koniecaga 03.05.2009 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2009 no i ja chyba zdecyduje się traz na Arystomuszę w tym miesiącu zdecydowaćale może jeszcze ktoś się wypowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwachster 16.06.2009 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 dali mi dobrą cenę na Vario 2L, dobra, ale mimo to 50% więcej od Arysto tyle, że zakładając grzanie się głównie kominkiem postanowiłem tym razem nie oszczędzać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzejson 30.08.2009 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2009 witam, ja również stoję przed podobnym dylematem, jak autor wątku, dokładnie te dwa modele, przeglądam co jest za i co przeciw hajduczkowi. cena wyjsiowa jest wyższa, po drugie moj instalator kupi go na siebie na mniejszym rabacie, niz arysto, yhmm.. składniam się tutaj na arysto. czy po prawda że hajduk w standardzie ma podwójny deflektor spalin, przez co wylot gazów jest o niższej temperaturze ? pozdrAndy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zie_mek 07.09.2009 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2009 Witam,mam podobny dylemat. rwachster za ile zakupiłeś Vario 2L?? szyba składana czy gięta?? pozdrawiam,Zie_mek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzejson 26.10.2009 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 No i kupiłem tego arysto. Pali się ładnie, niestety nie mam porównania do innych, gdyz wcześniej nie miałem kominka. Palę na razie odpadami z budowy, i troche się szybki okopciły. Ciąg jest dobry, mam dodatkowo sterowanie przepustnicą przy doprowadzeniu powietrza. Ogólnie jestem zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mojra 27.10.2009 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2009 Na te odpady z budowy to ja bym uważała... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grave 27.10.2009 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2009 Hej, ja mam Arysto narożny 10PDJ... wrazenia? Estetyka super, fajnie wygląda taki narożny wkład, niestety szyby szybko się brudzą, ale może zależy to od drewna, bardziej lub mniej wilgotne, poza tym nagrzewają się uchwyty szybru i powietrza zewn., ale to nie jest problem. Pali się ładnie, miło jest popatrzeć, i pomysleć ze rok temu nawet nie chciałęm słyszeć o kominku ps. raczej nie pal takimi odpadami, bo u mnie majster pod moja nieobecność sobie tak palił to mało mnie szlag nie trafił przy szorowaniu szyby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia777 27.10.2009 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2009 My również mamy wkład Arysto narożny i jak na razie jesteśmy bardzo zadowoleni ,świetnie wygląda i jest porządnie zrobiony.Szybki się okopciły ale to nasza wina bo drzewo nie było dostatecznie suche.Są do tego specjalne preparaty, choćby w supermarketach budowlanych- wystarczy psiknąć i przetrzeć szybę. Co do palenia odpadami to również nie popieram Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
w.m. 27.10.2009 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2009 Również zamówiłem wkład z narożną szybą Arysto 10 PDJ H 670 x 510.Dostawa ma być na początku listopada. Podrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzejson 28.10.2009 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 Na te odpady z budowy to ja bym uważała... Fakt, szybki zrobiły sięokopzone, a szamot wrecz czarny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grave 28.10.2009 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 Na te odpady z budowy to ja bym uważała... Fakt, szybki zrobiły sięokopzone, a szamot wrecz czarny Grunt, żeby szamot nie pęknął! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mathias1976 11.11.2009 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 mam pytanko!!Właśnie pierwszy raz odpaliłem swój kominek Arysto A10P tj. ten z podwójną szybą. Czy mozecie mi wytłumaczyć czy normalne jest ze ogień "leci na prawo" tzn w stronę szyby bocznej. Nie przeszkadzałoby mi to gdyby nie fakt że boczna szyba jest podcza palenia osmolona. Dodam że palę drewnem sezonowanym.PS.Czy jest jakaś mozliwość aby zlikwidiwać kilkumilimetrową szparę która występuje między szybami (na łączeniu w narożniku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Możej 05.06.2013 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 Odświeżam wątek bo stoję przed podobnym dylematem. Arysto 10P DJ czy Hajduk Volcano 2 ? Hajduk droższy o 600zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artix123 06.06.2013 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 Wkład Hajduk 2P jest aktualnie faktycznie oferowany z dwoma deflektorami, z naprowadzeniem górnego powietrza do spalania na plecach paleniska. Sterowanie powietrzem pierwotnym i wtórnym odbywa się dwoma niezależnymi regulatorami. Drzwi mają ogranicznik przed nadmiernym odchyleniem na bok (nie będą uderzać o obudowę kominkową). Sterowalność spalaniem jest bardzo dobra.Warto też zerknąć na dane emisyjne (sprawność, CO i pył). Zalet jest wiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grigo 06.06.2013 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 Wkłady Hajduk i Arysto są porównywalne jakościowo i rozmiarowo. Istnieje jedna poważna różnica między tymi produktami. Chodzi o doprowadzenie powietrza z zewnątrz. Niby oba wkłady posiadają w standarcie a jednak są różnice. Arysto z serii A10 - powietrze z zewnątrz doprowadzane jest tylko pod popielnik, do systemu czystej szyby dostaje się z pomieszczenia i nie jest niczym sterowane. W związku z tym po zamknięciu przepustnicy we wkładzie pali się niemal tak samo mocno. (nieco można ograniczyć poprzez zamknięcie szybra na wylocie spalin) kontrola nad ogniem jest jednak marna. Arysto A11 - całe powietrze dostaje się z zewnątrz, w środku wkładu dzielone jest na dwa kanały ale regulacja jest możliwa tylko powietrzem pod popielnik. To do czystej szyby podobnie jest nieograniczane. Zmienia się tylko to że można stosować przy wentylacji mechanicznej. No i wkład ma lepszy wygląd Hajduk ze starej serii - dziurawy podobnie jak arysto, do tego beznadziejny automatyczny szyber który sprawdza się tylko przy suchym drewnie (kiedyś podobnie miał spartherm) Hajduk z nowej serii - Uszczelniono wkład, wyrzucono niepotrzebny szyber, wydłużono drogę spalin oraz dołożono system dopalania spalin. Osobne sterowanie powietrzem na popielnik osobne na system czystej szyby. Pełna kontrola nad ogniem, dłuższe spalanie tego samego załadunku, więcej ciepła. Rożnica w spalaniu drewna kolosalna. Warto dołożyć kilka stów. System podnoszenia szyby rewelacja (przynajmniej we wkładach prostych) Co do płaszcza wodnego to spisuje się bardzo dobrze, ale zepsuli jedną ważną rzecz. Wkład nie ma wody w bocznych ściankach przez co tylko połowa ciepła oddawana jest do wody. Tak wygląda cała prawda, prawie jak u Max Kolonko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 06.06.2013 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 A ja jak do tej pory słyszałem o Arysto tylko źle, że szyby obkopcone itdWypuścili nowy model ?W ogóle jakie to modele tego Hajduka i Arysto ?Spodziewam się że chodzi o to;http://arysto.com.pl/pl/p29 Warte zainteresowania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artix123 07.06.2013 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 Co do płaszcza wodnego to spisuje się bardzo dobrze, ale zepsuli jedną ważną rzecz. Wkład nie ma wody w bocznych ściankach przez co tylko połowa ciepła oddawana jest do wody. Tak wygląda cała prawda, prawie jak u Max Kolonko Wody w ściankach bocznych nie ma w Volcano W 12 i W 18 - a więc w wersjach do układu zamkniętego (max.ciśnienie pracy 2,5 bara) - a więc coś za coś. Jednak dzięki umieszczeniu wymiennika wodnego tylko w górnej części czopucha szyba i szamot będą łatwiej do utrzymania w czystości. Wersje Volcano W (z wodą w bocznych ściankach) są nadal w ofercie, więc zwiększył się wybór dla inwestora, trzeba dobrać poprostu odpowiednie urządzenie do potrzeb i będzie wszystko ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grigo 07.06.2013 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 Artix, uważam że Hajduk wykonał milowy krok naprzód modyfikując wkłady kominkowe. Z nowymi płaszczami wodnymi źle to wymyśliliście. stara Indiańska metoda obliczania zapotrzebowania budynku na ciepło (której nie da się wybić z głowy narodu chodź trochę się przeterminowała) wygląda tak 1kW = 10m2 standardowego budynku. Wkład 18kW zazwyczaj dobiera się do domów ok 180m2Salon w takim budynku to powierzchnia ok. 40m2 reszta do ogrzania ok. 120-140m2Rozkład ciepła we wkładzie jest taki że połowa ciepła 9kW zostaje w salonie a druga połowa jest przeznaczona na resztę domu.Nawet zakręcając kaloryfery w salonie chcąc dogrzać resztę domu musimy palić mocno we wkładzie przegrzewając salon.Niestety coraz więcej ludzi nie może zakręcić tego kaloryfera bo decyduje się na podłogówkę która działa z kilkugodzinnym opóźnieniem a wtedy wasz naprawdę dobry wkład wodny staje się kompletnym nieporozumieniem.Moim skromnym zdaniem powinniście zrobić wkład z podwójną szybą, płaszczem wodnym za również za ściankami i jeszcze dodatkową izolacją tak by jak najwięcej ciepła było oddawane do wody bo po to się kupuje wkłady z PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 07.06.2013 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 Moje pytanie, co za co przeciw w przypadku obu wkładówVOLCANO WPT 12 vs A11 L 510 DJ HCzy Hajduk ma otwieranie do góry ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pan Żubr 08.06.2013 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 mam hajduka wt18.jestem z niego zadowolony, bo:ma system dopalania spalin,czystą szybę pomimo palenia przez 2 tygodnie mokrawym drzewem sosnowym,regulację dopływu powietrza do wkładu i na szybę a w połączeniu ze sterownikiem z kratek.pl działa super - jak dla mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts