Hans Kloss 06.01.2009 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Żeby mieć jakies porównanie proponuje w tym temacie, aby ci z Was, którzy mają sterowanie pogodowe CO, podawali następujące dane:1. jaki sprzęt: u mnie gazowy Junkers Cerasmart Modul ZSB-22, z regulatorem TA270, kaloryfery plus podłogówka sterowana poprzez mieszacz.2. temperatura "bazowa" w domu: u mnie 21st3. temperatura na zewnątrz: u mnie dziś -20st4. nastawiona przez pogodówkę temperatura zasilania CO dla temp zewn jak w pkt 3): u mnie 47st5. nastawiona przez pogodówkę temperatura zasilania podłogówki dla temp zewn jak w pkt 3 - jeśli ktoś ma podłogówkę sterowaną przez pogodówkę): u mnie 29st6. info, czy jest właczone jakieś reagowanie (korekta) na temp wewnątrz domu: u mnie teraz nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 06.01.2009 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Nie mam pogodówki, podam jak mam u siebie, pewnie Ci się nie przyda, a "nóż widelec" na przyszłość Piec- ekogroszek ustawiony na stałe 50stPodlogówka z mieszaczem-hol,kuchnia,łazienki ustawione na zasilaniu 27stGrzejniki Purmo z regulatorami które są odpowiedzialne za utrzymanie temperatury w pomieszczeniach 22-23st przez całą dobę.Przez cały sezon nic nie ruszam.Mam opcje założenia dodatkowego sterowania, ale po co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 06.01.2009 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Hans, a jak masz ustawioną krzywe grzewczą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 06.01.2009 17:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Sprawdzę i jutro podam. W sterowniku TA270 ustawia sie 2-punktowo oddzielnie dla kaloryferów i mieszacza. Temperature poczatkową, gdy jest ciepło i końcową, gdy jest zimno. Ale wiem, że w innych piecach i sterownikach nastawy sa inne, np poprzez nachylenie krzywej grzania. Dlatego właśnie sformułowałem zagadnienie, pytając wprost o temp zasilania CO przy danej temperaturze zewnetrznej. Wtedy możemy sie porównywać niezależnie od tego jakie sterowniki pogodowe mamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 06.01.2009 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 a po co się w ten sposób porównywać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack_2000 06.01.2009 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 pompa ciepłą 10KW. temp. w domu 21,5 dół; 20,5 góratemp. na zewnątrz -17 temp. podłógi dla -20 zadana 26 stopni czyli teraz wynosi 25 stopni z podbiciem +3 w godz. 1-6, 13-19. Przed godz. 19 temp. podłogóki była 28,0 i teraz stygnie do 25 i pewnie do 1 w nocy nie da rady dotrzymać i pompa załączy się przed godz. 24 na jeden cykl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nom 06.01.2009 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Ja mam zwykły kociołek Viessmann Vitopend 100, ustawione na sztywno (bez pogodówki) 60*C, na dworze w nocy -12*C, w dzień -10*C, kociołek pracuje 9h/dobę, a włącza się 29 razy/dobę zużywając przy tym 11,7m3 gazu na dobę. Szeregówka (segment w środku) 3 kondygnacje, ok. 185m3 uzytkowej, temp. zadana na regulatorze 19,75*C na dzień i 19*C na noc (ale chyba oszukuje coś regulator, bo na innym termometrze pokazuje mi w dzień 21*C). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 07.01.2009 10:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 do civic9: bo ja np nie wiem, czy moje krzywe grzewcze są ustawione "nisko, czy wysoko". Temperatury zasilania CO w zależności od temp zewnętrznej mówia dużo o charakterystyce samego budynku i CO. Zasadniczo im niższa temperatura zasilania CO tym ekonomiczniej i to prawie niezależnie od tego jakim piecem ogrzewamy. Dlatego temat skierowany jest do użytkowników pogodówek (bo regulacje pokowe działaja często w trybie włącz-wyłacz) i nie pytam o zużycie paliw czy szczegółowe ustawienia pieców - sa do tego osobne wątki. do Majki: dla obiegu kaloryferów krzywa grzewcza PP26st, PK46stdla podłogówki krzywa grzewcza PP18st, PK33st Dzis rano gdy na dworze było -17st, na kaloryfery miałem temp zadaną 45st, na podłogówkę 32st (przy podłogówce wysoko - wyłaczyłem reagowanie na temp w pomieszczeniu, wczoraj gdy podawałem swoje dane miałem aktywne reagowanie na temp w pomieszczeniu, co przeoczyłem - dlatego przy -20st na zewnątrz miałem zadana temp 29st). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts