miał to się pochwal, bo też się nad nim zastanawiam, tylko DJ (szyba łączona). Ile płaciłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 18.01.2009 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2009 Za kominek 6670 netto - cena z maja 2008 roku, bo wtedy zamawialiśmy i daliśmy zaliczkę. Nie wiem czy to dużo czy mało. Jak na kominki z płaszczem to chyba cena średnia. Kominek już przywieziony.Można zobaczyć w dzienniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
btx 30.01.2009 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Za kominek 6670 netto - cena z maja 2008 roku, bo wtedy zamawialiśmy i daliśmy zaliczkę. Nie wiem czy to dużo czy mało. Jak na kominki z płaszczem to chyba cena średnia. Kominek już przywieziony.Można zobaczyć w dzienniku. Nasz właśnie dzisiaj przyjechał. Jutro podłączamy i może jakieś próbne palenie zapodamy Z tym że my mamy normalnie w bok otwierany. Na roletę nie dałem się jakoś namówić. Cena 6200 brutto (po ciężkich negocjacjach - warto!), z transportem i montażem. jeżeli chodzi o temat wątku: Hajduk ma dwie wady: - cena - kominek z płaszczem wodnym ma płaszcz tylko na górze, po bokach nie (przynajmniej ten nowy Volcano). I tu przewagę ma Arysto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
btx 22.02.2009 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 jak nikt nie chce się wypowiedzieć to ja coś powiem Arysto użytkuje regularnie od prawie miesiąca i śmiga że aż miło! Szybko się nagrzewa, bardzo ładnie trzyma temperaturę, drewno dopala całkowicie - zostaje tylko popiół, praktycznie żadnych kawałków drewna. Fabryczna regulacja dopływu powietrza i szyber też w porządku, chociaż można by, wg mnie, jeszcze bardziej domknąć powietrze od dołu. Powietrze mam doprowadzone z zewnątrz budynku i myślę czy nie założyć dodatkowej przepustnicy. Narazie żadnych innych wad nie widzę i ogólnie polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gospie 02.03.2009 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Rozumiem ze 6200 to kominek z montażem, ale bez obudowy? Dobra cena-ile sam wklad? Obudowe planujecie sami zrobić? Jakis wstepny projekt posiadacie? Tez mysle o tym kominku, bo marzy mi sie bez szprosu, ale przestrzegaja ze jak szyba klejona a dwóch kawałków to może sie cos stać Jakie macie wymiary tego wkładu jesli mozna spytać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 04.03.2009 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 jak nikt nie chce się wypowiedzieć to ja coś powiem Arysto użytkuje regularnie od prawie miesiąca i śmiga że aż miło! Szybko się nagrzewa, bardzo ładnie trzyma temperaturę, drewno dopala całkowicie - zostaje tylko popiół, praktycznie żadnych kawałków drewna. Fabryczna regulacja dopływu powietrza i szyber też w porządku, chociaż można by, wg mnie, jeszcze bardziej domknąć powietrze od dołu. Powietrze mam doprowadzone z zewnątrz budynku i myślę czy nie założyć dodatkowej przepustnicy. Narazie żadnych innych wad nie widzę i ogólnie polecam U mnie też zaczynam palić w kominku i wszystko OK Jedyny malutki minusik wkłądu ARYSTO to doprowadzenie powietrza w kształcie kwadratu a nie kółka Problem rozwiązało się za pomocą rury spiro, młotka i obejmy skręcanej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
btx 07.03.2009 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 6200 to cena brutto za wkład z montażem, czyli wtarganie do chałupy i podłączenie do komina. Instalację wodną robił hydraulik, przy okazji całego CO.Wymiary wkładu: 720x580x1210-1280 szer x gł x wys. Wysokość w zależności od ustawienia na stopach. Jak chcesz to mogę wysłać dokładny rysunek z wymiarami jaki dostałem od producenta.Jeżeli chodzi o klejoną szybę to chyba jakieś bzdury gadają. Co dokładnie ma się niby stać?Moim zdaniem to nawet zaleta że jest klejona, bo w razie uszkodzenia duuuużo tańsza i szybsza wymiana - mają na miejscu, a giętą ściągają Jeżeli chodzi o projekt obudowy to zapraszam do dziennika, tam są wstępne wizualizacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 10.03.2009 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 A tak się ładnie pali w moim ARYSTO:http://img140.imageshack.us/img140/2480/fire1i.jpga tak z wrzuconym SADPALEM:http://img239.imageshack.us/img239/7319/fire2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karas123 15.03.2009 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 W zeszłym tyg zamówiłem Volcano D, będzie za 4 tyg. Mam nadzieję, że będę zadowolony z wyboru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts