zbylo11w 06.01.2009 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Witam Remontuję właśnie mieszkanie i chcę wyburzyć fragment ściany, tylko nie wiem czy nie wpłynie to na zachowanie się stropu. Mieszkanie jest w kamienicy z lat 50-tych i ma 3,5 m wysokości. Na stronie http://zbylo.fm.interia.pl/ zamieściłem rysunek poglądowy z zaznaczonymi - ścianami nośnymi o grubości muru 50 cm ( kolor szary ) wykonanymi z cegły dziurawki - ścianami dzielącymi pomieszczenia o grubości muru 6 cm ( kolor czarny ) wykonanymi z cegły dziurawki stawianej na dłuższej krawędzi - belkami stropowymi z teownika ( kolor zielony ) ( strop w systemie kleina ) rozstaw belek co około 1m - fragment ściany który chcę wyburzyć ma długość około 3 m ( kolor czerwony ). fragment ściany który pozostanie to około 1,5 m I tu moje pytanie. Czy 3 metrowy fragment ściany który chcę rozebrać może mieć jakiś wpływ na podparcie stropu ? ( ścianka ma tylko 6 cm grubości i jest z dziurawki ). Nie leży na niej belka stropowa, ale przebiega w jej pobliżu, tak około 15 cm od ścianki. Dodam że pozostanie jeszcze około 1,5 m ściany której nie rozbiorę. Jak sądzicie mogę to spokojnie rozebrać ? Pozdrawiam Zbyszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czmirek 06.01.2009 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 jesli jest faktycznie jak na rysunku to mozesz sciane spokojnie rozebrac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbylo11w 06.01.2009 11:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Starałem się wiernie odwzorować sytuacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts