Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pralka ładowana od góry czy od przodu?

Honorka

Recommended Posts

mam od gory i szlag mnie trafia z jednego podowu - nie jestem w stanie domyc wlewow. niestety nie mozna ich na tyle rozebrac by umyc i udroznic.

probowalam juz wszystkiego - zalewalam wrzatkiem, wrzatkiem z plynem, domestosem i nic w efekcie mam caly czas problem z sciekaniem plynu do plukania, a dotego przezroczysty plastik z osadami wyglada okropnie

Miałam to samo :D Nie wiem jak bardzo jast zapchane u Ciebie, ale u mnie wystarczyło kilka prań (może kilkanaście płukań) bez żadnego płynu wlewanego do zasobnika. Od tamtego czasu używam rozcieńczonego płynu już normalnie do zasobnika i nic się nie zatyka. Wcześniej jak używałam koncentratu (Lenor, Silan itd.) to dawałam mniej ale nierozcieńczonego, więc pewnie stąd te zapchania.

Mam Boscha (ładowany od góry) jestem zadowolona z ładowania i rozładowywania, bo bardzo wygodne. Co do dorzucania w trakcie prania to gdy już jest woda w pralce to bęben jest b.ciężki i za bardzo nie ma jak się zaprzeć i go przekręcić do właściwej pozycji. U mnie pralka zawsze jest otwarta i nawet jak coś niechcianego do niej wpadnie (nie zdarza się) to jeden rzut oka i wszystko widać, a nie trzeba "nurkować" do środka.

• Odpowiedzi 69
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeśli pytasz, to znaczy że nie interesuje Cię stawianie na niej czegokolwiek, bo wtedy byś nie pytała.

W takim układzie pytanie jest proste: czy wolisz kucać, czy się schylać? :)

Ja wolę się schylać, używałam obu typów i ładowana od góry jest 100x wygodniejsza, ale ponieważ chcę też suszarkę, a nie ma suszarek ładowanych od góry :cry: to nie będę się wyginała w chińskie osiem żęby przerzucić pranie stąd tam i kupię "normalną" tyle, że zainstaluję ją na podwyższeniu, coby się przed nią kłaniać, a nie kucać :wink:

PS W mojej ładowanej od przodu żeby rozebrać wlewy to też trzeba nieomal hydraulika wołać :roll:

• 5 years później...
  • 1 month później...
  • 3 weeks później...
Przez większość mojego życia mieliśmy pralkę ładowaną od góry, po prostu innej nie było szans zmieścić w naszej mikro łazience. A że mieszkały tam trzy baby (mama, ja i siostra) to ściąganie wszystkich kosemtyków przed praniem to był cały ceremoniał ;) Podsumowując - ładowana od przodu - zdecydowanie! Chyba że oprzesz się pokusie stawiania na niej rzeczy.

• 1 month później...
  • 3 months później...

Właśnie, to głównie kwestia tego, czy ktoś chcę zabudować pralkę lub ewentualnie coś na niej postawić. Jeśli bycie półką/blatem ma być dodatkową funkcją pralki, to ładowana od góry odpada. Myśmy wybrali ładowaną od góry, bo mamy małą łazienkę, a pralki ładowane od przodu w tych samych wymiarach były po prostu droższe i drzwiczki pralki blokowałyby przejście w łazience. I tylko dlatego.

Moim zdaniem nawet wyciąganie rzeczy z pralki nie jest kryterium, bo niby łatwiej się schylić niż kucać, ale z drugiej strony pod ładowaną od przodu podstawia się miskę, jeden ruch ręką (ew. dwa) i cały wsad ląduje w misce. W ładowanej od góry trzeba się więcej omachać. Jedyną przewagą wyraźną pralki ładowanej od góry jest dla mnie właśnie możliwość dorzucenia ubrań, o których zapomniałam. W ładowanej od przodu jest to niewykonalne. Mam Elektroluxa, dozownik na płyny bardzo łatwo wyciągnąć i rozłożyć na części pierwsze, czyszczenie to w rzeczywistości płukanie. Nie mam żadnych z tym problemów.