MaciekDM 06.01.2009 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Czy sąsiad może zablokować procedurę uzyskania warunków zabudowy pod siedlisko rolne , nie dając zgody na usunięcie sączków melioracyjnych zaczynających się na jego działce rolnej? Czy ten brak zgody można jakoś ominąć? Czy gdyby on chciał się budować na swojej działce , też potrzebuje mojej zgody na usunięcie sączków, czy liczy się kierunek spływu i to że zaczynają się na jego działce i moja zgoda nie jest już mu do niczego potrzebna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 06.01.2009 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 może,pomijam sprawę na jakiej podstawie one tam są i po coPoza tym na likwidację lub przebudowę sączków jest potrzebne pozwolenie wodnoprawne. Do wniosku o wydanie decyzji wodnoprawnej dołączyć musisz decyzję o warunkach zabudowyJeśli wystąpiłeś o wz tylko na siedlisko to uzupełnij wniosek o to co chcesz zrobić z sączkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekDM 06.01.2009 12:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Z urzędem nie ma problemu - zgadza się na usunięcie sączków, problem jest tylko z jednym sąsiadem u którego zaczynają się rzeczone sączki. Pytanie czy brak jego zgody na usunięcie sączków torpeduje postępowanie? Czy dogadanie się z nim to jedyne wyjście? Czy to działa w dwie strony czyli czy mogę użyć jako argumentu że jak sąsiad będzie chciał się budować to też będzie potrzebował mojej zgody jeżeli teraz mi jej nie da, czy też kluczowe jest u kogo zaczynają się sączki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 06.01.2009 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 jeśli urząd nie ma nic przeciwko to niech taką decyzję uzgodni (chyba z Wojewódzkim Zarządem Melioracji i Urządzeń Wodnych) i wyda, sąsiad może skarżyć do SKO i musi mieć podstawy do zaskarżenia. Jesteś pewny że nie istnieje jakieś pozwolenie wodnoprawne na budowę przez działki? może to cały system, czy wszystko będzie u Ciebie ok jak mu odetniesz? można to sprawdzić w melioracjachCzasem warto przebudować niż zlikwidować, warto przemyśleć, trochę się tu naczytałam jakie problemy mają właściciele jak każdy sobie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekDM 06.01.2009 13:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Poza tym na likwidację lub przebudowę sączków jest potrzebne pozwolenie wodnoprawne. Do wniosku o wydanie decyzji wodnoprawnej dołączyć musisz decyzję o warunkach zabudowy Ale ja właśnie nie mam jeszcze decyzji WZ. Mówią mi że najpierw muszę mieć pozwolenie wodno-prawne. W melioracji dowiedziałem się że dostanę je jeśli sąsiad wyrazi zgodę na usunięcie sączków. A Ty piszesz tak jakby kolejność uzyskiwania tych pozwoleń była odwrotna. Czy to znaczy że jest różna praktyka czy urzędnik myli się albo wprowadza mnie w błąd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 06.01.2009 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 pisałam to z głowy, sprawdzę, żebym Ci nie namieszała, prawo wodne, chyba od art 122, coś strona sejmowa strajkuje-----------tak to brzmihttp://isip.sejm.gov.pl/servlet/Search?todo=file&id=WDU20011151229&type=3&name=D20011229Lj.pdfArt. 131. 1. Pozwolenie wodnoprawne wydaje się na wniosek.2. Do wniosku dołącza się:1) operat wodnoprawny, zwany dalej "operatem",2) decyzję o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu, jeżeli na podstawie odrębnych przepisów jest ona wymagana; jeżeli decyzja ta nie jest wymagana - wypis i wyrys z miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego, jeżeli plan ten został sporządzony,3) opis prowadzenia zamierzonej działalności sporządzony w języku nietechnicznym. Art. 125.Pozwolenie wodnoprawne nie może naruszać:2) ustaleń miejscowych planów zagospodarowania przestrzennego, decyzji o ustaleniu lokalizacji inwestycji celu publicznego oraz decyzji o warunkach zabudowy; a tu strona pierwszego lepszego starostwa z wymogami Informacja w sprawie wniosku o udzielenie pozwolenia wodnoprawnego na likwidację, przebudowę lub wykonanie sączków drenarskich i rowów.http://bip.powiat.pruszkow.pl/pl/bip/organy_powiatu/urzad_starostwa/wydzialy/architektura/ochrona_srodowiska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekDM 07.01.2009 15:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Dzięki wielkie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts