Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ODerwanie płytek w łazience

kamilsmok

Recommended Posts

Witam.

Czy mogą mi państwo doradzić w sprawie oderwania płytek w łazience.

Mam przyklejone płytki w łazience na płycie karton gips , płyta jest koloru zielonego czyli jest specjalna do łazienki.

Płytki zostały przyklejone na samej płycie.

Mam problem ponieważ zabrakło mi jednej płytki nad wanną Jest to płytka "czarny mat monokolory" nigdzie nie można dostać takich płytek, producent wstrzymał ich produkcję ponoć.

Chciałbym oderwać płytkę z niewidocznego miejsca w łazience i przykleić ją w puste miejsce nad wanną.

Czy mogą Państwo doradzić mi w tej sprawie.

młotek + przecinak... chyba ze klej byl slaby to wtedy wystarczy czyms podwazyc

Młotek + przecinak to raczej spowoduje, że płytka się już do niczego nie nada... Może spróbować "wyciąć" płytkę razem z papierem z płyty KG (objechać na około ostrym nożem, potem delikatnie podważyć i liczyć, że papier rozwarstwi się lub odejdzie od gipsu. Później zostaje już "tylko" oczyścić płytkę i gotowe. Miejsce po płytce pewnie trzeba jakoś zabezpieczyć (papier mimo, że niewielką to jednak jakąś ochronę daje).

sorki nie doczytalem dokladnie ze plytka ma przetrwac :D

wez cienki brzeszczot i piluj plyte GK dookola (po fugach), potem mocniej szarpnij i plyta gk powinna sie oderwac razem z plytka. pytanie tylko czy plyta byla przyklejana czy przykrecana do profila?

trzeba to zrobic delikatnie zeby nie uszkodzic krawedzi plytki, ale sie da.