rosomakx4 09.06.2013 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 No tak, ale pytanie było o te dwa kominki narożne z płaszczem wodnymCzy te Arysto A11 to jakaś nowość ?W domu mam PC i jakoś nie bardzo mi się chce inwestować w kominek 25 kzł który będe używał ze 100h na rok, dlatego szukam czegoś fajnego w dobrej cenie, z podnoszoną szybą q Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 09.06.2013 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 Witam. Rosomakx4 ... ależ Ty się męczysz chłopie z tym kominkiem ... zacznijmy znowu od początku ... jakbyś od razu gadał że masz PC jako główne źródło ciepła w domu i że kominek zamierzasz użytkować tak jak piszesz, to idea posiadania kominka z płaszczem wodnym u Ciebie, została by obalona po pierwszym "poście", tudzież po minucie rozmowy ... Tymczasem szukasz na upartego "cudów" za równie "cudowne" pieniądze ... z których w dodatku nie zamierzasz korzystać tak jak powinny być użytkowane - czyli z maksymalną korzyścią dla ich posiadacza ... Zrezygnuj z "wody" bo tak naprawdę w Twoim wydaniu do niczego ona Ci się nie przyda a nakładów na nią nie przeskoczysz - co najwyżej staniesz się przez to posiadaczem kolejnego kominkowego "knota". Bajki o paleniu mokrą sosną w kominkach traktuj z pobłażaniem, bo nie masz możliwości (ani podejrzewam sam mokro - sosnowy palacz) zobaczenia tego co dzieje się wewnątrz przewodu odprowadzającego dym z paleniska, w jego górnej części oraz samym kominie. Dwa tygodnie jest ok, ale po następnych kilku i oblepieniu się płomieniówek i reszty wodnego korpusu odbierającego ciepło, kominek przestaje grzać i zaczyna wyglądać jakby był użytkowany już przez lat piętnaście ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 09.06.2013 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 Forest, chyba gdzieś Ci to umknęło, pisze i mówie że mam PC dość często Do Forest-Natura Ja mam u siebie PC i podłogówke po całym domu, zamierzam grzać w 2 taryfach więc powiedzmy że w chłodniejsze dni podłoga może sie wieczorem zbytnio wychłodzić i kominek moze się okazać pomocnym źródłem ciepła, zastanawiam sie jeszcze nad grzejnikami kanałowymi przy większych przeszkleniach (póki co jestem na nie) a te mogłyby być zasilane prosto z kominka. Zastawnawiam się po co bufor skoro można te ciepło puścić od razu na podłoge a ona jest dobrym buforem Jeśli moge prosić na priva orientacyjny koszt takiego wkładu i instalacji opartej na wkładzie Varia 2Lh Linear4S Poniżej link http://forum.muratordom.pl/showthread.php?197368-Wkłady-Arysto-opinie Co do kominka i płaszcza wodnego. Rozumię wady tego rozwiązania, zdaje sobie sprawe z tego że na początku to może być frajda użytkować go, taki narożny sporo ciepła oddaje przez szybe, to raczej plus bo salon jest połączony z dużą kuchnio-jadalnią i razem daje jakieś 80m2 Ale myślałem też o podwójnej szybie, wiadomo, więcej ciepła przejmie woda ale może w moim przypadku nie ma takiej potrzeby Problem z płaszczem wodnym to bufor 100 l który mam w PC i nie chce mieć więszego, i ew sprawność mieszacza i w ogóle jak to podłączyć z PC A jaki wkład kupie też jeszcze nie wiem, może będzie to taki bez wody bo to też rozważam, ale to jak dla mnie więcej grzania komina bo za ścianą z kominkiem stoi side by side,więc akumulacja średnio tu będzie pożyteczna, ściany wewnętrzne są z silki więc pewnie te nie izolowane się nagrzeją. Póki co przyglądam się i pewnie w niedługim czasie będe musiał zadecydować I pewnie jeszcze raz Cie odwiedze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artix123 10.06.2013 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 Moje pytanie, co za co przeciw w przypadku obu wkładów VOLCANO WPT 12 vs A11 L 510 DJ H Czy Hajduk ma otwieranie do góry ? Volcano WPT 12 ( a więc z płaszczem wodnym) nie ma na chwilę obecną wariantu z drzwiami otwieranymi do góry. Na kiedy planowana jest inwestycja Rosomakx4? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 10.06.2013 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 Volcano WPT 12 ( a więc z płaszczem wodnym) nie ma na chwilę obecną wariantu z drzwiami otwieranymi do góry. Na kiedy planowana jest inwestycja Rosomakx4? Witam Jeszcze na czerwiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artix123 11.06.2013 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 Witam Rosomakx4, więc Volcano WPT 12 pozostaje do wyboru w wersji z drzwiami otwieranymi na bok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Możej 11.06.2013 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 A co sądzicie o KFD EcoLine L 5172 (11kW) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 11.06.2013 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 Witam Rosomakx4, więc Volcano WPT 12 pozostaje do wyboru w wersji z drzwiami otwieranymi na bok. Albo Arysto A11, tylko wciąż nie wiem który jest lepszy i dlaczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artix123 12.06.2013 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 Wkład Hajduk 2P jest aktualnie faktycznie oferowany z dwoma deflektorami, z naprowadzeniem górnego powietrza do spalania na plecach paleniska. Sterowanie powietrzem pierwotnym i wtórnym odbywa się dwoma niezależnymi regulatorami. Drzwi mają ogranicznik przed nadmiernym odchyleniem na bok (nie będą uderzać o obudowę kominkową). Sterowalność spalaniem jest bardzo dobra.Warto też zerknąć na dane emisyjne (sprawność, CO i pył). Zalet jest wiele. Również Grigo opisuje te konkurencyjne produkty, pomoże to w wyborze. Bezcenne będzie też odwiedzenie miejscowego kominkarza/y i bezpośrednia rozmowa o omawianych wkładach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 13.06.2013 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 I jakoś nikt nie chce pochwalić/zganić Arysto ?Zdecydowałem się jednak na narożniaka bez wody, więc pewnie wybór szerszy i taniej będzieCo sugerujecie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artix123 14.06.2013 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 A więc skoro bez wody to Volcano 2P/2L (prawa boczna lub lewa do wyboru), drzwi otwierane na bok, bez słupka w narożniku, wysokości drzwi 45 lub 51 cm. Szyby dwie dosunięte do siebie. Volcano 2PT/2LT a więc z tzw. drzwiami bezramowymi, wysokość drzwi 51 cm, również dwie szyby dosunięte do siebie. Szerokość drzwi w obu przypadkach 67 cm , głębokość drzwi 45 cm - a więc ładna wizja ognia z przodu i boku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xytras 26.06.2013 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 Witam- jestem po 11 latach użytkowania NOName wkładu kominkowego żeliwnego, który de facto się juz praktycznie rozpadł..robiony przez fachowca który dopiero się sztuki robienia kominka uczył (dostępność w tamtych czasach wogóle fachowców to była zatrważająca) przy naszej realizacji - jestem na etapie szukania wkładu i kominka, który będzie służył jako dość podstawowe źródło ciepła, gdyż niestety posiadam ogrzewanie olejowe i kominek u mnie zimą pracuje codziennie, gdzie piec olejowy ok. 2-4h na dobę jak wracam z pracy w celu dogrzania do czasu uruchomienia kominka i otrzymania w miarę tem. ok. 20 stopni. Zakup kominka z płaszczem wodnym odpada - za dużo przeróbek by mnie czekało i podłączania, poza tym jest ostatnio szansa na gaz ziemny u nas więc zobaczymy jak to będzie. Inaczej kominek muszę mieć założony tego lata - od jakiegoś czasu byłem zdecydowany na Volcano 1VT lub AT, teraz po przeczytaniu kilkunastu tematów i postów nadal się w tym utwierdzam, ale cena Arysto również przekonuje mnie do zastanowienia się nad podobnymi modelami tego producenta. Pytanie czy Hajduk faktycznie tak poprawił sterowanie dopływem powietrza oraz podniósł sprawność kominka aby zapłacić ok. 1000 zł więcej niż za podobny produkt firmy Arysto ? A może powinienem pójść w innym zupełnie kierunku i innej firmy ? Czy ktoś zna może godnego polecenia fachowca z okolic Wronki w Wielkopolsce co by mi taki kominek zrobił fachowo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artix123 27.06.2013 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 Witaj Xytras, jest w Szamotułach przy ul.Wiśniowej 29 fachowiec - prowadzi firmę zduńską i kominkową, to w okolicy Wronek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trantitel 12.09.2013 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2013 Odświeżę temat. Gryzę się z tym już miesiąc. Chcę mieć kominek do palenia w weekendy (z braku czasu w tygodniu...). Funkcja bardziej estetyczna niż grzewcza w założeniu (ale zakładam, że może mi się spodobać ). Tak czy inaczej nie będzie podstawowym źródłem ciepła. Do rzeczy: waham się miedzy hajdukiem volcano 2P albo Arysto A10 P DJ (oba szyba boczna bez szprosa). Wydaje mi się, że arysto w zupełności mi starczy, ale może jednak warto dorzucic tysiąc do hajduka? Pomożecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 13.09.2013 03:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2013 Odświeżę temat. Gryzę się z tym już miesiąc. Chcę mieć kominek do palenia w weekendy (z braku czasu w tygodniu...). Funkcja bardziej estetyczna niż grzewcza w założeniu (ale zakładam, że może mi się spodobać ). Tak czy inaczej nie będzie podstawowym źródłem ciepła. Do rzeczy: waham się miedzy hajdukiem volcano 2P albo Arysto A10 P DJ (oba szyba boczna bez szprosa). Wydaje mi się, że arysto w zupełności mi starczy, ale może jednak warto dorzucic tysiąc do hajduka? Pomożecie? Poproś teściową, niech Ci dorzuci jeszcze tysiąc i kup Spartherma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konarski 18.09.2013 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 Do rzeczy: waham się miedzy hajdukiem volcano 2P albo Arysto A10 P DJ (oba szyba boczna bez szprosa). Wydaje mi się, że arysto w zupełności mi starczy, ale może jednak warto dorzucic tysiąc do hajduka? Pomożecie? Mam dokładnie tego Hajduka, widziałem i macałem Arysto więc mam porównanie. Dołóż do Hajduka. Widziałem też wykonanie oraz to jak wygląda Arysto (inny model) po sezonie palenia. Poodpryskiwana farba z ramy, problemy z otworzeniem po nagrzaniu, strasznie głośny przy otwieraniu (piski, obcieranie itd), pęknięty szamot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 28.09.2013 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 Witam.Kominiarzu ... tak "z głupia frant" ... zajmujesz się budową kominków ???Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 28.09.2013 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 (edytowane) mamy Arysto obecnie na warsztacie, jak złożymy wszystko do kumy to zdam relację i może wkleję jakieś fotki na razie nie wygląda to wcale źle zobaczymy jak przetestujemy... Kominiarzu takie pytanie poza tematem: zajmujesz się montażem, budową kominków i jeszcze dodatkowo na warsztacie ich testowaniem przed zastosowaniem u konkretnego klienta? Jeżeli by tak było, to nic dziwnego. Bo są przecież firmy kominkowe zajmujące się teoretycznie i praktycznie kominami, nawet je opiniują swoimi opiniami i nieraz jednoznacznie opisują jak komin ma funkcjonować, itp. A więc nic dziwnego, że kominiarze zaczeli działać słownie i wykonawczo w kominkach. Edytowane 28 Września 2013 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryzy 29.09.2013 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 Witam, Stoję przed dylematem wyboru wkładu kominkowego powietrznego do domu o powierzchi użytkowej 200m2. Dom dosyś dobrze docieplony (BK 24cm + 20cm styro grafitowego, 25cm wełny na poddaszu, stolarka Uw 0,7 - 0,8 ), w całym domu podłogówka zasilana z pompy ciepła, wentylacja mechaniczna z rekuperacją. Kominek ma być w salonie połączonym z kuchnią (ok. 45m2), w domu wydzielone osobne mieszkanie (45m2), w którym ma znajdować się drugi kominek (ale jak znam życie ten będzie tylko do ozdoby). Polecono mi kilka wkładów ze szczególnym naciskiem na Arysto A10 oraz BEF Optim 8 lub BEF Trend 8. O ile o Arysto można znależć jakieś opinie, o tyle o wkładach firmy BEF nie udało mi się znależć prawie nic. Czy ktoś miał z nimi do czynienia? A może szukać zupełnie czego innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fantomek24 03.10.2013 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 mam Arysto A10 DJ P/L450 z szybą prawą boczną czy ja nie umiem palić?wiadomo reguluje dopływ powietrza z zewnątrz domykając je do 3/4 po rozpaleniu i zrobieniu sie lekkiej podastawy żaru w paleniskuale kotłuje strasznie dużo drewna (dokladam co jakis czas sztabkę a kominek mino to nie oddaje dużo ciepła na salon.napisze jak to praktycznie wygląda moze to coś podpowie. 1. otwarty szyber i wlot powietrza na full rozpalka da drewienka jedna sztabka dębu, hula pieknie bo ma ciąg i nie ma problemu z rozpaleniem2. jak widze pewność ze jest odpowiedni ogień dorzucam 3 sztabki dębu zmiejszam dopływ powietrza i szybru (suwaki po 50%)drewno szybko sie spala3. dodaje kolejne dwie sztabki widać juz na dole żar...palą sie ale nie ma szału z temparaturą w salonie o pow. 22 m a z dgp leci letnie powietrze sztabek idzie tj 5 szt. swiartek dlugosci 40 cm w tym jeden wałek średnicy 15cm spala sie od 19 do 22 czyli przez 3 hmoim zdaniem to za szybko i cieplo czy tak?dopływ powietrza fi110 z zewnatrz pod kominek jak temu zaradzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts