Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pralka ładowana od góry czy od przodu?

Honorka

Recommended Posts

Ja mam ładowaną od góry - chodzi bardzo często (dwójka małych dzieci) i pomimo pozostawienia otwartej góry czernieją komory na płyny/proszki. Czyszcze je co jakiś czas i dezynfekuje środkiem grzybobójczym, ale za jakiś czas mam to samo. Znajomy ma takie same doświadczenia. Komór tych nie da się wyjąć i po prostu porządnie wyczyścić. Żona chce ja zabrać do domu :-? , ale jak finanse pozwolą to wcześniej czy później i tak będzie większa i ładowana od przodu...

• Odpowiedzi 69
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja mam ładowaną od góry - chodzi bardzo często (dwójka małych dzieci) i pomimo pozostawienia otwartej góry czernieją komory na płyny/proszki. Czyszcze je co jakiś czas i dezynfekuje środkiem grzybobójczym, ale za jakiś czas mam to samo. Znajomy ma takie same doświadczenia. Komór tych nie da się wyjąć i po prostu porządnie wyczyścić.

Moja też ładowana od góry, Electrolux, pojemniki na proszek i płyn odpinany nie ma problemu z czyszczeniem

Rafałek - super pomysł! Z Wami wybiorę dobrą pralkę :)

Na razie nie mam żadnej :-?

Rozważania bez podawania marek są trochę bezsensowne. Sami mamy z wsadem z góry już 9 rok (Whirpool) poza zerwanym paskiem z przeładowania nic jej nie jest. Zbiorniczki trzeba płókać (te po zmiękczaczu), bo faktycznie jakby pleśnieją, ale niemyta szufladka u rodziców zachowuje się podobnie, a mają pralkę ładowaną z boku więc to nie argument. Znajomi mają tez około 9 lat Bosh'a i też jest OK. Ciotka ma Polara ale coś jej elektryka nawalała i jest niezadowolona, ale tu nie ma nic do rzeczy jak ładowana bo jakoś związku nie widzę.

Powyżej ktoś napisał o łożyskach... No niby jest mniej wyważona (ładowana z góry), ale za to jest mocowana z obu stron (oś).

Co do samych pralek - nie wiem czy to jest teraz regułą, ale długie gwarancje na perforacje zbiornika są dla mnie śmieszne, a to częsty argument za wyborem jakiejś pralki. Dokłądnie chodzi mi o to, że terza chyba wszystkie (ale na pewno większość) ma zbiornik z tworzywa więc jak tu ma coś przerdzewieć...

ja mam łądowaną do góry whirpool wirowanie 800 obrotów na min od 8,5 lat.. jest ok, ale

- sprężyny się wytrzaskały efekt- bardzo hałasuje przy wirowaniu (no ale przy 2 dzieci to piore prawie non stop przez te 8,5 lat)

- faktycznie te szufladki nie najlepiej się zachowują ale w duzej cześci da sie je domyc..

+oj te ładowanie od góry- rewelka..

+ zmieśiła się w kuchni (kto mieszka w bloku zrozumie)

+ ładownośc 5 kg

gdy będę zmieniała znowu kupie whirpoola ale czy z bocznym czy górnym ładowaniem to nie wiem widziałam whirpoole na takiej specjalnej półeczce- podwyższeniu zastanawiam sie nad ta opcja...wtedy otwór do ładowania nie jest tak nisko a proszki i płyny mozna upchnąc w szufladce (dokupowanej osobno)

popieram

podawać marki

wirpool - moja mama ma taka juz chyba ponad 10 lat bedzie ładowana od góry

jak jeszcze z nimi mieszkałem nie mogłem sie przyzwyczaić bo wczesniej mielismy ładowana od frontu

sami kupiliśmy sobie condy ładowaną od frontu- mała zeby sie zmiesciła pod blat w kuchni - bloki - dramat hałas straszny i ucieka z szafki jak tylko sie żle pranie ułoży

kupimy do domu ładawoną z przodu bo bedzie w łazience na poddaszu schowana w szafce ale na wysokiej klasy i duża najlepiej 6 kg

My way

Mam Whirlpoola, 10 letni, ladowany od gory

Nie polecam bo :

1. strasznie glosny

2. po kilku latach rozwalil sie zbiornik - musialem wymieniac - koszt 50 % nowej pralki

3. rdzewieja blachy obudowy

4. dzwignie do podnoszenia pralki latwiej urwac niz wyciagnac (te od koleczka)

5. proszki/plyny wsypuje centralnie do bebna - nie dosc ze te dozowniki zarastaja to moj model mial problemy z wyplukaniem proszku z dozownika

6. Do wyjmowanie prania przydalaby sie trzecia reka, do przytrzymania tych drzwiczek, ktore ciagle opadaja.

7. Najwieksza wada pralki gornej jest wyciaganie prania!!!!!

Nie dosc ze otwor maly, drzwiczki opadaja, ostre kanty to jeszcze trzeba nurkowac i po omacku szukac, czy sie do bebna nie poprzyklejalo.

Do domu kupuje pralke ladowana od przodu z duzymi drzwiczkami - ustawie ja na murowanym postumencie o wysokosci 60 cm. Pod pralka jest miejsce na kosz.

Wygodnie, tanio ....prac nie umierac hahaha.

(Y)

• 3 weeks później...
Whirpool AGW 650 :lol: Hej, opowiadam sie za ładowaną góry,która chodzi już 7 lat (trójka chłopaków) i jest superowa bo zawsze mogę dołożyc jakis ciuszek a z wyjmowaniem nie mam kłopotów, co do szufladek myją sie świetnie CIF albo płynem do mycia naczyń.Na zamkniętej kładłam maluszka po kąpaniu a teraz zdarza mi się na niej coś na prędce wyprasować ( na kocu). :lol:

Mam Wirpoola ładowanego od góry 7 rok wymieniane były łożyska

po 5 latach w tamtym roku wymieniałem moduł po kilku miesiącach

programator koszty napraw 700 zł . :evil:

górna pokrywa zaczeła opadać podczas wyjmowania prania juz po 3 latach i jest tak do dzisiaj (horror) przez ostatnie 3 lata jak zaczyna

wirowac to musze na nią siadać bo może odfrunąc.nie wspomne o efektach głośności, :evil:

faktem jest że srednio 1 pranie dziennie, ale już nie kupię takiej :D

Przez 15-16-lat juz nie pamietam mialam Zanker-a ladowanego z gory... jak dla mnie rewelacja. Pralka hulala jak zloto, wiele lat bez napraw itp jak sie zaczelo staruszce przeciekac, to zaczelismy sie rozgladac za nowa. No i mielismy dylemat... w lazience jest 50 cm wneka na pralke, przestrzen nad pralka zabudowalismy szafka do samej gory a okazalo sie ze zaczeto produkowac duzo wyzsze pralki i poprostu bylby problem z otwieraniem. Wypatrzylismy jedna mala Miele ale cena nas powalila :o

Zdecydowalismy sie na 45-cm Siemensa ladowanego z przodu. Pralka nie powiem pierze super, ale brakuje mi w niej wlasnie tego gornego wkladania i wyciagania, co bylo bardzo wygodne i dla mnie osobiscie bardzo duzy plus.

Ja mam już 10 lat Ardo (1000 obr/s) wsad z boku. Trzy lata temu spadła ze schodów przy przeprowadzce. Trzeba byo wymienić listwę z pokretlami bo popekała. Obity kant, mimo że bez farby jakoś nie zardzewiał do tej pory. Pierze bez problemu, mimo że ciut przesunęła się oś bębna :o. Raz nie chciala wypuszczać wody ale przyszedl magik wyjął druty ze stanika, które tkwiły przy pompie i po kłopocie ;D.